Cele mai citite articole în ultima săptămână

Din aceeași categorie

De-ale carnavalului! TaximeTRISTUL-activist Simi Drăgoi, spaima autorităților publice, șoferilor și a societăților de asigurări auto

- Advertisement -
Mai mult ca sigur, numele de Simion Petru Drăgoi nu spune mai nimic opiniei publice. Un nume fără chip și fără nicio rezonanță! Singurele leduri care se aprind, la tastarea codului numeric personal care aparține lui Simion Petru Drăgoi, sunt cele din bazele de date ale Inspectoratului de Poliție Timiș, Poliției Locale Timișoara, instanțelor de judecată și, nu în cele din urmă, ale societăților de asigurări auto.

Și, ca să fim corecți până la capăt, mai mult ca sigur, numele de Simion Petru Drăgoi s-ar putea să rezoneze, încă, în amintirile de dată recentă a unui număr de circa 100 de timișoreni, marea lor majoritate conducători auto și șefi de instituții publice, în special, primari. Probabil și a câtorva altor zeci de polițiști naționali, locali sau jandarmi, terorizați de activitățile extracuriculare ale compatriotului Drăgoi, în numele unui ”activism civic”, fără niciun orizont, în afară de circ, hărțuire, timorare și spectacol public.

Da, în ideea că ați pierdut ceva până acum, Simion Petru Drăgoi este una și aceeași persoană cu ”Simi Taximetristul” alias ”Activistul timișorean”. Un șofer la firma de taxi ”Tudo” care, în timpul său liber – și are destul! – împarte dreptatea și cere aplicarea legii, pe unde apucă, fără nicio noimă, miză sau logică, de cele mai multe ori. Strict pentru scandal! Una peste alta, la început, Drăgoi și-a exersat talentul pe raza municipiului Timișoara și asta rezultă clar de pe canalul său de YouTube. Mai apoi, s-a extins cu veleitățile de justițiar și în periurban: prin primării și prin piețe pe la Săcălaz, Sânandrei, Giroc și Moșnița. Și de fiecare dată a fost cu circ, provocări și cereri absurde.

În Timișoara, i-a terorizat pe toți oamenii legii și, în așteptarea clienților prin stațiile de taxi, i-a hăituit pe toți purtătorii de uniformă, care i-au ieșit în cale. Pe unii chiar a proasta! Pe alții, până la un punct, pe bună dreptate! Cele mai mari descoperiri ale ”activistului timișorean”, recte Simion Petru Drăgoi, sunt legate de nepurtarea măștilor de protecție și a unor parcări anapoda, ”victime” fiind autoturisme private sau ale unor instituții publice cu atribuțiuni în aplicarea ordinii și liniștii publice.

Pe unii oameni ai legii, ”activistul” Drăgoi i-a hărțuit cu telefonul în bot pentru că și-au permis ca, în timpul serviciului, să oprească la un non-stop din zona Gării de Nord, ca să-și ia o cafea și un sandvici. Și au si parcat o mașină inscripționată pe un loc de taxi! Pe alții i-a alergat, după același scenariu, chipurile, că refuză să amendeze ”bombardierii” sau ”medici rezidenți cu pile” sau că nu doresc să-i prezinte ”ordinele de misiune” și nici să-i ofere ”declarații” pe la diverse incendii sau accidente rutiere. Noaptea minții!

Prin primării, cum e cea de la Moșnița, același taximetrist de la ”Tudo” s-a certat cu unii pentru că, pe bună dreptate, nu au dorit să-i pună la dispoziție ”listele cu salarii”, conform legii, acestea fiind confidențiale și sub protecția datelor cu caracter personal. Pe la Giroc, aflat ”în inspecție civică necruțătoare”, a dat buzna prin piața din localitate și, dezumflat că producătorii nu plătesc taxă pe mesele pe care-și etalează marfa și că au și o ”toaletă funcționabilă”, s-a oferit să-i ajute, promițându-le ca va merge peste primar căruia îi va cere să le creeze condiții…”ca-n Germania și la Paris” și să le acopere standurile, ca să nu înghețe de frig, ”conform legilor din Europa și aliniamentului la norme”. Toate ideile ad-hoc, în numele ”transparenței”!

