ANUNȚURI

Societățile comerciale : AVCOZ EDIL S.R.L. , VCN DEVELOPMENT VEST SRL , SPAB CONSTRUCT VEST S.R.L. ,  SPO DEVELOPMENT BUILD INVEST S.R.L. , BAV DEVELOPMENT BUILD S.R.L. , anunță publicul interesat că au obținut autorizațiile de construire cu nr. 168 , respectiv cu nr. 169 din data de 13.03.2024 , emise de Primărie Timișoara, jud. Timiș , privind obiectivul începerii lucrărilor de construcții pentru proiectele ELIZA 2 și ELIZA 3 , imobile de locuințe colective , în regim  P+2E+ER , în Timișoara , pe strada Grigore Alexandrescu , jud Timiș .

Cele mai citite articole în ultima săptămână

Din aceeași categorie

În timp ce managerul Raul Pătrașcu se laudă că este etalon de transparență și bune practici, schema de personal a Spitalului Județean Timișoara se umflă pe ușa din dos

Vocea Timișului va susține permanent adevărul!
Ajuns manager interimar al Spitalului Clinic Județean de Urgență Timișoara (SCJUT), fix pe data de  27 noiembrie 2019 și prin voia domnului Victor Costache, ministru al sănătății la acel moment, Raul Florian Petrișor Pătrașcu a intrat deja în al treilea an de când se află la butoanele celui mai mare spital din vestul țării. Cert e că domnia sa face parte dintre cei 2.287 de șefi interimari vizați de OUG nr. 164 din 1 octombrie 2020 pentru completarea Ordonanței de Urgență a Guvernului nr. 57/2019 privind Codul administrativ.

Conform respectivului document, “pe durata unor situații excepționale cum ar fi durata stării de asediu, stării de urgență sau stării de alertă, precum și pentru o perioadă de maximum 60 de zile calendaristice, calculate de la data încetării stării de asediu, stării de urgență, respectiv a stării de alertă, funcțiile publice de conducere pot fi exercitate cu caracter temporar, fără obligativitatea organizării unor concursuri, cu notificarea prealabilă a Agenției Naționale a Funcționarilor Publici cu 5 zile înainte de dispunerea măsurii”.

Așadar, izbucnirea pandemiei l-a ținut pe Raul Pătrașcu în fotoliul de manager, altfel dumnealui ar fi trebuit să părăsească funcția publică de conducere după șase luni de interimat. Acum, dacă e să stăm strâmb și să judecăm drept, tânărul liberal ar fi trebuit oricum pus pe liber undeva prin vara anului 2020, la expirarea celor șase luni, fiindcă OUG 164 a intrat în vigoare abia în octombrie 2020, astfel că, între momentul împlinirii celor șase luni de interimat și apariția OUG 164, prezența lui Raul Pătrașcu în fotoliul managerului nu are nici un suport legal. Chiar niciunul!

Despre starea de incompatibilitate în care se află Raul Pătrașcu, încă de la numirea în funcție și chiar și în prezent, nici nu mai are rost să reamintim, căci am făcut-o în două rânduri, deja: dosarul se află, la ora actuală la Agenția Națională de Integritate. Important e că (auto)sesizarea a plecat direct de pe masa fostului ministru al sănătății, userista Ioana Mihăilă, care a priceput derapajul manager – șef secție ca urmare a materialelor apărute în voceatimisului.ro.

Urmașul lui Pinocchio

Așadar, managerul instalat de Costache și menținut în funcție de coronavirus a ieșit la rampă în luna iulie a anului trecut când, în urma unui articol din presa locală, care prezenta o angajare suspectă la Spitalul Județean, a intrat instantaneu în rolul cavalerului fără teamă și prihană. Cităm din declarațiile date colegilor de la www.tion.ro: „Nu există concursuri aranjate, toate sunt transparente și la liber. La liber înseamnă că nu contează cine ești sau de unde vii, poți să te înscrii dacă îndeplinești condițiile. Eu nu am cum să opresc pe nimeni (…) De când am venit eu aici, nu am avut plângeri la vreunul din concursuri. Dacă vor fi, le voi trata cu cea mai mare duritate, nu accept așa ceva. Eu am dat exemple de bune practici, de transparență și de legalitate, asta înseamnă că cei care sunt în subordinea mea trebuie să le respecte”.

Doar gargară! Căci al doilea nume care ne vine în gând, dupa schema de mai sus, este cel al lui Alex Dascălu, angajat al SCJUT și unul dintre cei mai cunoscuți postaci de osanale în favoarea directorului Raul Pătrașcu și care, printr-o minune de concurs public, a reușit să-și angajeze soția în cel mai mare spital din vestul României. Așa că nu mai e niciun secret că afirmațiile lui Raul Pătrașcu trebuie privite mereu cu circumspecție și tratate cu maximă atenție. Una peste alta, de la celebra zicere “Gazele lacrimogene modifică ADN-ul”, afirmație care a făcut înconjurul lumii științifice la șaradele cu unchiul biologic/fratele juridic prof. dr. Jenel Pătrașcu, șeful secției de Ortopedie 1 din cadrul Spitalului Județean Timișoara, credibilitatea tânărului politician liberal, cocoțat în fruntea SCJUT, s-a erodat încet, dar sigur.

Și, de-a lungul timpului, în ceea ce-l privește pe managerul Raul Pătrașcu, au mai fost episoade artistice. Asta ca să nu le spunem derapaje: povestea cu facultatea de chimie terminată la Yale, însă începută la Hamilton ori cu mega-articolele sale științifice, ambele puncte din CV-ul său personal fiind sancționate de mass-media cu cartonașe roșii.

