Cele mai citite articole în ultima săptămână

Din aceeași categorie

Demagog! Penelistul Raul Pătrașcu se laudă, la final de mandat, cu proiectele fostului manager și nu spune nimic despre pacienții rămași fără oxigen de la Casa Austria

- Advertisement -
Fără doar și poate, tânărul Raul Pătrașcu, încă directorul Spitalului Clinic Județean de Urgență ”Pius Brînzeu” Timișoara, a intrat în istoria celei mai mari unități sanitare din vestul României și în prima zi de mandat, pe 27 noiembrie 2019, călare pe o serie de mistificări, trunchieri și sferturi de adevăr.

Direct de pe băncile Universității de Medicină și Farmacie ”Victor Babeș” din Timișoara, fără rezidențiat, dar cu un carnet de liberal, în buzunarul de la piept! Și, azi, a decis să plece din funcția de manager al SCJUT, exact la fel cum a venit: vânzând gogoși, nu pe bază de curriculum vitae, ci pe Facebook!

De fapt, Raul Pătrașcu n-a plecat din Spitalul Județean Timișoara de capul lui și nici că i-a expirat mandatul de manager, așa cum explică pe Facebook. Adevărul e că, după mai bine de doi ani de incompatibilitate vădită, șederea NU i-a mai fost prelungită de către noul ministru al sănătății, Alexandru Rafila, care a optat pentru un alt nume la cârma unității medicale: conferențiarul Sorin Barac, medic specialist pe Secția Clinică de Chirurgie Vasculară, care va intra în pâine de mâine, 1 martie.

Acum, pe pagina personală de Facebook, pe picior de plecare, Raul Pătrașcu și-a creionat cei doi ani și un sfert de ”mandat de succes”, în același stil poetic, fără niciun fel de rimă! Plus, o căruță întreagă de povești: ”Județeanul a fost probabil singurul spital mare din țară care nu doar că nu a avut probleme mari, ci a fost un exemplu la nivel național. Unitatea de care am reușit să dăm dovadă, organizarea fără cusur, performanțele, cazurile medicale rezolvate din întreaga țară sunt toate exemple”.

Acum, în afară de zeci de alte situații, care au fost semnalate în ultimii doi ani la SCJUT, ultimul exemplu de ”organizare fără cusur”, datat pe 11 februarie a.c., a fost redactat de Clinica de Chirurgie Plastică și Clinica de Anestezie și Terapie Intensivă, ambele din incinta Casei Austria.

Și strigătul de disperare a ajuns și la Direcției de Sănătate Publică Timiș căci, fără doar și poate, viața pacienților a fost pusă în pericol. Rețineți: NU o singură dată, ci în mod repetat! Iată, pe scurt, conținutul sesizării medicilor de la Spitalul Județean Timișoara: ”În contextul evenimentelor semnalate în mod repetat, legate de disfuncționalitățile alimentării clădirii Casa Austria cu aer comprimat și oxigen, care au avut drept consecință defectarea aparatelor de anestezie nou achiziționate, vă aducem la cunoștință că, în data de 10 februarie 2022, în timpul derulării intervențiilor chirurgicale, aparatele s-au oprit brusc, punând viața pacienților în pericol”. Sublinierile nu ne aparțin!

Vise umede

Tot în aceeași adresă, subalternii managerului Raul Pătrașcu, adeptul organizărilor fără cusur, povestesc că, și cu o zi înainte, au întâmpinat aceleași probleme vitale: ”În sala A10, având în vedere că intervenția chirurgicală era la început, s-a decis întreruperea procedurii, închiderea și trezirea pacientului din anestezie, iar în sala A11, unde era în derulare o operație pentru fractură de bazin, s-a continuat procedura folosind butelii de oxigen”. Mai mult că, din cauza problemelor, din cele 9 aparate de anestezie, aflate la Casa Austria, și achiziționate în perioada 2019-2020, mai sunt funcționale doar 2 care sunt nevoite să deservească 7 săli de operație, în condițiile în care ”în următoarele 4 săptămâni sunt programați 71 de pacienți din care aproximativ 40% necesită intervenții chirurgicale complexe cu durată între 3-12 ore, în afara cazurilor tratate de Unitatea de Mari Arși și Politraumă”.

Și rezoluția medicilor de la Casa Austria, într-un spital organizat fără cusur de managerul Raul Pătrașcu, a fost extrem de simplă: ”…solicităm sistarea tuturor intervențiilor chirurgicale programate ce necesită anestezie generală sau locoregională, urmând să deservim doar cazurile de urgență, până la asigurarea unor condiții tehnice care nu pun în pericol viața pacienților”. Clar ca lumina zilei! Cam așa arată ultima ispravă de ”..fără cusur”! Și povestea magna cum laude de pe pagina de Facebook a managerului SCJUT Raul Pătrașcu continuă cu o altă mistificare grosolană a adevărului: ”… pentru toate acestea și pentru performanțele administrative și în materie de fonduri europene, Județeanul a fost declarat Spitalul Anului în România în 2020”. Asta, în condițiile în care, premiul din 2020 s-a dat pentru activitatea medicală care a fost desfășurată cu un an în urmă, când managerul unității a fost, până pe 27 noiembrie 2019, prof. dr. Marius Craina.

