Vocea Timișului va susține permanent adevărul!

Orice pacient trebuie să aibă dreptul la o a doua opinie medicală! Recomandarea medicilor de la „Victor Babeş”

Publicat in

Vocea Timișului va susține permanent adevărul mai presus de putere, viitorul mai presus de trecut, cinstea mai presus de confortul financiar, știrea mai presus de editorial și capacitatea de decizie mai presus de diplomația compromisului.
FLIGHT FESTIVAL 2023
Solicitarea unei reinterpretări, în cazul unei investigaţii imagistice, sau a unei a doua opinii medicale, în cazul unui diagnostic, reprezintă dreptul fiecărui pacient, de altfel prevăzut și de legislația românească. Din păcate, puțini sunt cei care iau în considerare această posibilitate, de a cere și de a obține o opinie medicală suplimentară față de cea primită la consultul primar.

Second opinion, așa cum se mai numește această reverificare a diagnosticului inițial, ar trebui recomandată chiar de către medicul care a enunțat primul diagnostic, și asta îndeosebi în cazul unor boli grave, a unei afecțiuni complexe sau în cazul în care există neclarități în ceea ce privește determinarea maladiei.

Niciun medic nu ar trebui să se opună obținerii unei a doua opinii sau să îi explice pacientului că nu are rost să o solicite pentru că oricum nu va afla nimic în plus. Dimpotrivă, o asemenea cerere ar trebui încurajată. Motivele pentru care pacienții privesc, de multe ori, cu suspiciune primul diagnostic țin cont atât de severitatea bolii, de speranța că poate medicul s-a înșelat sau afecțiunea nu este atât de gravă, cât și, nu de putine ori, de comunicarea nu foarte clară sau directă a diagnosticului, făcută de către medicul curant. Alteori, pacientul crede că poate într-o altă unitate sanitară există un tratament experimental, de care primul medic nu a aflat încă sau pur și simplu nu îl poate administra. Trebuie să spunem că, practic, second opinion poate, până la urmă, să reprezinte pentru pacient certitudinea unui diagnostic corect. Pe de altă parte, în situația unor investigații imagistice, explicația dată de medicul radiolog este de cele mai multe ori tehnică și sumară. Pentru că, dupa obținerea rezultatului imagistic, ar trebui să aibă loc o discuție foarte clară cu medicul care a recomandat CT-ul sau RMN-ul ori mamografia. Acesta ar trebui să îi explice pe larg pacientului ce diagnostic are și care sunt pașii de urmat”, spune Diana Manolescu, director medical Spitalul de Boli Infecțioase din Timișoara.

Centrul Imagistic al Spitalului de Boli Infecțioase Victor Babeș oferă posibilitatea obținerii de către pacienți a unei reinterpretări a investigațiilor imagistice. Este vorba de obținerea unei second opinion in cazul radiografiilor, a rezultatului CT sau RMN și chiar a mamografiilor.

Mai multe informații despre investigațiile și serviciile medicale, la cerere, pentru radiologie și imagistică medicală puteți afla accesând următorul link: https://vbabestm.ro/pagini/pacienti/documente/tarife-radiologie.pdf

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele articole

Comentarii recente

Articole asemănătoare