Cele mai citite articole în ultima săptămână

Din aceeași categorie

DEZASTRU și NESIMȚIRE pe pista de biciclete care leagă Timișoara de Serbia, pe malul Begăi! FOTO/VIDEO

- Advertisement -

Zeci de șoferi se urcă cu mașinile din dotare pe pista de cicloturism construită de autoritățile județene pe malul Canalului Bega, în aval de Timișoara, până la granița cu Serbia. Pe marginea acestui subiect, Administrația Bazinală de Apă Banat, prin vocea managerului de proiect Mihaela Madar, încerca să ascundă proporțiile dezastrului, prin intermediul unor ”precizări” cum că ”pista de cicloturism cu lungimea de 37 de km, se află în stadiul în curs de execuție, nefiind încă recepționată de beneficiar”, iar ca și cum asfaltul distrus deja de autoturismele care au ”călărit” și rupt efectiv asfaltul nu era de ajuns, ”problemele sesizate -fisurile la extremitățile laterale ale pistei- apar pe tronsoane ce însumează aproximativ 2 km, ceea ce reprezintă cca. 5 % din lungimea acesteia. Aceste probleme erau cunoscute atât de beneficiar cât și de constructor, care a confirmat că le va remedia până la recepția lucrărilor”.

”Recepția lucrărilor se va face cu toată responsabilitatea, iar la această fază vor fi invitați, pe lângă persoanele direct implicate, și reprezentanți ai Inspectoratului de Stat în Construcții, ai finanțatorului, ai Administrației Naționale ”Apele Române”, ai Consiliului Județean Timiș” specifica la mijlocul săptămânii managerul de proiect.

Toate imaginile de mai jos, atât cele foto cât și colajul video au fost suprinse sâmbătă, 13 decembrie 2014, de un grup de timișoreni pasionați de plimbările cu bicicleta, iar Oliver, unul dintre ei, ne-a trimis înregistrările făcute. ”Ieri am fost până la sârbi. Astăzi am vrut să facem același lucru, dar nu ne-au mai lăsat. Probabil au văzut o parte din înregistrări pe Facebook și au preferat să nu mai apară altele. După Sânmihai e praf drumul… puțin spus praf” spune bărbatul. Crăpăturile din asfalt sunt acum uriașe, ba chiar pe o porțiune de drum asfaltul este efectiv desprins de la locul său, fiind bucăți.

Ca și cum nesimțirea de a se ”cocoța” cu mașinile pe pista de biciclete (a se percepe o mică șosea care nu are fundație asemeni drumurilor dedicate autoturismelor) nu ar fi de ajuns, unii dintre șoferi devin extrem de nervoși dacă bicicliștii nu se dau de-o parte pentru ca ei să-și poată continua periplul pe digul râului Bega. Surprins în imaginile video, șoferul unui autoturism Volkswagen Golf de culoare roșie a amenințat bicicliștii că îi lovește cu o lopată, dacă nu se dau la o parte din calea sa. ”Incidentul a avut loc pe pista de biciclete chiar la ieșire din Timișoara, nu mai departe. Ne-a amenințat că se dă jos la noi și ne bate cu lopata. Și astăzi am fost surprins cel puțin trei mașini. Una dntre mașini s-a oprit și o doamnă ne-a comunicat că ea e inginer la Apele Române și se ocupă de acest proiect. Era cu ditamai SUV-ul de două tone pe pista de biciclete. Culmea, doamna ne-a spus că pista este și pentru mașini, că ea va trimite utilaje pe pistă, iar la vară și tractoarele le trimite pe acolo. A spus că este treaba ei și că așa își face meseria și va trimite tractoarele cu muncitori pe acolo. Păcat că nu am înregistrat discuția. Apoi am surprins video, tot azi, o betonieră de 10 tone pe aceeași pistă de biciclete” ne-a mai povestit Oliver.

Conform managerului de proiect, ”contractul de lucrări acoperă toate situațiile care pot apărea atât în cursul execuției, cât și după recepția la terminarea lucrărilor, în perioada de garanție, și va fi aplicat cu rigurozitate de beneficiar. Valoarea totală a contractului de execuție a lucrărilor este de 1,8 mil Euro”, însă aici nu se specifică faptul că utilajele grele care intră pe pistă pot distruge asfaltul, iar asta ne duce cu gândul spre o întrebare: Cum se poate lucra astfel în condițiile în care cea mai mare parte a finanțării vine din partea Uniunii Europene? Se încearcă, și de această dată, ”halirea” fondurilor europene pe principiul că ”și-așa nu ne prinde nimeni”?

Inaugurarea oficială a pistei de biciclete va avea loc în martie 2015. ”îi asigurăm pe iubitorii de cicloturism din vestul țării că vor avea pista pe care o doresc” se arăta într-un comunicat de presă al ABA Banat.

Instituția mai preciza că ”pentru păstrarea în parametri cât mai buni a lucrării de investiţii realizate, îi rugăm pe utilizatorii pistei ca, după inaugurarea acesteia, să respecte legislaţia în vigoare, care interzice şi sancţionează circulaţia cu autovehicule pe dig şi, dacă este cazul, să semnaleze contravenţia la Dispeceratul Administraţiei Bazinale de Apă Banat la telefon 0256/220076 sau fax 0256/220078”.

- Advertisement -
Vocea Timisului
Vocea Timisului
Întreaga responsabilitate a comentariilor lăsate de dumneavoastră vă aparține! Click aici-citeste condiţiile de utilizare ale site-ului www.voceatimisului.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole în ultimele 48 de ore