Așadar, singura legătură cu premiul a managerului Raul Pătrașcu a fost că acesta a ridicat diploma și că s-a tras în poze cu rama, alocându-și și spații publicitare generoase în presa vremii! Și ”realizările” liberalului continuă. Tot pe Facebook și tot prin manipularea adevărului: ”… am reușit împreună cu echipa să aducem o sumă record prin fonduri europene pentru orice unitate sanitară – un total de 62 milioane de euro! Au fost multe proiecte…”. Și liberalul Pătrașcu dă un prim exemplu: extinderea UPU în valoare de 6,9 milioane de lei – fonduri europene, de la Ministerul Sănătății și de la Consiliul Județean Timiș. Practic, un proiect care n-are nicio legătură cu mandatul său de manager al SCJUT, acesta existând de pe vremea în care Consiliul Județean Timiș era condus de pesedistul Călin Dobra iar la cârma unității sanitare se afla Marius Craina.

Mai apoi, Raul Pătrașcu se laudă cu ”noua Maternitate, în valoare de 64,3 milioane de lei: fonduri europene și de la Consiliul Județean Timiș”. Cert e că și acest proiect a luat ființă în scurtul mandat de președinte al CJT a lui Sorin Grindeanu și a fost dezvoltat de următorul președinte, Titu Bojin. Și realizările continuă cu ”clădirea nouă, de interconectare: UPU, ATI, Unitate de Mari Arși, Bloc Operator cu peste 20 de săli de operație în valoare de 50 de milioane de euro: fonduri de la Banca Mondială prin Ministerul Sănătății”, un proiect negociat cu Banca Mondială, în 2017, de către fostul manager al SCJUT, Marius Craina, împreună cu președintele CJT. Și nu e niciun secret: toate cele expuse mai sus sunt informații publice care se regăsesc în ziarele locale, în diferite perioade de timp, și care nu au nicio legătură cu mandatul de director de spital al liberalului Raul Pătrașcu.

Requiem profesional

Bun, acum, cine a avut curiozitatea să se aplece asupra personalității internaționale a tânărului Raul Pătrașcu, girat pentru funcția de director al SCJUT de fostul primar al Timișoarei, Nicolae Robu, la sugestia liberalilor Cristian Busoi și Vlad Francisc Iman, (arhi)cunoscuți în lumea afacerilor medicale, știe că, încă de la început, au existat discuții aprinse vizavi de cariera profesională și de CV-ul umflat cu pompa al managerului SCJUT. Au existat discuții aprinse, dincolo de studiile externe ale liberalului, chiar și despre cercetările științifice ale acestuia care, ulterior, la o privire mai atentă, s-au dovedit a fi doar baloane de săpun!

Important e că, azi, în ultima zi de mandat în fruntea Spitalului Județean Timișoara, Raul Pătrașcu e liniștit din toate punctele de vedere. În primul rând, pentru că este de părere că a lucrat mereu onest și cu bună credință. Exemplele cu o serie de angajări din perioada sa de manageriat îl contrazic pe deplin! Și au tot fost prezentate de mass-media, în diverse perioade de timp. La fel au fost și transferurile de personal, pe sub masa, pe ultimii zece metri de mandat în fruntea celui mai mare spital din vestul României.

Au fost discuții intense chiar și despre starea de incompatibilitate în care s-ar fi aflat managerul SCJUT, Raul Pătrașcu, încă din prima zi de mandat și până-n ultima clipă. Adică, până azi! Și totuși, în ciuda aparențelor, Raul Pătrașcu a demonstrat că e o nucă tare și, ori de câte ori a avut ocazia, a încurajat zvonurile conform cărora ”o mână invizibilă” joacă rolul unui înger păzitor, în ceea ce-l privește. Din păcate, în virtutea noilor modificări de organigramă din fruntea SCJUT, nici povestea asta nu a fost adevărată…

- Advertisement -
Tiberiu Kiss
Tiberiu Kiss
Întreaga responsabilitate a comentariilor lăsate de dumneavoastră vă aparține! Click aici-citeste condiţiile de utilizare ale site-ului www.voceatimisului.ro

2 COMENTARII

  1. Tantalaul de Pătrașcu și Gogomanul de Iman au desăvârșit munca în favoarea Faraonului Busoi, pe drum Păunescu a fost „castrat” azi fiind eunucul care încă cauta soluția pentru eradicarea Sars Cov 2, iar Ionac a ajuns propriul ” bufon”.. Probabil vom prinde ziua când ” toți vor fi arsi” intr un singur ” salon denumit ” celula”

    • Jegurile astea au devalizat spitalele in timp ce noi stăteam închiși in case , nu cred ca mai sunt dubii ca se vor sifona între ei, sub presiune , și se duc unde merita 🙂 Tic tac

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole în ultimele 48 de ore