colterm_or

La conferința de presă de la primărie, desfășurată astăzi, primarul s-a declarat nemulțumit de prestanța Coltermului. Printre probleme pe care le-a adus în discuție, Robu nu a uitat să invoce și „greaua moștenire”.

„La Colterm nu s-a reușit până în prezent să se obțină o însănătoșire substanțială a situației, acolo încă avem de acoperit deficite mari, avem de plătit datorii moștenite, și din păcate nici serviciile nu sunt de natură să ne mulțumească. Eu personal sunt nemulțumit că într-o perioadă în care nu a fost foarte frig, Coltermul nu a reușit să furnizeze agentul termic în acord cu condițiile meteo și prin urmare, facturile cetățenilor au fost mai mari decât ar fi fost normal să fie. Desigur, trebuie să recunoaștem că se invocă limite ale sistemului tehnologic, faptul că nu se poate regla fin și altele dar nici pe mine și nici pe cetățenii care plătesc facturi mari nu ne mulțumesc explicațiile, ci ne interesează doar rezultatul”.
Întrebat ce are de gând să facă în acest sens, edilul a spus că deja s-au luat unele măsuri, amintind de faptul că s-a încheiat un contract pentru gaz cu E-on, cu 25 % mai ieftin decât cel precedent, cu Petrom, care a fost reziliat. În condițiile acestea, deși facturile timișorenilor au venit umflate, ele sunt totuși mai mici decât ar fi putut să fie defapt.

„Daca socotim noul preț al gazului, al carbunelui, al energiei electrice curent, am fi putut constata că cetățenii ar fi trebuit să plătească mult în plus față de cât era înainte, cu vreo 25 % mai mult. Evident că te poți angaja să eficientizezi ce este sub controlul tău, dar dacă cresc prețurile la combustibil nu ai cum să compensezi acele majorări în totalitate, mai ales dacă vorbim de sume mari, însă dacă sunt în limite, poți compensa prin măsuri de eficientizare. Acolo (la Colterm n.a) există o atitudine de autosuficiență, în timp ce situația companiei este critică, m-aș fi așteptat ca persoanele care sunt la conducere să fie mai stresate ori eu am senzația ca nu există o neliniște firească, ei bazându-se mereu pe ajutoare din partea Primariei.” a adăugat Robu.

2 COMENTARII

 1. Si eu sunt nemultumita. Se investeste in COLTERM 250 milioane lei se mai soventioneaza si gigakaloria si ce sa vezi? de beneficiat beneficiaza cei care s-au debransat si au centrala de apartament. „Cu cât sunt mai puţini în sistem, cu atât costul energiei este mai mare. Pot să plătească poate nu cât ar fi normal, poate dublu sau chiar triplu. Dacă anul trecut au plătit 200 de lei pentru un apartament cu două camere, acum pot să plătească 300, 400, 600 sau chiar mai mult.” Petru Olariu – preşeditnele FALT.
  „Din momentul în care, într-un bloc, o parte dintre proprietari, majoritatea, şi-au pus centrale, minoritatea trebuie să-i urmeze. Decât dacă nu are posibilitatea. Pentru că, de obicei nu se plătesc părţile comune cât trebuie. Şi atunci cei care au rămas în sistemul centralizat trebuie să plătească mult mai mult decât ar fi plătit înainte”, a declarat, pentru Digi24 Timișoara, Petru Olariu, preşedintele Federaţiei Asociaţiilor de Locatari din Timişoara.Ce spune donul Robu? ca este normal ca intr-un bloc in care sunt debransati, factura celor ramasi in sistem sa creasca acoco cu cateva gigacalorii, dar ce sa vezi tot domnul Robu imi spune sa nu ma nelinistesc ca gigacaloria este 252 lei. Cei debransati au 18 grade in apartament fara sa isi porneasca centrala si pentru asta platesc 2 lei. Colterm furnizeaza gratis caldura pentru uni in timp ce pe alti ii cocoseaza cu o caldura foarte scumpa. Cei care se debranseaza provoaca pierderi pentru ca nu fac redimensionarea instalatiei si nici echilibrarea hidraulica a instalatiei pentru a reduce pierderile si nu fac acest lucru pentru ca nu ii obliga nimeni. Pe langa pierderi mai si fura caldura pentru ca daca ai 18 grade in casa dar nu platesti pentru acele grade dar ce sa vezi cel care nu si-a taiat caloriferele plateste tot, inseamna ca cei care ramanem in sistem suntem obligati sa platim si pierderi si furturi. Daca mie nu mi-ar creste factura in functie de vecini nici nu m-ar interesa ca raman singura in sistem. Corect ar fi ca cei ramasi in sistem sa platim la fel cat plateste unul care nu are debransati in bloc, daca acolo un apartament cu 2 camere plateste 300 lei pentru luna ianuarie atata sa platesc si eu, chiar daca in blocul beu sunt 9 apartamente debransate. Diferenta care se inregistreaza pe ceasul de pe bransamentul blocului sa fie impartita celor debransati.

