Vocea Timișului va susține permanent adevărul!
AcasăȘtiriEconomieLeul se întremează

Leul se întremează

Publicat in

VOCEA TIMISULUI va susține permanent adevărul mai presus de putere, viitorul mai presus de trecut, cinstea mai presus de confortul financiar, știrea mai presus de editorial și capacitatea de decizie mai presus de diplomația compromisului.

Dacă ianuarie s-a încheiat la 4,4424 lei, în 3 februarie cursul euro a scăzut la 4,4018 lei, o medie identică fiind atinsă în 14 octombrie, iar cotaţiile au atins un minim de 4,3960 lei. Cursul s-a mai aflat sub pragul de 4,40 în 1 septembrie trecut. În următoarele trei şedinţe, euro s-a apreciat uşor, iar la finalul perioadei cursul a fost de 4,4143 lei, iar tranzacţiile s-au realizat într-un culoar îngust, 4,4090 – 4,4270 lei.

Cursul francului elveţian a avut o tendinţă descendentă, atingând un minim de 4,1522 lei, medie care era mai ridicată însă cu 9,7% faţă de cea din 14 ianuarie, cu o zi înainte de decizia Băncii Elveţiei de a renunţa la plafonul minim de 1,20 franci/euro. La sfârşitul perioadei media a crescut la 4,1808 lei, ca o consecinţă a scăderii euro la 1,046 franci. Reamintim că în 23 ianuarie francul a atins un maxim de 4,5817 lei.

Dolarul american a scăzut în 4 februarie la 3,8507 lei, mai jos cu 14 bani faţă de maximul istoric de 3,9980 lei, atins în 23 ianuarie. La finalul perioadei, media a urcat la 3,8583 bani.

Pentru perioada următoare este de aşteptat ca raportul euro/leu să fluctueze în culoarul 4,40 – 4,45 lei. O scădere spre 4,38 lei ar putea fi stopată de BNR, la fel ca în cursul anului trecut. Tendinţa de depreciere s-ar putea relua având în vedere situaţia economiei mondiale, care se află pe o pantă descendentă. Astfel, indicele Baltic Dry, calculat de Baltic Exchange din Londra, care măsoară cererea pentru transportul internaţional al materiilor prime, a scăzut la minimul înregistrat în 1986. Comerţul cu materii prime indică direcţia economiei globale.

Perechea euro/dolar a crescut de la 1,1293, la începutul perioadei, la 1,1486 dolari, la finalul ei, dar a încheiat-o pe pieţele americane în scădere, la 1,1312 dolari. Reamintim, că în 26 ianuarie euro a scăzut până la 1,1098 dolari, imediat după anunţul privind câştigarea alegerilor din Grecia de Syriza, partid care s-a declarat împotriva programului antiausteritate impus de troika FMI-UE-BCE.

Aprecierea dolarului s-a datorat publicării datelor privind piaţa muncii din SUA, unde luna trecută au fost create 257.000 noi locuri de muncă, un record lunar al ultimilor 21 de ani. O astfel de evoluţie va permite, în opinia analiştilor, Rezervei Federale să demareze procesul de majorare a dobânzilor din SUA, începând cu jumătatea acestui an, ceea ce va împinge euro spre paritatea cu dolarul.

*Analiza cuprinde perioada 2 – 6 februarie

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele articole

Batalion disciplinar! Poliția Locală Timișoara, centru de reeducare și reprofesionalizare pentru avertizorii publici, incomozi administrației Dominic Fritz

Până să sară cu comentariile în online, mereu din spatele unor conturi false, micuții...

Cuiul lui Pepelea! UMF Timișoara face salturi mortale ca sa privatizeze sănătatea bănățenilor, chiar sub nasul ministrului Alexandru Rafila

În numele autonomiei universitare și a unei modificări legislative, făcute pe genunchi și noaptea...

Comentarii recente

Articole asemănătoare

Moş Crăciun nu a adus daruri leului

Creşterea cererii de valută a împins în sus mediile principalelor monede, cu excepţia celei...

Moneda Naţională, una dintre cele mai stabile din Europa

De două săptămâni şi jumătate, moneda naţională este una dintre cele mai stabile din...

Moneda americană a crescut cu 2,5% săptămâna trecută pe piaţa valutară

Decizia Rezervei Federale americane de a menţine nemodificată dobânda, care se află de la...