Dolarul se apropie rapid de 3,6 lei

- Advertisement -

Astfel, cursul monedei americane a crescut de la 3,5277, în şedinţa de marţi, la 3,5763 lei, la finalul săptămânii, medie care nu a mai fost atinsă din 22 august 2012, când ea a fost de 3,5999 lei. Menţinerea perechii euro/dolar pe o pantă descendentă ar putea avea ca efect creşterea rapidă a cursului peste pragul de 3,6 lei.

Leul a înregistrat o evoluţie descendentă şi faţă de euro, cursul crescând de la 4,4133 lei, la începutul săptămânii, la 4,4360 lei, la finalul ei, medie care reprezintă maximul ultimelor aproape trei luni. Evoluţia negativă a monedei europene va afecta şi leul, fără însă care cursul să atingă curând pragul 4,5 lei. Analiştii de la Erste Bank, estimează pentru anul viitor, „un curs valutar mediu de 4,44 lei/euro, (…) dar cu episoade de mare volatilitate, produse din cauza divergenţei de politici monetare dintre cele două coaste ale Atlanticului”.

Piața locală nu a a fost influenţată de decizia băncii centrale, de la începutul săptămânii, de a reduce dobânda sa de politică monetară de la 3% la noul minim istoric de 2,75%. Această mişcare era deja anticipată, având în vedere că dobânda din zona euro este de 0,05%. A fost a treia reducere operată, începând cu luna august, când dobânda-cheie era de 3,5%. Pentru a stimula creditarea, banca centrală a hotărât să scadă ratele rezervelor minime obligatorii în valută, de la 16% la 14%, menţinându-le pe cele în lei la 10%.

Cursul francului elveţian a crescut de la 3,6614 la 3,6853 lei, o medie mai ridicată, de 3,6860 lei, fiind atinsă în 21 martie.

Perechea euro/dolar se menţine pe scădere, ea coborând vineri la 1,2358 dolari, cea mai scăzută cotaţie începând cu data de 21 august 2012. Pieţele americane au închis săptămâna la 1,2454 dolari, pe fondul marcărilor de profit la care au recurs speculatorii. Creşterea puternică a dolarului s-a datorat publicării datelor privind şomajul american, care a scăzut în octombrie la 5,8%, cel mai scăzut nivel începând cu iulie 2008. Această evoluţie va permite Rezervei Federale americane să înceapă mai rapid procesul de creştere a dobânzilor, în timp ce BCE a lăsat de înţeles că va declanşa programul său de achiziţii de obligaţiuni de stat sau ale companiilor din zona euro, după modelul folosit până de curând de Fed.

În piaţa la termen de la Sibiu, euro s-a tranzacţionat pe decembrie la 1,2375 – 1,257 iar pe martie la 1,249 dolari, în timp ce uncia de aur cu scadenţa luna viitoare a fluctuat între 1.139 şi 1.175 dolari.

*Analiza cuprinde perioada 3 – 7 noiembrie

Cele mai citite articole în ultimele 48 de ore

Articole asemănătoare

Conferinte, expozitii si educatie financiara! BNR sarbatoreste Centenarul la Timisoara

În contextul aniversării Centenarului Marii Uniri, Banca Națională a...

Moneda Naţională, una dintre cele mai stabile din Europa

De două săptămâni şi jumătate, moneda naţională este una...

Moneda americană a crescut cu 2,5% săptămâna trecută pe piaţa valutară

Decizia Rezervei Federale americane de a menţine nemodificată dobânda,...

Francul elveţian a atins minimul ultimelor opt luni

Perioada analizată a fost una pozitivă pentru leu, acesta...

Din aceeași categorie

Categorii Populare