Simi, spaima șoselelor

În mare, cam acesta este ”activismul civic” al taximetristului Simion Petru Drăgoi. Cert e că, dincolo de ”luptele de stradă”, pe care angajatul ”Tudo” le duce zilnic cu ”prietenii săi” polițiștii, ”revoluționarul” pe patru roți mai are o poveste, extrem de interesantă: e plin de accidente rutiere și e prezent în toate bazele de date ale asiguratorilor auto! Ce-i drept, în toate, Simion Petru Drăgoi, conducător al autoturismului TM-08-SMY, este victima a circa 100 de șoferi care, chipurile, cel puțin în ultimii doi ani, nu i-au acordat prioritate pe drumul public. Evident, Drăgoi circulă mult, că doar e taximetrist și, odată cu traficul, cresc și riscurile de accidente rutiere.

Acum, toți șoferii contactați de voceatimisului.ro, care au fost găsiți vinovați pentru neacordare de prioritate în fața ”activistului civic” Drăgoi, regretă că s-au lăsat păcăliți de ”bunele intenții” ale taximetristului care, conform declarațiilor, ar fi încetinit și i-ar fi semnalizat, lăsându-i să înțeleagă că este un ”gentelman” și că le-ar permite intrarea în coloană sau schimbarea bandei de mers. După care, conform acelorași martori, ar fi accelerat intenționat și i-a acroșat, evident, cu daune materiale de ambele părți. Practic, o provocare, așa cum susțin, atât șoferii cât și polițiștii de la Serviciul Rutier Timiș, fini cunoscători ai fenomenului.

Mai mult, se pare că în cazul accidentelor rutiere ar fi existat și înțelegeri ”amiabile”, pe sub masă, de teamă ca ”victima”, recte activistul Drăgoi, care oricum flutura și înșira prevederile Codului Rutier la fața locului, să nu anunțe Poliția pentru că, altfel, ”vinovații” s-ar fi ales cu suspendarea permisului auto pentru cel puțin 60 de zile calendaristice, cum altfel, decât pentru neacordare de prioritate. Unde mai pui că, dacă nu ar fi căzut… la ”o înțelegere amiabilă” cu ”activistul civic”, pe parcursul perioadei de reținere a permisului rutier, protagoniștii accidentelor ar fi riscat să rămână fără permisul de conducere, nu 60 de zile, ci 90, dacă nu ar fi fost declarați admiși la o nouă testare rutieră, obligatorie din punct de vedere legal. Și ar tot fi rămas, fără carnetul de conducere, până nu ar fi promovat examenul MAI!

Așa că toți conducătorii auto, care au încăput pe mâna lui ”Simi-taximetristul”, au preferat pacea și prietenia: ”Îmi pare rău că m-am lăsat angrenat în povestea aia. La rece, acum, recunosc că am mușcat-o. Oricum, nu pot proba că mi-a făcut cu farurile și semn din mână că mă lasă să intru în trafic, după care a accelerat și a intrat mine. Asta e. Lecție învățată…”, povestește un șofer ”neatent” care a schimbat banda de mers pe ruta Moșnița – Timișoara. Un alt tânăr, R.A, victimă a lui Drăgoi chiar în centrul Timișoarei, a declarat: ”Deși s-a stabilit că a fost vina lui, m-a acuzat că sunt drogat, ba beat, ba ca fac Uber ilegal. M-a dat și în judecată. A zis că polițistul, care a venit la fața locului, a suflat în locul meu în fiolă. A trebuit să fac cerere și la cei de la Uber, ca să demonstrez că omul bate câmpii. M-a provocat tot timpul și a filmat ostentativ. S-a purtat execrabil și cu polițiștii, oameni pe care i-am văzut pentru prima dată în viața mea. Nu știu cum omul ăsta are atestat de taxi…”.

Și baza de date a societăților de asigurări auto arată că, doar pe anul 2019, autoturismul lui Simion Petru Dăgoi, TM 08 SMY, a fost reparat de fix 62 de ori pe RCA-urile și Casco-urile celor care au fost ”neglijenți” cu neacordarea de prioritate în fața ”activistului civic” timișorean. Generali, Uniqa, Allianz-Tiriac, City-Insurance și Asirom Viena Insurance sunt doar câteva dintre filialele bănățene ale societăților de asigurări auto care au băgat în reparațiile pentru taxiul de la ”Tudo”, condus de războinicul luminii Drăgoi, zeci și zeci de mii de lei. Ca o paranteză, pe 2021, în plină pandemie, ”activistul timișorean” a fost agățat în trafic de numai 6 ori, tot de niște ”neatenți” care nu i-au acordat…prioritate.

