Vocea Timișului va susține permanent adevărul!
AcasăȘtiriEconomieDolarul a atins un nou maxim

Dolarul a atins un nou maxim

Publicat in

VOCEA TIMISULUI va susține permanent adevărul mai presus de putere, viitorul mai presus de trecut, cinstea mai presus de confortul financiar, știrea mai presus de editorial și capacitatea de decizie mai presus de diplomația compromisului.

Comparativ cu sfârşitul anului trecut aprecierea monedei americane este de aproape 13%. Reamintim că în iulie 2012, când euro coborâse la 1,2 dolari, ca o consecinţă a crizei din Grecia, cursul a atins un maxim istoric de 3,8343 lei.

Media stabilită de BNR pentru euro a avut o evoluție calmă, însă volatilitatea cotațiilor din piața valutară a fost mai mare de jumătate de punct procentual. Săptămâna a debutat cu aprecierea leului, cursul coborând de la 4,4750 la 4,4674 lei, pentru că marți această să urce la 4,4758 lei. Ședința din ziua de Ajun a fost una foarte agitată. În cursul dimineții cotațiile euro au crescut aproape de 4,49 lei, la 4,4870 lei. La jumătatea zilei, ordine de cumpărare de lei, venite de la investitori străini, au produs scăderea euro, cotațiile coborând până la un minim de 4,4610 lei, astfel că BNR a anunțat un curs de 4,4702 lei. Pe finalul zilei tranzacțiile se realizau între 4,4630 și 4,4660 lei.

Evoluţia de anul viitor a leului va fi, în opinia majorităţii analiştilor, una agitată, care va fi influenţată, în principal, de politicile monetare de pe cele două maluri ale Atlanticului.

Analiştii care fac parte din CFA România, anticipează, pentru următoarele 12 luni, o evoluţie depreciativă pentru leu, estimând un curs mediu de 4,48 lei/euro, iar pentru următoarele şase luni o medie de 4,46 lei/euro. Reamintim că, conform prognozei de toamnă a Comisiei Naţionale de Prognoză, media euro de anul viitor şi 2016 va fi una de 4,42 lei iar cea a dolarului de 3,40 lei.

Cursul francului elvețian a urcat marți la 3,7213 lei, față de 3,7120 lei la începutul săptămânii, pentru ca de Ajun media să fie anunțată la 3,7177 lei.

Evoluția leului față de euro a fost una în contrast cu cea a monedei poloneze, care este afectată de situația precară a economiei ruse. Astfel, aceasta s-a depreciat vineri, pe piețele internaționale, până la 4,40 zloți, față de 4,19 zloți la finalul lunii trecute.

Perechea euro/dolar a scăzut de la 1,2259 la 1,2169 dolari, o cotație mai mică, de 1,2134 dolari, fiind atinsă în data de 25 iulie 2012. Aprecierea dolarului vine în contextul în care Rezerva Federală americană a precizat în comunicatul de presă care a urmat întâlnirii Comitetul său de politică monetară, care s-a desfăşurat în urmă cu o săptămânăsi jumătate, că va stabili cu „răbdare” momentul pentru „normalizare” nivelului dobânzilor din SUA, după ce timp de mai mulţi ani formula folosită a fost de „o perioada considerabilă de timp”. În opinia analiștilor, majorarea va avea loc la jumătatea anului viitor, la aceasta contribuind creșterea cu 5% a PIB-ului SUA din trimestrul al treilea. Euro a fost penalizat și de criza constituțională din Grecia, acolo unde Parlamentul nu a reușit să aleagă un nou președinte al țării. În cazul în care nu se va ajunge la un consens vor avea loc alegeri anticipate la finalul lui ianuarie.

*Analiza cuprinde perioada 22–24 decembrie

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele articole

Batalion disciplinar! Poliția Locală Timișoara, centru de reeducare și reprofesionalizare pentru avertizorii publici, incomozi administrației Dominic Fritz

Până să sară cu comentariile în online, mereu din spatele unor conturi false, micuții...

Cuiul lui Pepelea! UMF Timișoara face salturi mortale ca sa privatizeze sănătatea bănățenilor, chiar sub nasul ministrului Alexandru Rafila

În numele autonomiei universitare și a unei modificări legislative, făcute pe genunchi și noaptea...

Comentarii recente

Articole asemănătoare

Sfaturi practice: Cum poti reduce costurile la energie cu ajutorul iluminatului inteligent

Becurile economice sau cu LED pot aduce economii anuale de până la 60 de...

Leul rezistă la tsunami-ul pornit din China

Încetinirea ritmului de creştere al celei de a doua economii a lumii, cea chineză,...

Moneda americană a crescut cu 2,5% săptămâna trecută pe piaţa valutară

Decizia Rezervei Federale americane de a menţine nemodificată dobânda, care se află de la...