Vocea Timișului va susține permanent adevărul!

Capitala Culturala a Europei? Festival de teatru ”avariat” de Primaria Timisoara

Publicat in

Vocea Timișului va susține permanent adevărul mai presus de putere, viitorul mai presus de trecut, cinstea mai presus de confortul financiar, știrea mai presus de editorial și capacitatea de decizie mai presus de diplomația compromisului.
80,000FaniÎmi place
587CititoriConectați-vă
1,105CititoriConectați-vă
194CititoriConectați-vă
50,056AbonațiAbonați-vă
Aflat la numai câteva zile de debut, Festivalul Euroregional de Teatru Timișoara – TESZT, își restrânge considerabil programul inițial în urma adoptării bugetului Teatrului Maghiar ”Csiky Gergely” Timișoara. Pentru a păstra continuitatea și relația cu spectatorii fideli spiritului TESZT, în perioada 20-26 mai 2019 se organizează ”o ediție de avarie”.

Ca urmare a ședinței de Consiliu Local care a avut loc marți, 7 mai, ordonatorul de credite –Primăria Municipiului Timișoara– a redus bugetul Teatrului Maghiar ”Csiky Gergely” Timișoara comparativ cu anul 2018, făcând imposibilă realizarea programului Festivalului Euroregional de Teatru Timișoara TESZT așa cum a fost el stabilit și cum instituția culturală l-a prezentat publicului pe data de 6 aprilie. În situația financiară nou-creată, Teatrul a fost nevoit să anuleze multe dintre spectacole selecționate și invitate la festival, precum și să reducă substanțial toate costurile unui astfel de eveniment internațional amplu.

Așadar, din nefericire, ediția cu numărul 12 a festivalului se va ține sub sloganul ”1/2SZT– jumătate de buget, jumătaTESZT”, fiind una de avarie, menită să mențină continuitatea festivalului. ”Prima ediție a Bursei de festivaluri, care a fost programată în timpul festivalului pentru a oferi un loc de comunicare și interacțiune între specialiștii din domeniul teatrului, a fost, de asemenea, anulată. Din același motiv legat de buget, Asociația Timișoara Capitală Culturală Europeană 2021 a renunțat la programul Fo(u)r Public Spaces din cadrul TESZT, menit să prezinte publicului timișorean patru spectacole în aer liber cu acces gratuit”, anunță organizatorii.

”TESZT este cel mai important festival internațional din regiune și singurul din Timișoara în prima parte anului, iar focusul său este pe teatrul contemporan și noile forme de expresie. Biletele se vor pune în vânzare luni, 13 mai, la prețul de 40 lei, sau 30 lei cu reducere, iar toate spectacolele vor fi traduse în română și engleză”, transmit reprezentanții teatrului. Spectacolele care se vor juca în cadrul restrâns al festivalului sunt:

Luni, 20 mai 2019, Sala Mare, ora 19:00
Teatrul Dramatic de Stat ”Stary Dom” Novosibirsk (Rusia) – ”Sociopath/Hamlet”, Regie: Andrei Prikotenko

Marți, 21 mai 2019, Sala Mare, ora 17:00
Teatrul Maghiar de Stat ”Csiky Gergely” Timișoara – ”Swan lake revisited/Lacul lebedelor revăzut”, Regie: Kokan Mladenović

Miercuri, 22 mai 2019, Sala Mare, ora 19:00
Compania de dans Cie Malka Grenoble (Franța) – ”Têtes d’Affiche”, Coregrafie: Bouba Landrille Tchouda (în cadrul Sezonului Cultural România-Franța 2019)

Joi, 23 mai 2019, Sala Mare, ora 19:00
Jamaa El Irakya, Monty, Frascati Producties (Belgia-Olanda) – ”Bagdad”, Creat de Enkidu Khaled și Chris Keulemans.

Sala Studio, ora 21:00
Moment Maribor & EN-KNAP Ljubljana (Slovenia) – ”Erou 2.0 – Spectacolul spectacolelor”, Regie: Uroš Kaurin și Vito Weis.

Vineri, 24 mai 2019, Sala Mare, ora 19:00
Teatrul ”Jászai Mari” Tatabánya (Ungaria) – ”Macbeth”, Regie: Szikszai Rémusz.

Sala Studio, ora 22:00
Moment Maribor & EN-KNAP Ljubljana (Slovenia) – ”Erou 2.0 – Spectacolul spectacolelor”, Regie: Uroš Kaurin și Vito Weis.

Sâmbătă, 25 mai 2019, Sala Studio, ora 16:00 și ora 21:00
Teatrul Apollo 111, București – ”Medea’s Boys”, Regie: Andrei Măjeri.

Sala Mare, 18:00
F.A.C.E. Szabó Visual Performing Arts Ensemble (Germania) – ”Antigona”, Regie: Kristóf Szabó.

Duminică, 26 mai 2019, Sala Mare, 16:00
Teatrul Maghiar de Stat ”Csiky Gergely” Timișoara – ”Henric al IV-lea”, Director de scenă: Victor Ioan Frunză.

Datele despre spectacolele invitate, atât cele confirmate, cât și cele anulate din motive financiare, se pot găsi pe www.teszt.ro – ca o reprezentare clară despre ce ar putea fi un festival internațional într-o viitoare capitală culturală europeană.

Deschiderea oficială va avea loc luni, 20 mai, în foaierul teatrului înainte de spectacolul multipremiat în limba rusă ”Sociopath/Hamlet” – invitat din Novosibirsk. Actorii sloveni Uroš Kaurin și Vito Weis vor juca de două ori ”Erou 2.0 – Spectacolul spectacolelor” și vor susține în 22-26 mai un atelier de actorie pentru studenți și tineri actori din regiune. Expoziția Coll[age] de Benedek Levente, graficianul TESZT-ului, va fi vernisată la Atelierul de Urbanism luni, 20 mai, de la 18:00. ”Deși o selecție mai restrânsă reprezintă un regres pentru TESZT, care s-a dezvoltat de la an la an cu o arie geografică de selecție tot mai largă și spectacole tot mai complexe, Teatrul Maghiar subliniază importanța continuității evenimentului – în speranța că edițiile 2020 și 2021 vor fi întâmpinate de un context mai prielnic”, transmit reprezentanții instituției culturale.

Capitala Culturala a Europei? Festival de teatru ”avariat” de Primaria Timisoara 1

Urmărește-ne pe Google News

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!

Susțne-ne activitatea! Vocea Timișului va susține permanent adevărul mai presus de putere, viitorul mai presus de trecut, cinstea mai presus de confortul financiar, știrea mai presus de editorial și capacitatea de decizie mai presus de diplomația compromisului.

Ultimele articole

Comentarii recente

Articole asemănătoare