Aparat unic în vestul țării pentru testarea funcțională pulmonară, la Spitalul Victor Babeş din Timişoara!

- Advertisement -
Spitalul de Boli Infecțioase „Victor Babeș” din Timișoara are începând de astăzi, un nou sistem complex de testare funcțională pulmonară, unic în vestul României. Acesta permite realizarea mai multor investigații necesare stabilirii unui diagnostic complet și exact. Dispozitivul permite, în primul rând, măsurarea cantității de oxigen din aerul inspirat, condus din plămâni în sânge.
 

Practic, vorbim un analizator multigaz care măsoară ceea ce se numește difuziunea alveolo capilară. Testarea este una nedureroasă, neinvazivă și se realizează într-o cabină specială ce are pereți de sticlă. Sunt o serie de boli în care capacitatea de schimb gazos a plămânilor este redusă. De exemplu, fibroza pulmonară sau BPOC-ul”, spune Noemi Suppini, medic specialist pneumolog, coordonator Laborator explorări funcționale – Spitalul de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie Dr. Victor Babeș Timișoara.
 
O altă investigație ce se realizează cu același aparat este Pletismografia corporală. Această analiză măsoară cât de mult aer se acumulează în plămâni după un inspir adânc și cât aer rămâne în plămâni după un expir complet. Cu alte cuvinte, această analiză măsoară cantitatea totală de aer care poate fi stocată de plămâni. Tot prin intermediul acestei investigații se pot obține informații suplimentare spirometriei cu privire la funcția pulmonară, date ce sunt  folosite în ghidarea tratamentului.
 
Sistemul mai permite și ceea ce noi numim provocare bronșică. Scopul acestui test este de a evalua reacția căilor respiratorii la anumite substanțe iritante care pot declanșa bronhospasmul și wheezingul (respirația șuierătoare), rezultatele fiind utile în diagnosticul astmului bronșic. Nu în ultimul rând, aparatul permite și efectuarea unui test de rezistență a mușchilor respiratorii, atât în timpul inspirației, cât și expirației”, spune dr. Noemi Suppini, medic specialist pneumolog, coordonator Laborator explorări funcționale – Spitalul de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie Dr. Victor Babeș Timișoara.
 

Sistemul complex de testare funcțională pulmonară a fost achiziționat cu fonduri europene. Costul aparatului se ridică la 355.215 lei, TVA inclus.

Cele mai citite articole în ultimele 48 de ore

Ochiul Beiului, un colţ de natură scăldat în legende FOTO

Aşezată în judeţul Caraş, Ochiul Beiului se numără printre...

Sânzienele Sărbătoarea verii şi a bucuriei

Prilej de a sărbătorii soarele şi muncile agricole, bunăstarea...

Amatorism acut! Primarul Dominic Fritz, nici măcar erou de benzi desenate

Să ne aducem aminte, cu plăcere, când omul de...

Deputatul Ben Oni Ardelean, consilier onorific al prim-ministrului Florin Cîțu

Dintr-un foc, azi, încă prim-ministrul României, liberalul Florin Cîțu,...

Articole asemănătoare

spot_imgspot_img

Din aceeași categorie

Categorii Populare

spot_imgspot_img