Cum au percutat ”slugile” de la ABA Banat, ca să-i facă pe plac președintelui CJ Timiș, Titu Bojin, în cazul SC Ecomet West SRL!?!

- Advertisement -
Înainte de fi președinte al Consiliului Județean Timiș, până în 2012, pesedistul Titu Bojin a fost directorul Administrației Bazinale a Apelor – Banat (ABA).

Ani la rând, în plină guvernare pedelistă sub Emil Boc, din postura de șef al PSD Timiș și manager peste debitele râurilor din vestul României, Titu Bojin a reglat ”apele” bănățene, după cum i-au dictat interesele și conștiința.

Odată ajuns președinte al CJT, Titu Bojin a avut grijă să-l promoveze în locul său, cel de director al ABA Banat, pe Luci Ervin, un fost subaltern, astfel încât, podul cu slănină al instituției, să rămână în familie.

Practic, Ervin, un bun executant al ordinelor, perfect pentru a regla, în continuare, ”apele” de la ABA Banat, în favoarea lui Titu Bojin. Acum, dacă e să ne luăm după stenogramele și referatul DNA București, în speța SC Ecomet West SRL, ecuație în care au căzut, în decembrie 2014, pe lângă președintele Titu Bojin, alți 17 primari și șefi de deconcentrate, Luci Ervin s-a comportat mai ceva ca o slugă, jurându-se chiar și pe Biblie (!!!), doar ca să-l servească pe prietenul șefului CJ Timiș, celebrul George Didilă, în prezent arestat, tocmai pentru că a umplut instituțiile publice cu produse supraevaluate!!

Asta, în timp ce, președintele CJ Timiș, Titu Bojin, conform acelorași stenograme ale DNA București, făcea pe poștașul, preluând facturi ale SC Ecomet West SRL de pe Aeroportul Băneasa, chiar de la George Didilă, pentru a le preda, la Timișoara, directorului Luci Ervin de la DAB!

Echipa fantastică, ce mai! Oricum, ceea ce a descoperit DNA București este o mică glumă pe lângă ce a scos la suprafață, din adâncurile apelor păstorite de ABA Banat, o altă instituție a statului român: suspiciuni rezonabile de corupție, combinații economico-financiare, fapte penale cu duiumul, licitații trucate, achiziții directe ilegale, prețuri umflate cu pompa, atribuiri de lucrări către firmele de casă, dublarea sau triplarea valorii contractelor, plăți de milioane de RON către firmele private ale directorilor DAB, direct din conturile (sub)antreprenorilor!!! Ce mai: jaf la drumul mare din banul public!

Echipa fantastică

Așadar, urmare acţiunii procurorilor Direcţiei Naţionale Anticorupţie, eveniment care a avut loc în luna decembrie 2014, şi a informaţiilor apărute în media cu privire la faptul că mai multe instituţii publice din judeţul Timiş au efectuat achiziţii publice de la SC ECOMET WEST SRL, cu încălcarea prevederilor legale,  echipa de control a Curții de Conturi Timiș a verificat spre a constatat dacă ABA Banat a avut relaţii contractuale cu această firmă, în perioada 2013-2014.

La o privire în ansamblu, s-a constat că ABA Banat a efectuat achiziţii publice de la SC ECOMET WEST SRL, în anul 2014, iar documentele aferente acestei achiziţii au fost ridicate de către reprezentanţii DNA Bucureşti, făcând deja obiectul unui dosar penal. Echipa de control a continuat verificările cu privire la această firmă şi în anul 2013 şi a constatat că, potrivit Fişei Furnizori din anul 2013, ABA Banat a efectuat plăţi către SC ECOMET WEST SRL în valoare de 599.333,42 lei.

Potrivit facturilor emise de furnizor, produsele achiziţionate sunt: bocanci, cizme, mănuşi, prosoape, săpun, vestă de salvare, centuri de siguranţă precum şi diferite truse de scule, maşini găurit, menghine etc. Cert e că, la data la care s-a efectuat achiziţia, iunie 2013, potrivit prevedrilor art. 19 din ORDONANŢĂ DE URGENŢĂ nr. 34 din 19 aprilie 2006, privind atribuirea contractelor de achiziţie publică, a contractelor de concesiune de lucrări publice şi a contractelor de concesiune de servicii, ABA Banat putea achiziţiona produse, prin procedura cumpărare direct numai şi numai dacă, valoarea achiziţiei nu depăşea echivalentul a 30.000 euro fără TVA. Or, valoarea totală a achiziţiei este de 599.332,42 lei cu TVA, iar fără TVA  este de 483.332 lei, echivalentul a 110.000 euro (la luna iunie 2013).

Joc de glezne

Deşi este vorba despre o singură achiziţie, echipa de control a avut în vedere faptul că este vorba despre două mari categorii de produse, ce fac parte din categoria a două coduri CPV.

Totuși, din verificări a reieșit că ABA Banat a efectuat două achiziţii a căror valoare a fost de 55.000 euro fără TVA, valoare ce depăşeşte pragul maxim de 30.000 de euro, stabilit de legiuitor şi prin urmare, achiziţia sub nici o formă nu putea fi efectuată prin procedura de cumpărare direct.

