Cele mai citite articole în ultima săptămână

Din aceeași categorie

Bezna minții! Administrația Alin Nica a demarat ancheta internă pentru depistarea cârtiței în cazul lingvistului ”Borsetă”

- Advertisement -
Plin de sânge, umilit și în bălți de lacrimi, ultimele datorate râsului isteric venit din partea angajaților, președintele Consiliului Județean Timiș, liberalul Alin Nica, a decis să-i facă dreptate proaspătului său șef de cabinet, comisar (r) Iosif Nicoară, fost comandant de unitate prin Poliția de Frontieră Timiș care, într-un scurt moment de euforie, a reinventat limba română. Cu totul! Într-o adresă de numai 4 (patru) rânduri. De fapt, o singură frază!

Și fără să stea prea mult pe gânduri, mai marele CJ Timiș a dat ordin, dis-de-dimineață, să fie întreprinsă o investigație internă, iar ”trădătorul”, care a servit pe tavă către voceatimisului.ro creația literară a protejatului său, să fie aspru pedepsit și concediat! Bun, supărarea mare a fost că subiectul a fost preluat de ziare centrale, Adevărul și Comisarul, ultimul titrând, cu litere de-o șchioapă: ”Analfabeții care ne conduc…”.

Cert e că voceatimisului.ro a demonstrat, negru pe alb, cu marfa clientului, că șeful de cabinet al președintelui administrației bănățene are mari probleme cu gramatica și semantica limbii române. Doar că, în loc de cursuri intensive de gramatică și morfo-sintaxă, Alin Nica încearcă, acum, să ascundă rahatul sub preș. Fără nici cea mai mica exagerare, dincolo de o logică literară care scârțâie din toate încheieturile, documentul întocmit, redactat și expediat de către fostul angajat al Ministerului de Interne, în atenția ”tututor compartimentelor”, este o nebunie totală.

Iată textul comisarului-șef (r) Iosif Nicoară, expediat tuturor angajaților CJ Timiș din postura de șef de cabinet al președintelui Alin Nica: ”Având în vedere măsurile ce se impun pentru limitarea prevenirii și combatera efectelor pandemiei de COVID-19, vă informăm că începând cu data de 15 noiembrie 2021, mapele predate/ridicate de la cabinetul președintelui, se va face după următorul interval orar:  08.15-9.00 predate ridicate și 14.00 – 15 predate/ridicate”. Compunerea respectă întocmai logica și pregătirea militară a fostului șefuț al Poliției de Frontieră Timiș și fost subofițer de Crimă Organizată în cadrul IPJ Timiș.

Bun, sunt extrem de multe lucruri de spus despre edictul administrativ al comisarului-șef Iosif Nicoară, zis ”Borsetă”, poreclă pusă de foștii subordonați, așa cum rezultă din stenograme ale Direcției Naționale Anticorupție. Foarte multe aspecte de comentat deși, surpinzător, ”compunerea” n-are decât patru rânduri. Dar nu o să facem aici nici morfo-sintaxă, nici gramatică, nici reguli de redactare și nici nu o să vorbim despre frânturi de logică sau respectarea semnelor de punctuație. Important e că, desi n-avea încotro, după publicarea informației în voceatimisului.ro, fostul angajat al MAI și-a recunoscut greșelile.

(Po)căință online

Evident, în stil milițienesc, Iosif Nicioară se dă victima oboselii și a muncii îndelungate în interesul obștii. Iată cum îmbracă situația jenantă și de-a dreptul penibilă șeful de cabinet al președintelui Alin Nica, așa cum rezultă din declarațiile publice date pentru cotidianul ”Adevărul”: „Din păcate, redactarea acelui document şi transmiterea lui pe circuit a fost urmare a unei erori. Aşa e când munceşti mult şi nu eşti atent la anumite cuvinte. Este o eroare regretabilă din partea mea. Eu nu o să pot să spun acum, şi niciodată nu o să fac asta, că nu ştiu cine l-a redactat. Atâta vreme cât semnezi un astfel de document, ţi-l asumi. Este o situaţie extrem de regretabilă”.

Nici nu mai are rost să insistăm pe formularea magică ”…a fost urmare a unei erori”! Vom puncta doar că fostul șef al Poliției de Frontieră Timiș a declarat, tot pentru colegii de la Adevărul, că nu credea ”că un astfel de document poate să iasă din curtea unei instituţii. Regret nespus de tare că s-a ajuns ca un astfel de document să plece în maniera asta”. Dincolo de construcția logică, repetițiile obsesive și redundanța obositoare, e trist că Iosif Nicoară are o asemenea abordare, plină de demagogie. Cu siguranță, uită câte ”astfel de documente” s-au scurs din IPF Timiș și pe vremea când activa în cadrul MAI!?

Astăzi, nici nu mai contează dacă șeful de cabinet al preşedintelui CJ  Timiş a semnat sau nu documentul cu un Parker sau cu un Mont Blanc. Contează doar politicianismul lui Iosif Nicioară: ”Ironia situaţiei este că sunt foarte pasionat de limba română, sunt foarte atent la ce spun, la ceea ce scriu, dar pur şi simplu dintr-o grabă din asta majoră care nu are nicio scuză lucrurile s-au întâmplat cum s-au întâmplat. Poate că asta e lecţia pe care trebuia să o primesc”. Total incorect: să spui că ești pasionat de limba română, într-un context de patru rânduri, în care o singură frază e plină de erori, este mult prea mult!

Oricum, anchetator subtil, Iosif Nicoară i-a promis șefului său că, până deseară, va avea, pe o tipsie de mărgăritar, capul tradatorului! Și a început munca de investigator la primele ore ale dimineții, în rândul celor câteva sute de angajați. Evident, rezultatul va fi unul egal cu zero! Căci, niciodată, comisarul-șef Nicoară nu va putea proba cine a scurs documentul ”secret” din CJ Timiș. Nu de alta, dar nu exită nicio breșă de securitate, decât în mintea unora!

Adevărul e că, doar pentru a debloca administrația județeană care și așa e împietrită numai în comunicate sterile și triumfaliste, șeful de cabinet al președintelui CJ Timiș este rugat să sune la redacția voceatimișului.ro. Chiar suntem pregătiți să spunem cum am intrat, la a patra mână, în posesia documentului. Cu o singură condiție: dacă Iosif Nicoară ne dă o copie după declarația lui Alin Nica, în ce privește scurgerea de ”informații secrete” care are legătură cu capodopera sa literară, adresată către ”toate compartimentele”.

Nu de alta dar noi, după episodul de la Dubai, îmbrăcat elegant sub titulatura unei delegații economice, încă mai credem că președintele CJ Timiș, Alin Nica, este cel care, prin intermediari, că așa procedează mereu, vrea să scape de șeful său de cabinet. Și-l dă pe tobogan, pe surse, în mass-media…

- Advertisement -
Marta Stirbey
Marta Stirbey
Întreaga responsabilitate a comentariilor lăsate de dumneavoastră vă aparține! Click aici-citeste condiţiile de utilizare ale site-ului www.voceatimisului.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole în ultimele 48 de ore