  Eu locuiesc intr-un bloc turn, pe casa scarii nu mai avem nici coloane si calorifere. Am masurat temperatura de pe coridor la parter si temperatura aratata de termometrul de camera imi arata 18 grade, cu acelasi termometru am masurat temperatura de afara si erau 5 grade. Temperatura din casa scarii este data de pereti prin transfer de caldura. Cel debransat de la mine din bloc mai are si baia incalzita ca si mine pentru ca baia la noi in bloc nu este prevazuta cu calorifere, fiind incalzita numai de coloanele. Grosimea tevilor din baie o regasesti si in camere si in bucatarie. Deci daca stai si te gandesti reprezinta o sursa de caldura. Caldura din apartament este data nu numai de calorifere dar si de tevi, de asemenea si de pereti, tavan si planseu. Cat plateste cel care s-a debransat ilegal de la noi din bloc? asta vara au platit 10% din factura, acum platesc 15%, concret daca eu am platit la intretinere in ianuarie 135 lei cel debransat a fost incasat cu 22 lei. Toti care si-au taiat caloriferele din 2011 pana in prezent, nu au aprobarea Coltermului, figurand in suprafata radianta a blocului, Colterm furnizand agent termic si pentru ei, cea ce duce la cresterea facturi pentru cei ramasi in sistem. Cele 9 apartamente nu au facut nici redimensionarea si nici echilibrarea instalatiei de caldura, pentru ca ce sa vezi nu ii intereseaza pierderile provocate de ei. Din 2011 fac reclamati la Primarie, Colterm, OPC, Guvern, Primului ministru, Presedentie si ce sa vezi nu pot sa rezolv nimic. Chiar am depus si o plangere penala in 14 octombrie 2013…..si inca astept.
  La noi in bloc numarul apartamentelor debransate ilegal a ajuns la 9 apartamente din care 6 au centrala, 2 apartamente sunt tinute goale si un apartament si taiat 2 calorifere din 4 deci si-a facut o debransare partiala. Toate aceste apartamente nu au avizul Coltermului, deci figureaza toti figureaza in suprafata radianta a blocului la Colterm. Colterm furnizand agent termic pentru 44 de apartamente, deci inclusiv pentru apartamentele debransate. Ca urmare a deconectarii celor 9 apartamente, consumul de energie termica,masurat pe bransamentul blocului nu scade proportional cu numarul de apartamente debransate, in consecinta, consumul specific (Gcal/apartament) pentru apartamentele nedeconectate o sa creasca. Asociatia a incheiat un contract de furnizare a energiei termice pentru toata instalatia in functiune iar simpla debransare nu poate scadea proportional cantitatea de agent termic furnizat. Acesta este raspunsul primariei ;

  Stimată doamnă

  Având în vedere adresele RE2011-2555/16.11.2011, SC2012-8109/19.04.2012,
  SC2012-8346/08.05.2012, WW2012-831, WW2012-836, WW2012-842, WW2012-1016,
  WW2012-1049, SC2012-16453/23.07.2012, RE2012-3708/30.10.2012,
  SC2012-25264/30.10.2012, considerăm că aţi fost informată atât
  dumneavoastră cât şi conducerea asociaţiei de proprietari, asupra
  prevederilor legale privind deconectările şi repartizarea cheltuielilor cu
  încălzirea.
  Divergenţele din cadrul asociaţiei se soluţionează de părţi pe cale
  amiabilă sau dacă acest lucru nu este posibil, soluţionarea litigiului este
  de competenţa instanţei de drept comun.

  Domnisoara presedinte a asociatiei a venit la usa mea si mi-a spus ca ea a ras cu inspectori de la primarie de reclamatile mele. De asemenea m-a anuntat ca in aceasta vara isi va taia si ea caloriferele.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here