Activistul rupe norii

Cert e că dincolo de accidentele rutiere, ”activistul timișorean”, așa cum rezultă din baza de date a Poliției Locale, mai are la activ și un număr de 15 sancțiuni pentru ”oprire/staționare neregulamentară, refuz de legitimare și adresarea de injurii”, amenzi în valoare de aproximativ 10.000 RON. Toate neachitate, evident, în numele civismului și voluntariatului. Probabil, procesele-verbale au fost contestate prin instanțe! De fapt, la schimb cu sancțiunile, Simion Petre Drăgoi a bombardat și el Poliția Locală Timișoara, de-a lungul timpului, cu vreo 38 de sesizări. Așa, ca să aibă lumea de lucru!

De cealaltă parte, pe data de 21 decembrie 2021, Poliția Rutieră i-a suspendat permisul de conducere ”activistului civic timișorean” pe o perioadă de trei luni de zile pentru încălcarea legii. Evident, Simion Petru Drăgoi a contestat măsura în instanță și, până la judecarea pe fond, așa cum zice legea, are dreptul să-și conducă autoturismul. Mașina personală, nu taximetrul pentru că Simion Petre Drăgoi a prezentat la control un permis de conducere eliberat de către… autoritățile din Marea Britanie. Iar legislația românească interzice efectuarea de servicii de transport public, fără a poseda un permis auto românesc. Și Drăgoi, conform bazei de date a MAI, azi, într-un mod absolut bizar, are două permise auto, ambele valabile: unul de Marea Birtanie, eliberat pe 1 octombrie 2020 pentru care se judecă în instanță, ca urmare a sancțiunii Poliției Rutiere Timiș, și unul de România, care îi expiră în decembrie 2022. Șmecherie pură și nesemnalizată!

Revenind la apucăturile revoluționare ale lui Simion Petru Drăgoi, fără doar și poate, să fii activist civic este o chestiune care ține de societate. Și, cum altfel, decât un gest lăudabil și cavaleresc. Asta, doar dacă există vreo miză, cauză nobilă sau vreo finalitate, NU de dragul circului! Până și în Dicționarul Explicativ al Limbii Române, lucrurile sunt clar subliniate, în ceea ce privește ”activismul civic”. Chiar și un tânăr de 19 ani, sub titlul de ”Gânduri juvenile despre activismul civic”, explică extrem de clar că protagoniștii unor astfel de acțiuni sociale trebuie să cunoască, în primul rând, legile și Constituția României.

Și, mai mult decât orice, că ”activistul civic nu are voie să insulte, să jignească sau să agreseze verbal pe nimeni, ci trebuie să fie un cetățean model și să dea dovadă de un comportament cu grad înalt de civilizație. În timpul exercițiului funcțiunii, trebuie ca acesta să aibă, în mod obligatoriu, elementul indispensabil – BUNUL SIMȚ. Abuzul de putere sau de filmare este strict interzis. Orice fel de exces este dăunător din punctul de vedere al corectitudinii civice”. Simplu ca…bună ziua! Complicat doar pentru Simion Petre Drăgoi care o ține una și bună că pe domeniul public poate filma, chestiona și trage la răspunde pe oricine, după bunul plac, ca mai apoi să-și urce creațiile artistice pe propriul canal de YouTube. NU, pentru că fiecare persoană are dreptul la propria imagine oriunde s-ar afla, chiar și pe domeniul public. Atât de simplu e…

- Advertisement -
Marta Stirbey
Marta Stirbey
Întreaga responsabilitate a comentariilor lăsate de dumneavoastră vă aparține! Click aici-citeste condiţiile de utilizare ale site-ului www.voceatimisului.ro

2 COMENTARII

  1. domnilor de la vocea timisului ati facut o treba excelenta cu aceasta panarama umana pacat ca pol.timis nu are ac de cojocul individului dar ce ne facem cu alte panarame gen activistul buzoian sau jivina cealalta geana, nu pot sa va mai scriu deja m-am enervat, numai cind aud de ei

  2. aaa, asta e nemernicul ala de taximetrist care polueaza cu harbul lui de FIAT.
    Politia Rutiera nu va sesizati? cum a obtinut ITP-ul ( se face o data la 6 luni pentru taxi sau servicii alternative gen Uber, Bolt).

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole în ultimele 48 de ore