Transfer peste noapte

Așa că, iertat fie-ne scepticismul, dar, în ceea ce ne privește, nu dăm doi bani pe declarații de genul “Nu există concursuri aranjate” sau “Eu am dat exemple de bune practici, de transparență și de legalitate”. Nu de alta, dar, de exemplu, ne întrebăm cât de transparentă a fost apariția, la începutul lunii februarie, a unei noi farmaciste în schema de personal a SCJUT. Hodoronc-tronc, pe repede înainte, o anume Amelia Carmen Vulpe, farmacistă șefă la Spitalul Municipal “Dr. Alexandru Simionescu” din Hunedoara, a ajuns, prin transfer, angajată a Spitalului Județean din Timișoara. În doar două zile, 25 și 26 ianuarie, SCJUT a cerut, iar spitalul din Hunedoara a aprobat transferul, de la 1 februarie 2022, a farmacistei respective, în baza art. 32, alin. 1 și alin. 2 (lit. b) din Legea 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice.

Sigur, transferul doamnei cu pricina este acoperit din punct de vedere legal, nu asta este discuția. Dar când te lauzi, ca manager, că ești un etalon de bune practici și de transparență, cum se explică secretul în care a fost învăluită apariția bruscă a unui post vacant și cum de posibilitatea ocupării acestuia prin transfer n-a fost afișată public pe site-ul spitalului?!

Alți manageri de spital, nu la fel de vocali și de lăudăroși precum Raul Pătrașcu, au procedat cu totul altfel atunci când au dorit ocuparea unui post vacant prin transfer. De pildă, Spitalul Clinic de Psihiatrie “Prof. Dr. Alexandru Obregia” din București anunța pe propriul site, în 14 octombrie 2020, ocuparea prin transfer la cerere, fix în baza aceluiași articol din Legea 153/2017, a unui post de asistent medical studii postliceale. Iar în anunț se preciza că, în situația depunerii mai multor cereri de transfer, spitalul va organiza un interviu cu persoanele solicitante, fiind prezentată și bibliografia aferentă.

Alt exemplu: Spitalul Clinic CF Craiova, care, în 13 octombrie 2021, anunța pe site punerea la dispoziție în vederea modificării raporturilor de serviciu prin transfer la cerere a unui post vacant de medic specialist, 1 normă, în specialitatea ortopedie-traumatologie. De asemenea, dacă se depuneau mai multe cereri de transfer, spitalul urma să organizeze un interviu. Și încă unul, pe același calapod, cu transfer la cerere și interviu în cazul mai multor cereri: Spitalul Clinic de Pneumoftiziologie Brașov (26 noiembrie 2021, post vacant de asistent medical; 8 decembrie 2021, post vacant de asistent medical de laborator).

Spitalul din comuna Runcu bate SCJUT

Mai mult, deși tânărul manager al “Județeanului”, doctorandul Raul Pătrașcu, se dă pe sine drept exemplu de bune practici și transparență, pe site-ul spitalului pe care-l conduce din 27 noiembrie 2019 nu poate fi găsit un document publicat de alte unități sanitare din țară: regulamentul privind criteriile și procedurile proprii de transfer stabilite la nivelul spitalului. Incredibil, dar adevărat, un asemenea regulament poate fi găsit pe site-ul Spitalului de Pneumoftiziologie “Tudor Vladimirescu” din… comuna Runcu (județul Gorj), dar nu și pe site-ul Spitalului Clinic Județean de Urgență din Capitala Culturală Europeană Timișoara, condus de inegalabilul exponent al bunelor practici și al transparenței, Raul Florian Petrișor Pătrașcu!

Nu doar pe pagina de internet a spitalului gorjean există acest regulament, ci și pe site-urile Spitalului de Ortopedie și Traumatologie Azuga, al Spitalului de Psihiatrie “Elisabeta Doamna” Galați sau al Spitalului Județean de Urgență Târgoviște, ca să dăm doar câteva exemple. În toate aceste cazuri, fără excepție, în regulamentul respectiv apărea următoarea precizare: “Spitalul are obligația afișării anunțului privind ocuparea prin transfer la cerere a posturilor vacante”.

Oricum, adevărul e că nimeni, cel puțin până acum, nu s-a mai bătut cu pumnii în piept ca o gorilă și nici nu s-a lăudat că este campion la bune practici și transparență, în timp ce își aducea pilele în spital… pe ușa din dos. Liberalism din cap până-n picioare!

- Advertisement -
Tiberiu Kiss-Radu Constantin
Tiberiu Kiss-Radu Constantin
Întreaga responsabilitate a comentariilor lăsate de dumneavoastră vă aparține! Click aici-citeste condiţiile de utilizare ale site-ului www.voceatimisului.ro

8 COMENTARII

  1. O intreaga afacere in timpul acestei pandemii, achizitii, angajari, bani in buzunarele unora, de la butoane. Cine spune ca spitalele publice sunt publice, greseste. Spitalele publice sunt mediul de afaceri, al unor grupuri de interese, formate din incompetenti care detin functii in spital. Daca s-ar face un audit, incepand din 2017 pana in prezent, cred ca ne-am ingrozii (aplicarea legii salarizarii, scheme de personal, angajari, achizitii)

  2. Stimați jurnaliști, acest ” pampalau” ajuns manager, a semnat contracte preferențiale cu societatea de avocatura Aron&Galanton pentru a și asigura spatele în ceea ce îl privește, totodată a trucat unele licitații publice, fata de pampalau e doar o masca, individul știe sa joace la 4 stăpâni, are la la activ 2 trădări în speță Păunescu și Ionac iar acum îl ” aranjeaza” și pe Busoi, singura problema e ca ajuns la 2 xanax uri pe zi! Succes..

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole în ultimele 48 de ore