Vocea Timișului va susține permanent adevărul!
AcasăȘtiriPoliticăDeputaţii au respins ieri modificările Codului Silvic propuse de PSD

Deputaţii au respins ieri modificările Codului Silvic propuse de PSD

Publicat in

VOCEA TIMISULUI va susține permanent adevărul mai presus de putere, viitorul mai presus de trecut, cinstea mai presus de confortul financiar, știrea mai presus de editorial și capacitatea de decizie mai presus de diplomația compromisului.

În urma votului electronic exprimat nu a fost întrunit numărul necesar pentru promovarea actului normativ, prin urmare proiectul de lege al noului Cod Silvic a fost respins. Acest lucru va permite reluarea dezbaterii pe marginea unui act normativ care să răspundă nevoilor reale ale sectorului silvic şi care să înglobeze principiile susţinute şi promovate de PNL în acest domeniu.

“Proiectul supus votului astăzi reprezenta un Cod Silvic trunchiat, lipsit de puterea de a reforma domeniul pădurilor, deoarece s-au eliminat prevederi esenţiale, care duceau la stârpirea corupţiei şi a tăierilor ilegale. Modificările aduse formei pe care am iniţiat-o ca ministru delegat pentru Ape, Păduri şi Piscicultură nu aveau nimic în comun cu respectul pentru lege, pentru păduri, pentru banii publici şi pentru cetăţeni. Au fost excluse prevederile legate de vânzarea lemnului sortat şi fasonat din depozite şi rampe special amenajate, care sporeau valoarea lui, cele legate de înăsprirea pedepselor pentru furtul de lemne, de respectarea dreptului la proprietate pentru micii proprietari de păduri şi de asigurare a sprijinului pentru agenţii economici, care activează în domeniul exploatării şi prelucrării primare a lemnului, prin facilitarea accesului la resursa forestieră şi valorificarea superioară a acesteia.

Mă bucur că acest act normativ a fost respins întrucât ne oferă nouă, liberalilor, posibilitatea de a relua procedura parlamentară a proiectului de Cod Silvic asumat şi susţinut prin două rezoluţii ale PNL astfel încât problemele din sistem să fie rezolvate în mod responsabil şi transparent”, a declarat deputatul PNL, Lucia Ana Varga, membru al Comisiei pentru agricultură, silvicultură, industrie alimentară şi servicii specifice din Camera Deputaţilor.

PNL îşi reafirmă angajamentul de a susţine reforma în sectorul silvic, plecând de la o serie de principii care au stat la baza actului normativ iniţiat de Lucia Ana Varga, în timpul mandatului său de ministru. Astfel, aceste principii includ:
– împiedicarea exploatărilor abuzive şi a tărierilor ilegale;
– implementarea unui regim sancţionatoriu menit să stopeze corupţia din sistem;
– respectarea dreptului de proprietate pentru micii proprietari de păduri;
– descurajarea exportului de masă lemnoasă brută sau semiprelucrată – buşteni, cherestea şi crearea de locuri de muncă la nivel local;
– vânzarea în mod transparent a masei lemnoase prin rampe şi licitaţii, nu pe picior, aşa cum se practică în mod curent.

Partidul Naţional Liberal susţine că va continua să lupte şi să sacţioneze orice formă de abuz, de încălcare a interesului naţional şi de favorizare a intereselor clientelare ale majorităţii parlamentare PSD-UNPR-PC, care au încercat astăzi să promoveze un act în sprijinul şi în apărarea mafiei tăierilor ilegale de păduri.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele articole

Articole asemănătoare