Senatorul Béla Markó, fostul preşedinte unional şi deputatul UDMR Timiş – Zsolt Molnár au fost astăzi în TImişoara alături de preşedintele organizaţiei Timiş – Ferenc Halász pentru a discuta câteva subiecte importante pentru partidul UDMR, dar şi pentru a sărbători ziua de 23 octombrie.

Pentru început ziua de 23 octombrie reprezintă pentru naţionalitatea maghiară, dar şi pentru istorie, o zi destul de importantă – începutul revoluţiei maghiare din 1956.

Revoluția Ungară din 1956 împotriva dictaturii bolșevice și a ocupației sovietice (în maghiară forradalom és szabadságharc) a început în ziua de 23 octombrie. Sătui de conducerea lui Mátyás Rákosi, studenții au declanșat o demonstrație pașnică, care s-a transformat în revoluție violentă. Pierderile de vieți s-au estimat la circa 2.500 maghiari și 700 soldați sovietici.

Pentru comemorarea acestei zile, la biserica evanghelică de la Punctele Cardinale, va fi dezvelită o placă comemorativă în amintirea arhitectului, scriitorului şi a politicianului  Károly Kós. Acesta a fondat în 1921 Partidul Popular Transilvănean ce ulterior a devenit Partidul Popular Ungar.

Informaţiile publicate de VOCEA TIMISULUI pot fi preluate doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea în lead a sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.