Esenţe, gusturi şi stări româneşti captivate pe film. Răzvan Voiculescu aduce ROST-ul la Timişoara

- Advertisement -

Cel mai nou album de fotografie semnat Răzvan Voiculescu – „ROST – Esenţe, gusturi şi stări româneşti” va fi lansat la Timişoara. Evenimentul va include proiecţia filmului de scurtmetraj „ROST – Păstrătorii”, realizat de regizorul Şerban Georgescu. Seara se va încheia cu un recital special Nicu Alifantis.

La 2 ani după „Bucătăria Hoinară”,artistul Răzvan Voiculescu revine cu un nou album de fotografie, intitulat „ROST – Esenţe, gusturi şi stări româneşti”.  Un volum impresionant, 300 de pagini în condiţii grafice de excepţie şi o colecţie de ipostaze ale rostului românesc: meşteşuguri, obiceiuri, momente şi poveşti de viaţă. Autorul îl consideră piesa de încheiere şi cea mai amplă din seria dedicată satului tradiţional, serie din care au făcut parte şi albumele „România – Ţinuta umilă a splendorii” şi „Ţara Lăpuşului – Destine încrustate”.

Albumul  a început, de fapt, de la ideea unei lumi la apus: în satele şi oraşele mici ale României, multe dintre meşteşugurile vechi se pierd, încet-încet. Auzim din ce în ce mai des despre „ultimul fierar”, „ultimul potcovar” sau „ultimii rapsozi”. Oamenii aceştia, ce îşi ştiu meşteşugul şi îl ţin viu – în ton cu rostul străvechi, de multe ori tangent cu magia – nu au pe nimeni care să-i urmeze. Ideea de ROST – pe care o reprezintă aceşti meşteşugari, artişti, sau păstrători de tradiţii, prea puţin cunoscuţi sau chiar uitaţi – e posibil ca mâine să nu mai existe.

Parte a unei campanii naţionale, albumul lui Răzvan Voiculescu şi-a propus ca printr-un obiect de artă fotografică să aducă poveştile şi chipurile acestor „Păstrători de Rost” în faţa publicului.

De-a lungul a 2 ani, Răzvan Voiculescu şi echipa sa au întâlnit, descoperit, fotografiat şi filmat în toate regiunile ţării, aprope 100 de poveşti ale „Păstrătorilor de Rost”, potcovari, buciumani, cojocari, fierari, opincari, morari, rapsozi, creatori de muzeu sau făuritori de  instrumente muzicale.

Ca şi celelalte albume ale lui Răzvan Voiculescu, şi acesta include un film de scurtmetraj (making of) realizat de regizorul Şerban Georgescu. Seria naţională de lansări ale albumului reprezintă, totodată, şi punctul de pornire a unei campanii al cărei mesaj principal este: „Avem un ROST. Îl păstrăm.”
Campania îşi propune să implice cât mai mulţi români, motivându-i să se afilieze proiectului şi să descopere chipurile şi poveştile ROST-ului pe care încă îl mai avem: tradiţii, meşteşuguri, arte populare încă vii, oameni extraordinari – dar prea puţin cunoscuţi sau uitaţi. Beneficiul social al campaniei este acela de a oferi o variantă alternativă de modele, de „eroi” autentici, umani, uneori plini de riduri, dar şi de poveşti.
În ultimă instanţă, proiectul este unul de apropiere şi apropriere – de recunoaştere a celor ce păstrează rostul, de recuperare a valorilor pe care ei le reprezintă şi de re-însuşire de către publicul larg (mai ales cel urban) a unor modele ce ţin de identitatea noastră.

Evenimentul se va desfăşura miercuri, 11 decembrie, începând cu orele 18:30 în cadrul City Business Conference Centre, clădirea D. La sfârşit, maestrul Nicu Alifantis va încununa seara cu un recital.

Cele mai citite articole în ultimele 48 de ore

De-a hoții și vardiștii. Fostul șef al Poliției Lugoj a recunoscut că este infractor!

La trei luni de la publicarea pe site-ul nostru...

Bianca Gavrilita, singurul reprezentant al judetului Timis in PSD, pentru alegerile europarlamentare

PSD Timiş are un reprezentant pe loc (greu) eligibil,...

Vărădia, printre ultimele redute bănățene ale pescuitului la crap

Dacă ţările vecine precum Serbia şi Ungaria beneficiază de...

Serbare de sfârșit de an şcolar la Şcoala Gimnaziala nr.16 Take Ionescu clasa a-II-c

Am ajuns și la finele acestui an școlar. Parcă...

Articole asemănătoare

Nicu Alifantis canta la Timisoara, in turneul Memorabilia

Una dintre cele mai mari voci ale folkului românesc,...

S-au pus in vanzare biletele pentru Festivalul Euroregional de Teatru TESZT

Nouă spectacole extraordinare pot fi văzute în perioada 20-26...

Concurs de arta fotografica si productie video: ”Timisoara la 100 de ani – obiective turistice”

Primăria Timişoara prin Casa de Cultură Timişoara, Biroul Organizare...

CJ Timis se lauda cu transparenta in alegerea finantarii proiectelor culturale si sportive pe anul 2019

Consiliul Județean Timiș (CJT) supune dezbaterii publice ghidurile privind...

Firma de pază de la Spitalul Clinic Județean Timișoara, RIDICOLĂ

Exces de zel și o doză mare de ridicol...

Din aceeași categorie

Categorii Populare