Vocea Timișului va susține permanent adevărul!
AcasăȘtiriEconomieEuro nu se desparte de 4,45 lei nici după săptămâna trecută

Euro nu se desparte de 4,45 lei nici după săptămâna trecută

Publicat in

VOCEA TIMISULUI va susține permanent adevărul mai presus de putere, viitorul mai presus de trecut, cinstea mai presus de confortul financiar, știrea mai presus de editorial și capacitatea de decizie mai presus de diplomația compromisului.

Imediat după decizia preşedintelui Băsescu de a nu aproba memorandul cu F.M.I., urmată de declaraţia premierului Ponta că „nu mai avem, practic, acord cu F.M.I. şi C.E.”, euro a crescut, în 4 decembrie, la un maxim al ultimelor trei luni de 4,4715 lei, iar cotaţiile au testat pragul de 4,48 lei.

Odată atins acest vârf, euro a coborât spre 4,45 lei. Astfel, săptămâna trecută cursul a fluctuat între un minim de 4,4518 lei, la începutul ei, într-o şedinţă în care cotaţiile au scăzut spre 4,4450 lei, şi 4,4552 lei, la finalul ei.

În şedinţa de vineri, piaţa s-a deschis la 4,4520 – 4,4550 lei, cotaţii apropiate de cele de la închiderea de joi. Tranzacţiile locale s-au realizat la 4,4520 – 4,4560 lei, pentru ca seara, pe pieţe internaţionale euro să urce până la un maxim de 4,4590 lei.

În piaţa la termen de la Sibiu, investitorii au tranzacţionat euro pentru martie la 4,4820 lei, protecţie necesară având în vedere evoluţiile care vor avea loc pe piaţa locală, 2014 fiind un an electoral, dar şi cele de pe plan internaţional, unde se aşteaptă ca Fed să înceapă reducerea injecţiilor de lichiditate, care se ridică lunar la 85 miliarde dolari.

Evoluţia din această săptămână a leului va fi influenţată de deciziile pe care le vor lua, la jumătatea ei, membrii comitetului monetar al Rezervei Federale. Pe plan intern, cursul ar putea fi influenţat de eventuale modificări ale spectrului politic, după ce schimbările Codului Penal au atras criticile guvernelor străine dar şi pe cele ale societăţii civile, care se pregăteşte să declanşeze un val de proteste.

Dolarul american a avut o evoluţie descedentă, coborând de la 3,2475 la 3,2332 lei,în şedinţa de joi, medie care reprezintă cel mai redus nivel de după 30 octombrie, pentru a încheia săptămâna la 3,2482 lei. Francul elveţian a urcat de la 3,6372 la 3,6460 lei, pentru a încheia săptămâna la 3,6437 lei.

Perechea euro/dolar a crescut miercuri la 1,3811 dolari, maxim al ultimelor şase săptămâni, pentru a încheia săptămâna pe piaţa americană la 1,3742 dolari. Uşoara apreciere a dolarului s-a datorat acordului din Congresul S.U.A. privind bugetele publice pe 2014 şi 2015 cât şi a datelor economice pozitive americane.

În piaţa de la Sibiu, euro s-a tranzacţionat pe martie la 1,3738 – 1,3814, pe iunie la 1,37 – 1,3799 iar pe septembrie la 1,37 dolari. Preţurile futures ale unciei de aur cu scadenţa săptămâna viitoare au fost de 1.221 – 1.267 dolari, mai jos cu peste 400 de dolari faţă de începutul anului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele articole

Tardivitate instituțională! Agenția Națională de Integritate somează Spitalul Județean Timișoara să-l tragă pe dreapta pe prof. dr. Lazăr Fulger

Până una alta, azi, indiferent pe ce parte e întoarsă decizia inspectorilor de la...

Pe calendar! ANAF și IPJ Timiș se roagă de Primăria Giroc să pună la dispoziție documentele tehnice care au stat la baza imobilelor construite...

Partea senzațională a investigației noastre jurnalistice de azi nu e neapărat că administrația locală...

Comentarii recente

Articole asemănătoare

Marilen Pirtea, deputat PNL: Istoria se repetă. Apar semnele care au precedat criza din 2008

Iresponsabilitatea actualilor guvernanți va arunca România într-o criză autoindusă, nu în una generată „de...

Ludovic Orban amenință PSD cu proteste de stradă împotriva legislației din domeniul economic

PNL ar putea organiza proteste de stradă pentru a stopa schimbarea legislației din domeniul...

Fostul preşedinte Traian Băsescu: „Guvernul nu este al României, ci este al PSD”

Politizarea guvernării nu are nicio limită în România, susţine fostul şef de stat Traian...