Vocea Timișului va susține permanent adevărul!
AcasăȘtiriAdministrațieCasa Mühle - Muzeu al Rozelor și casă memorială! Un proiect depus...

Casa Mühle – Muzeu al Rozelor și casă memorială! Un proiect depus la CJ Timiș ar putea REVIGORA imobilul istoric

Publicat in

VOCEA TIMISULUI va susține permanent adevărul mai presus de putere, viitorul mai presus de trecut, cinstea mai presus de confortul financiar, știrea mai presus de editorial și capacitatea de decizie mai presus de diplomația compromisului.

Muzeul Rozelor și Casa Memorială Wilhelm și Arpad Mühle este un vis care, poate, ar fi potrivit să nu fie uitat. În timpul protestelor din anii 2012 şi 2013 din faţa imobilului, a apărut ideea de Casa memorială şi Muzeu al rozelor. Lumea s-a entuziasmat la auzul acestei idei.

Liga Bănăţeana a procedat la strângerea de semnături în vederea susţinerii acestui proiect prin exproprierea imobilului. În acest an, lista de semnături a fost predată Asociatiei Culturale ”Salvaţi Patrimoniul Timişoarei” care a depus la Consiliul Judeţean Timiș o cerere de declarare a utilităţii publice şi de demararea exproprierii. ”Răspunsul la solicitarea respectivă a apărut in presa locală în perioada respectivă lăsându-ne pe toţi uimiţi”, anunță Asociația prin intermediul propriului portal web.

Consilierul judeţean Marius Martinescu a rezonat cu solicitarea Asociației Culturale Salvaţi Patrimoniul Timişoarei şi a decis sa depună un proiect de hotărâre de consiliu judeţean care, în mod normal, ar trebui să intre pe ordinea de zi a şedintei ordinare din această lună. Acest proiect prevede, printre altele: aprobarea demarării procedurilor pentru declararea utilităţii publice de interes local a proiectului Casa Memorială Wilhelm și Arpad Mühle şi Muzeul Rozelor, iar ulterior parcurgerea procedurii de expropiere a imobilului (casa şi teren aferent) situat la adresa Bd. Mihai Viteaul nr.3, din Timișoara. Conform proiectului, pasul următor ar fi aprobarea întocmirii documentelor pentru cercetarea prealabila şi a Comisiei pentru efectuarea cercetării prealabile pentru lucrări de interes local în vederea declarării utilităţii publice, umate de aprobarea realizării documentaţiilor necesare pentru proiectul cu destinaţie de utilitate publică locală. Urmează apoi o evaluare care va avea ca scop acordarea de despăgubiri actualului proprietar, despăgubiri care vor intra în sarcina Consiliului Județean Timiș, instituția urmând să fie viitorul proprietar al imobilului.

”Suntem de părere că, având în vedere valoarea arhitecturală, artistică şi urbanistică a imobilului, precum şi valoarea memorial-simbolică-istorică familiei Mühle şi mai ales existenţa incontestabilă a utilităţii publice a proiectului propus, consilierii județeni nu au voie să refuze această propunere! Universitatea Politehnica din Timișoara, mai exact Facultatea de Mecanică, Facultatea de Electronică și Telecomunicații au fost construite pe terenul donat de Arpad Mühle. Facultăți ce au format mulți oameni, ce au dus renumele orașului în lume. Să nu uităm că primarul Timișoarei a fost rectorul UPT și înca mai este președintele Senatului. Avem nevoie în acest sens de sprijinul tuturor timişorenilor şi al celor care iubesc patrimoniul construit pentru a lupta împreună pentru acest frumos obiectiv care ar fi cu siguranţă un atu în plus pentru candidatura oraşului nostru la titlul de Capitală Culturală Europeană în 2021”, susțin reprezentanții Asociației Culturale ”Salvați Patrimoniul Timișoarei”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele articole

Ministrul Sănătății a decis schimbarea managerului de la Spitalul Județean Timișoara

În urmă cu câteva minute, ministrul sănătății Alexandru Rafila a semnat schimbarea din funcția...

Comentarii recente

Articole asemănătoare

Țiganii din clanul Stancu, o nouă sfidare. De ce nu pot reabilita Casa Muhle

Lucrările de readucere la forma inițială a Casei Muhle, un monument simbol pentru istoria...

Procesul cu proprietarii Casei Mühle, câştigat definitiv de Primăria Timişoara. Ce măsuri a dispus instanţa pentru monumentul lăsat în paragină

Sentinţă definitivă dată de instanţă în cazul Casei Mühle, după ce Primăria Timişoara a...

Timişorenii AU ÎNVINS! Proprietarul Casei Mühle, obligat de instanţă să readucă imobilul la starea iniţială

În urma inspecţiilor efectuate de specialişti ulterior demolării parţiale a Casei Mühle, lucrări care...