Vocea Timișului va susține permanent adevărul!
AcasăȘtiriEconomieEuro stagnează sub pragul de 4,40 lei

Euro stagnează sub pragul de 4,40 lei

Publicat in

VOCEA TIMISULUI va susține permanent adevărul mai presus de putere, viitorul mai presus de trecut, cinstea mai presus de confortul financiar, știrea mai presus de editorial și capacitatea de decizie mai presus de diplomația compromisului.

La aprecierea leului au contribuit intrările de capitaluri străine interesate de plasamente cu randamente ridicate, cum sunt titlurile de stat sau depozitele bancare locale. La începutul săptămânii, când piaţa valutară a fost închisă cu prilejul Sărbătoriilor de Rusalii, euro a scăzut pe cele internaţionale spre 4,38 lei, astfel că marţi cursul a coborât la 4,3916 lei. După o creştere la 4,3960 lei, cursul a scăzut în 11 iunie la 4,3912 lei, nou minim al ultimelor zece luni. Vineri, media a revenit la 4,3960 lei, evoluţie care a preluat tendinţele din regiune, unde şi celelalte monede se depreciau în faţa euro. Leul a fost stabil chiar dacă guvernul nu a reuşit să ajungă la o înţelegere cu reprezentanţii FMI în cazul reducerii CAS. Pe parcursul şedinţei tranzacţiile s-au realizat între 4,3910 şi 4,3980 lei, iar la închidere cotaţiile erau de 4,3890 – 4,3920 lei. În perioada următoare este de aşteptat ca euro să se menţină în apropierea pragului de 4,40 lei, existând posibilitatea de a fi testată o scădere spre 4,38 lei.

Cursul dolarului american a urcat de la 3,2229, la sfârşitul săptămânii precedente, la 3,2494 lei, maximul ultimelor două luni, pentru ca vineri să scadă la 3,2395 lei.

Francul elveţian a avut o tendinţă apreciativă, el urcând de la 3,6017, în 10 iunie, la 3,6132 lei, la finele săptămânii.

Perechea euro/dolar şi-a continuat evoluţia descendentă, ea coborând de la 1,3605 – 1,3667 dolari, la începutul săptămânii, la 1,3512 – 1,3578 dolari, la finalul ei, când pieţele americane s-au închis la 1,3538 dolari.

Evoluţia euro va fi una descendentă, la aceasta contribuind, pe termen lung, declanşarea programului de relaxare cantitativă al BCE, care a dus dobânzile aproape de 0% sau chiar în teritoriu negativ. Pe de altă parte, pieţele aşteaptă, din partea Rezervei Federale americane, semne clare privind momentul în care se va declanşa procesul de creştere a dobânzilor. Pe termen scurt, analiştii anticipează o creştere a cererii de dolari sau yeni japonezi, considerate drept monedă refugiu, ca o consecinţă a conflictului din Iraq, acolo unde jihadiştii se pregătesc să atace Bagdadul, ceea ce poate avea ca efect creşterea preţului barilului de petrol.

În piaţa la termen de la Sibiu, euro s-a tranzacţionat pe septembrie la 1,3521 – 1,3601 dolari iar pe decembrie la 1,353 – 1,3617 dolari, în timp ce uncia de aur a fluctuat între 1.253 şi 1.274 dolari.

*Analiza cuprinde perioada 9–13 iunie

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele articole

Batalion disciplinar! Poliția Locală Timișoara, centru de reeducare și reprofesionalizare pentru avertizorii publici, incomozi administrației Dominic Fritz

Până să sară cu comentariile în online, mereu din spatele unor conturi false, micuții...

Cuiul lui Pepelea! UMF Timișoara face salturi mortale ca sa privatizeze sănătatea bănățenilor, chiar sub nasul ministrului Alexandru Rafila

În numele autonomiei universitare și a unei modificări legislative, făcute pe genunchi și noaptea...

Comentarii recente

Articole asemănătoare

Posta Romana linisteste pensionarii: Pensiile vin intre 10 si 20 ianuarie 2020

Compania Naţională Poşta Română informează că, în această lună, distribuirea pensiilor se va decala....

DGASPC Timis organizeaza un nou curs de formare a asistentilor maternali profesionisti

Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Timiş va organiza un nou...

Cautat de politisti dupa ce a inselat un batran cu 900 de lei. Suna la 112 daca il vezi

Alertă în Timiş. Oamenii legii caută un bărbat suspectat de săvârșirea infracțiunii de înșelăciune....