Ce BOLI rişti să contactezi atunci când PUPI ICOANELE

- Advertisement -

În perioada Sfintelor Sărbători de Paşte oamenii calcă pragul bisericilor în număr mult mai mare. Un obicei religios este pupatul icoanelor. Acesta îi poate expune pe credincioşi la anumite boli transmisibile.

„Condiţia esenţială este cât de rapid este contactul cu icoana după o altă persoană. Lucrurile nu mai sunt aşa periculoase dacă trec câteva minute. Depinde de cantitatea de salivă lăsată acolo”, a declarat, pentru rtv.net, Veliscu Daniela, medic de familie.

Potrivit medicului, bolile şi infecţiile care pot fi contactate prin pupatul icoanelor sunt: „o candidoză, un streptococ, un stafilococ, mai mult de atât, mai greu. Pot fi îngrijorătoare dacă nu sunt tratate prompt. Nu sunt lucruri foarte grave, dar sunt lucruri care trebuiesc tratate în momentul în care apar. Pentru cei care merg la biserică, să se protejeze de aşa ceva, să evite totuşi contactul direct cu icoana, cu sticla”.

Totodată, şi prof. dr. Ceauşu Emanoil este de părere că pupatul icoanelor nu este periculos, iar riscul de a contacta o boală în acest fel este destul de mic.

„E greu de luat o boală, pentru că nu prea sunt microbi acolo, la nivelul buzelor. Nu imposibil, dar foarte greu pentru că trebuie o cantitate de germeni, ceea ce nu se realizează acolo. Trebuie un contact mai prelungit, nu aşa un contact rapid. O mare parte din bacterii se distrug în atmosferă, dar depinde de cantitatea de bacterii de aşa numita doză minimă infectată. De exemplu, pentru dizenterie este de 100 de bacterii. Dacă ai mâncat 5, 6 bacterii nu faci dizenterie, dacă ai mâncat 1.000 poţi să faci, depinde de rezistenţa organismului. Deci trebuie să fie o concentraţie mare de bacterii, ceea ce e greu de realizat acolo. Icoanele sunt pe sticlă, pe lemn, nu sunt medii care să dezvolte bacteriile”, a declarat, pentru rtv.net, Ceauşu Emanoil.

Prof. dr. Ceauşu a adăugat că: „dacă s-ar fi luat boli atunci ar fi apărut în masă. Bineînţeles se pot lua doar bolile digestive, cele produse de salmonelă, doar bolile de contact cutanat, un herpes. Cele respiratorii în niciun caz”.

Cele mai citite articole în ultimele 48 de ore

Articole asemănătoare

Din aceeași categorie

Categorii Populare