12.9 C
Timișoara
joi,15,aprilie,2021
AcasăStiriCulturaCetăţenii maghiari sărbătoresc astăzi începutul revoluţiei maghiare din 1956

Cetăţenii maghiari sărbătoresc astăzi începutul revoluţiei maghiare din 1956

Senatorul Béla Markó, fostul preşedinte unional şi deputatul UDMR Timiş – Zsolt Molnár au fost astăzi în TImişoara alături de preşedintele organizaţiei Timiş – Ferenc Halász pentru a discuta câteva subiecte importante pentru partidul UDMR, dar şi pentru a sărbători ziua de 23 octombrie.

Pentru început ziua de 23 octombrie reprezintă pentru naţionalitatea maghiară, dar şi pentru istorie, o zi destul de importantă – începutul revoluţiei maghiare din 1956.

Revoluția Ungară din 1956 împotriva dictaturii bolșevice și a ocupației sovietice (în maghiară forradalom és szabadságharc) a început în ziua de 23 octombrie. Sătui de conducerea lui Mátyás Rákosi, studenții au declanșat o demonstrație pașnică, care s-a transformat în revoluție violentă. Pierderile de vieți s-au estimat la circa 2.500 maghiari și 700 soldați sovietici.

Pentru comemorarea acestei zile, la biserica evanghelică de la Punctele Cardinale, va fi dezvelită o placă comemorativă în amintirea arhitectului, scriitorului şi a politicianului  Károly Kós. Acesta a fondat în 1921 Partidul Popular Transilvănean ce ulterior a devenit Partidul Popular Ungar.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -

Urmăriți-ne

14,882FaniÎmi place
515CititoriConectați-vă
159CititoriConectați-vă
1,670CititoriConectați-vă
193CititoriConectați-vă
46,400AbonațiAbonați-vă

Articole recente

Comentarii recente