revolutia-ungara-din-1956

Senatorul Béla Markó, fostul preşedinte unional şi deputatul UDMR Timiş – Zsolt Molnár au fost astăzi în TImişoara alături de preşedintele organizaţiei Timiş – Ferenc Halász pentru a discuta câteva subiecte importante pentru partidul UDMR, dar şi pentru a sărbători ziua de 23 octombrie.

Pentru început ziua de 23 octombrie reprezintă pentru naţionalitatea maghiară, dar şi pentru istorie, o zi destul de importantă – începutul revoluţiei maghiare din 1956.

Revoluția Ungară din 1956 împotriva dictaturii bolșevice și a ocupației sovietice (în maghiară forradalom és szabadságharc) a început în ziua de 23 octombrie. Sătui de conducerea lui Mátyás Rákosi, studenții au declanșat o demonstrație pașnică, care s-a transformat în revoluție violentă. Pierderile de vieți s-au estimat la circa 2.500 maghiari și 700 soldați sovietici.

Pentru comemorarea acestei zile, la biserica evanghelică de la Punctele Cardinale, va fi dezvelită o placă comemorativă în amintirea arhitectului, scriitorului şi a politicianului  Károly Kós. Acesta a fondat în 1921 Partidul Popular Transilvănean ce ulterior a devenit Partidul Popular Ungar.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Moderarea comentariilor este activată. Poate dura ceva timp până ce comentariul tău va fi aprobat.