Mai mult, echipa de control a analizat restul documentelor existente şi a constatat că, la data de 14.05.2013, reprezentanţii biroului de achiziţii publice au cercetat piaţa şi au listat pentru dosarul de achiziţie publică Lista catalog de produse, din care se pot observa preţurile ofertate de firmele ce erau înregistrate la acea dată pe SEAP, pentru produsele pe care ABA Banat intenţiona a le achiziţiona.

Cert e că, la acea data, SC ECOMET WEST SRL nu era înregistrat pe SEAP cu nici unul dintre produse. Practic, SC ECOMET WESR SRL și-a publicat pentru prima dată preţul produselor pe SEAP în data de 17.05.2013 și, tot în aceeași zi, ABA Banat toate referatele de necesitate, ”coincidență” ce a determinat echipa de control spre a fi sceptică.

Tocmai ”scepticismul” raportorilor Curții de Conturi Timiș, vizavi de toate aceste ”coincidențe”, a facut ca auditoria statului să meargă mult mai adânc pe fir și să constate, ca urmare a verificărilor, o altă ”coincidență”: SC ECOMET WEST SRL a fost înființată cu nicio lună înainte de a vinde, în mod direct către ABA Banat, produse în valoare de 599.332,42 lei.

Și, un alt aspect pe care echipa de control l-a constatat este cu privire la produsele achiziţionate de către ABA Banat de la SC Ecomet West SRL, mai exact cantităţile mari de produse achiziţionate: 2.900 de buc prosoape, inclusiv prosoape mari de baie la dimensiunile 150/75; 6.000 buc săpun la 100 g; 6.000 buc lavetă universal 70/50; 43 buc maşini de găurit; 17 buc menghină de 250 mm.

Asta, desi pe stocul celor de la ABA Banat, existau la data achizitiei publice, tot atât de multe produse pe rafturi, ”ceea ce nu justifică sub nici o formă achiziţionarea altor produse”: prosoape – 868 buc, săpun, inclusive săpun lichid – 1.121 buc, cizme de cauciuc – 875 buc, bocanci – 370 buc, mănuşi de protecţie 600 buc, menghină 5 buc,maşini găurit – 25 buc.

Prietenie și frăție

Chiar dacă pare incredibil, între ABA Banat, instituție a statului roman, și SC Ecomet West SRL a existat o încredere oarbă, bazată, bineînțeles, pe respect reciproc. Altfel, nu se explică de ce ABA Banat nu încheiat un contract de achiziţii de produse de la firma privată, la fel cum nici reprezentanţii SC ECOMET WEST SRL au livrat marfă de 599.332,42 lei fără să încheie un contract, în care să prevadă anumite clauze, inclusiv termenele de plată.

Având în vedere cele prezentate în rândurile de mai sus, echipa de control arată că, ”există indicii cu privire la săvârşirea unor fapte prin încălcarea legilor penale sau chiar a unor posibile fapte de corupţie”, fapte ce au prejudiciat bugetul entităţii controlate cu suma de 599.332,42 lei.

Până la urmă, în timpul verificărilor, s-a lămurit și misterul prieteniei dintre ABA Banat și SC Ecomet West SRL, în momentul în care, în ciuda minciunilor conducerii ABA Banat, în încercarea de a-l proteja pe Titu Bojin, președintele CJ Timiș, unul dintre angajații instituției a făcut pasul în față și a recunoscut că: ”La presiunile exercitate de directorul unitatii si de directorul economic, dupa mai multe solicitari de a semna “notele justificative”, am semnat aceste “note justificative”, dupa ce seful “Compartimentului Achizitii” din cadrul A.B.A. Banat a semnat si el “notele justificative” cu mentiunea “vazut”, adica am fost pusi in fata faptului implinit. Nu a fost singura data cand sa mentionat firma sau firmele de la care trebuie sa achizitionam anumite produse”.

Faţă de toate aceste afirmaţii contradictorii, pe de-o parte ale conducerii ABA Banat iar pe de alta cele ale personalului din cadrul biroului achiziţii publice, dar şi afirmaţiile foarte grave potrivit cărora conducerea ABA Banat ar fi făcut presiune asupra unor persoane responsabile cu achiziţiile publice, tocmai pentru a se achiziţiona produse de la SC ECOMET WEST SRL, auditori Curții de Conturi au concluzionat, din nou, ”..că există indicii cu privire la săvârşirea unor fapte prin încălcarea legilor penale sau chiar a unor posibile fapte de corupţie”.

Lumina zilei

Că raportorii Curții de Conturi au avut nas, în ce privește actele de corupție de la ABA Banat, rezultă și din stenogramele DNA. Fără prea multă vorbărie, va invităm să le citiți cu atenție și să trageți concluziile, în mod independent. Oricum, este clar ca lumina zilei cine era combinatorul-șef, cine dădea comenzile, cine tragea sforile și beneficii

Luci Ervin: S-a rezolvat!

