Vocea Timișului va susține permanent adevărul!

Creşterea dolarului s-a amânat spre toamnă

Publicat in

Vocea Timișului va susține permanent adevărul mai presus de putere, viitorul mai presus de trecut, cinstea mai presus de confortul financiar, știrea mai presus de editorial și capacitatea de decizie mai presus de diplomația compromisului.

Euro a început perioada la 4,4370 lei, maximul de 4,4459 lei fiind atins în 18 martie. A doua zi, media a scăzut la 4,4151 lei, minimul ultimelor şase săptămâni, pentru ca finalul intervalului să aducă o creştere la 4,4306 lei, într-o şedinţă în care tranzacţiile s-au realizat între un minim de 4,4210 lei, la deschidere, şi un maxim de 4,4360 lei, la închidere. Ultimele transferuri s-au efectuat la 4,4360 – 4,4390 lei.

Evoluţia leului din perioada următoare va fi influenţată de ”rivalitatea” dintre politicile monetare de pe cele două maluri ale Atlanticului şi mai puţin de factori interni, cu excepţia unei eventual schimb de mandat la Palatul Victoria, având în vedere creşterea economică cât şi politică monetară a BNR, care care pot asigura, în continuare, intrări de capital. Astfel, ultimul sondaj al institutului german ZEW, care măsoară estimările analiştilor pentru următoarele şase luni, s-a îmbunătăţit luna aceasta în cazul României, el crescând cu 4,1 puncte, la 54,2 puncte, după o creştere de peste 27 puncte în luna februarie, ceea ce ne plasează pe poziţia a doua în clasamentul ţărilor din Europa Centrală şi de Est.

Dolarul a început perioada cu un nou maxim istoric, de 4,2107 lei, ca efect al aprecierii lui faţă de euro la maximul ultimilor 12 ani. Marcările de profit care au urmat pe pieţele internaţionale au coborât media, în 19 martie, la 4,1282 lei. La finalul intervalului tranzacţiile s-au realizat între 4,076 şi 4,155 lei, cursul fiind stabilit la 4,1440 lei.

Moneda elveţiană a fluctuat între 4,1599 şi 4,1990 lei, medie care s-a înregistrat la finalul perioadei, când ea s-a întărit pe pieţele financiare până la 1,053 franci/euro.

Marcările de profit care au urmat după atingerea de către euro a minimului de 1,0458 dolari au adus în 19 martie o creştere la 1,0918 dolari, maxim al ultimelor două săptămâni. La finalul perioadei, perechea a fluctuat între 1,065 şi 1,0881 dolari, pieţele americane închizând la 1,0821 dolari.

La aprecierea euro a contribuit şi înrăutăţirea din partea Fed a perspectivelor economiei şi inflaţiei din SUA. Aceasta va întârzia momentul în care va începe noul ciclu de creştere a dobânzilor, ceea ce a redus atractivitatea plasamentelor în dolari sau active denominate în moneda americană. Fed a înlăturat în declaraţiile care au urmat întâlnirii Comitetului său politică monetară, cuvântul ~răbdare“, semn că ia în considerare majorarea dobânzilor. Conform estimărilor, acestea vor ajunge la finalul anului la 0,625%.
Revenind la zona euro, adevăratul test îl reprezintă situaţia Greciei, dacă aceasta va reuşi să-şi mulţumească creditorii instituţionali sau privaţi prin reformele economice şi sociale propuse sau va urma Grexitul.

În piața la termen de la Sibiu, euro s-a tranzacționat pentru iunie între 1,0535 şi 1,0865 dolari.

*Analiza cuprinde perioada 11–17 martie

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele articole

Comentarii recente

Articole asemănătoare

Moş Crăciun nu a adus daruri leului

Creşterea cererii de valută a împins în sus mediile principalelor monede, cu excepţia celei...

Moneda Naţională, una dintre cele mai stabile din Europa

De două săptămâni şi jumătate, moneda naţională este una dintre cele mai stabile din...

Moneda americană a crescut cu 2,5% săptămâna trecută pe piaţa valutară

Decizia Rezervei Federale americane de a menţine nemodificată dobânda, care se află de la...