Didila George: Ce s-a rezolvat domne, că nu vrea să semneze factura, domne!

Luci Ervin: Factura nu se ia că nu e încheiată procedura. Fără factură, doar cu aviz şi se las alea acolo.

Didila George: Domnule director, vă rog eu…

Luci Ervin: Trebuie făcută cu altă dată, ulterior.

Didila George: Sunteţi la birou, domnule?

Luci Ervin: Da, sunt la birou.

Didila George: Ajung şi eu în 5 minute. Vă rog să mă aşteptaţi.

Didila George: Ce aţi făcut, dom’le, cu treaba asta?

Luci Ervin: E în regulă… Ce? E în regulă, prima problemă e în regulă. Trebuie să… mă auziţi? Primele, cu lanternele, urmează celelalte, să modificăm lista şi cealaltă cum am zis… cum am rămas stabiliţi de aici, când aţi plecat cu… ultimă problemă. Cum aţi zis dumneavoastră. Ce cum? Până pot modifica aia…

Didila George: Aşa. şi când modificaţi, domn director?! Spuneţi şi mie când?! Că aţi zis să se mute omu’ la Bucureşti, nu v-am deranjat. Astăzi eu am zis să vă dau un telefon. Bun, v-am dat un telefon, să-mi spuneţi când mă duc la dumneavoastră să vă duc hârtiile şi gata, dom’le. Ăsta este bâlci, nu e altceva! E cârnatul deja lung şi miroase! Deci, spuneţi-mi şi mie când mă duc?! Luni, marţi, când mă duc la dumneavoastră?

Luci Ervin: Cred că marţi o să ne… să-mi trimiteţi alea, să le am toate. Până marţi, îmi vine de la Bucureşti răspunsul.

Luci Ervin:… Acum plătim o factură şi mâine a doua.

Didila George: Dom’le, dar plăteşte-le odată pe amândouă, să terminăm odată bâlciul ăsta, dom’le!

Luci Ervin: Acum, uite asta fac…

Didila George: Primesc prima dată… plăteşte-le, dom’le, pe amândouă şi terminaţi dracu’ odată cu bâlciul ăsta! Că iese, dracu’ altceva, aude lumea în gura noastră pentru nimic! Ajungem la alte… în gura altora! Pentru ce, dom’le?! Ce am făcut?!

Luci Ervin: Da…

Didila George: Lumea interpretează altfel! Telefoanele astea sunt ascultate! Eu ştiu… ce am făcut?! Am furat ţară?! Am făcut milioane de euro?! Ce am făcut?! Două aranjate (?) mari şi late! Pentru asta mă chinuiţi într-un hal… Eu am luat bani cu camătă din altă parte. Daţi-mi banii, să-i dau banii acolo omului şi nu-mi trebuie nimic. Că n-am nici un adaos.

Luci Ervin: Hai, mai…

Didila George: Adaosul meu este zero! L-aţi dat jos. (…)

Didila George: Ce ai înţeles? Vreau să ştiu, plăteşti astăzi?

Luci Ervin: Da, da, da.

Didila George: Plăteşte-le pe amândouă, măi omule, mai”

DIDILĂ GEORGE: Şi scuze de deranj. Ăăă… io am ajuns şi o pe-aici… Când aveţi dumneavoastră timp… vreau să mă văd şi cu dumneavoastră.

BOJIN TITU: Deci, George, ne vedem mai după masă, că… noi avem şedinţă de consiliu judeţean acuma. (…)

DIDILĂ GEORGE: Pe la ce oră să vă sun?

BOJIN TITU: Dă-mi un telefon după două jumate, trei şi să vedem cum ne punem de acord.”

„BOJIN TITU: Ciao! Uite, acum s-o terminat de… douăzeci de minute, de juma’ de oră, şedinţa. Ăăă… eu mă duc către partid. Unde eşti tu, ce faci?

DIDILĂ GEORGE: Io sunt la mall. Dacă nu deranjez, pot să trec pe acolo, sau cum…

BOJIN TITU: Poţi să vii şi aicia că io mai stau un sfert de oră. Vino aici dacă eşti la mall că ajungi într-un sfert de oră şi io plec la fără douăzeci, deci, aşa să te gândeşti. Îi şi douăzeci… Cinşpe douăzeci. Dacă vii într-un sfert de oră vii încoace’ şi stăm… Poate mă duci dacă eşti cu maşina, dacă nu, te iau cu mine în maşină, mergem pân’ la Pop (?).

DIDILĂ GEORGE: Nu, nu, nu, sunt cu maşina, sunt.

BOJIN TITU: No, merg cu tine cu maşina până acolo, atunci… neinteligibil…

DIDILĂ GEORGE: Şi unde să mă duc, la Consiliu?

BOJIN TITU: La Consiliu. Când ai ajuns în faţă, dă un beep şi io cobor la tine.

Cele mai citite articole în ultimele 48 de ore

Articole asemănătoare

Din aceeași categorie

Categorii Populare