Spitalul Clinic Județean de Urgență Timișoara” Pius Brînzeu” este, din nou, în atenția autorităților judiciare. Suspiciunile sunt multiple: corupție, trafic de influență și nu în ultimul rând, încercări multiple de trucare a unei licitații publice!
Și de această dată, la fel ca în urmă cu un an, problemele au pornit tot din cauza serviciilor de catering privind hrana bolnavilor. Un contract fabulos, multianual, peste 2000 de porții zilnice de mâncare, profit baban, vizibilitate publică, carte de vizită, bănci la ușă pentru acordarea de credite etc! Doar că, spre deosebire de data trecută, când SCJUT a licitat pentru hrana bolnavilor, acum lucrurile s-au complicat și mai mult, tehnicile de persuasiune devenind, tocmai datorită mizei financiare, adevărate arme letale.
În urmă cu niciun an de zile, în august 2016, după o licitație pe SEAP, Spitalul Județean Timișoara a încheiat un contract pe doi ani cu SC Duo Eden SRL, societatea câştigătoare fiind obligată” să livreze 3 mese pe zi, în caserole termice și cu tacâmuri de unică folosință, atât bolnavilor cât și personalului medical, aflat de gardă”.
Undeva, în jur de circa 2000 de porții pe zi! Și că toată lumea să înțeleagă exact cum stă treaba cu catering-ul acesta, trebuie specificat faptul că, bucătăria SCJUT a fost desființată, în anul 2006, în baza unor calcule economice și de rentabilitate, în mandatul de manager al prof. Dr. Mihai Ionac.
Din acel moment, o firmă din Brăila, SC Titan Grup SRL, a preluat frâiele pentru furnizarea hranei, un contract valabil pe o perioadă de 10 ani, înțelegere care a expirat la data de 1 august 2016. Înainte de expirarea contractului cu” Titan Grup”, firmă condusă de Ștefan Fusea, actualul președinte al Camerei de Comerț Brăila, SCJUT a organizat o licitație, la care au participat un număr de 4 societăți comerciale, printre care și cei de la” Titan Grup”.
Doar că nici acest contract nu a avut viață lungă, întrucât după nicio lună de zile, SC Dio Eden SRL a fost nevoită să renunțe, datorită unor jocuri de culise, care au pericilitat viața bolnavilor, manevre ciudate de care nu au fost străine nici autorități ale statului.
Joc la offside
Ca să nu lase bolnavii fără mâncare, situație postdecembristă nemaiîntâlnită, conducerea SCJUT a apelat la o variantă legală de avarie, astfel încât, până la organizarea unei noi licitații, contractul de furnizare a hranei pentru pacienți a fost atribuit, în regim de forță majoră, unei alte firme, recte SC Mark” us Unltd SRL din Arad.
Așadar, nu următorului clasat, SC Titan Edilitara SRL din Brăila, așa cum (se) calculase președintele Ștefan Fusea! Ghinion curat! Cum contractul de furnizare a hranei a fost unul provizoriu, după expirarea termenului, SCJUT s-a apucat, în urmă cu circa două luni, să organizeze o nouă licitație, pentru o perioadă de 2 ani.
Procedurile au fost încheiate, caietul de sarcini a fost urcat pe SEAP, în cursă înscriindu-se două firme: SC Mark” us Unltd SRL din Arad şi SC Titan Edilitara Brăila. Până aici, nimic neobișnuit, doar că, în plină procedură de evaluare, în urmă cu nici o săptămână, pe data de 2 martie a.c, lucrurile au luat o turnură halucinantă.
De domeniul penalului! Astfel, în data de 3 martie, conducerea SCJUT, reprezentată de prof. Dr. Marius Craina, s-a trezit, la registratura instituției, cu o sesizare venită din partea patronului SC Mark” us Unltd SRL, Florin Alexa care, nici mai mult nici mai puțin, acuza faptul că asupra lui se fac presiuni, ca să trântească licitația, în favoarea unei alte entități comerciale.
Fără doar și poate, ceea ce scrie în sesizare patronul firmei arădene este de-a dreptul șocant, dar nu atât de șocant precum CD-ul pe care l-a atașat acestei plângeri, care conține o discuție audio-video cu personajul care încerca să-și trafice influența. Şi nu oricum, ci utilizând numele unor personaje cu greutate din viața publică și politică, care i-ar susține demersurile penale!
Denunț (intra) spitalicesc
Patronul SC Mark” us Unltd SRL, Florin Alexa, povestește:” În data de 2 martie a. c, în jurul orei 10, am fost contactat telefonic de către o persoană, care mi-a solicitat insistent să ne întâlnim de urgență în acea zi, deoarece are ceva de discutat cu mine. Când timpul mi-a permis, respectiv în jurul orei 11.15, mi-am dat întâlnire cu acea persoană la sediul firmei mele din Arad, strada Pădurii nr. 16. Părându-mi suspectă insistența cu care acesta dorea să ne întâlnim în acea zi (primind mai multe telefoane de la persoana respectivă pe această temă) în condițiile în care nu cunoșteam deloc persoana și nici numărul de telefon, nici după voce, am decis să înregistrez discuția. Atunci când s-a prezentat la sediul societății, acesta și-a declinat identitatea, spunând că se numește Ștefan Fusea, patron al SC Titan Edilitara SRL, societate concurentă cu firma mea, în procedura de achiziție de la SCJUT”.
Imediat cu a intrat în biroul concurenței, Ștefan Fusea, și-a început discursul plin de tâlc și de nuanțe: ”Bună ziua. Ștefan Fusea mă numesc. Noroc că nu am plecat că am fost în vizită la o cunoștință comună, la domnul Seculici. Am stat cu el cam o oră de vorbă, că nu mai apucăm. Am ceva de dicutat cu dvs, ceva mai confidențial, așa. Suntem împreună, mai degrabă dvs, printr-o întâmplare sau deliberat, nu știu exact, la Spitalul Județean Timișoara, unde am fost noi. Acum, e din nou o procedură! Probabil știți nenorocirea pe care au făcut-o cei dinainte (n. n – SC Dio Eden SRL) care au stat doar șapte zile după care aţi venit dvs. Acum, suntem în aceeași poziție ca și atunci (n. n – în plină desfășurare a licitației publice). Noi suntem de 10 ani acolo și am prefera să rămânem în continuare. Dvs sunteţi competitor! Se poate discuta pe tema asta? Pe noi ne-ar interesa să rămânem. Ăsta e subiectul…”
Strategie duplicitară
Evident, discuția dintre cei doi ”competitori”, Florin Alexa şi Ștefan Fusea, a continuat pe aceeași temă, patronul SC Titan Edilitara SRL lăsând de înțeles, voalat, că ar fi mai bine că patronul firmei arădene să accepte propunerea, decât… să se împiedice și să se încurce. ,,Acesta mi-a propus să găsim o soluție prin care să rămână câștigător la Spitalul Județean Timișoara, precizându-mi cu tot dinadinsul contractul. Mi-a propus diferite variante de rezolvare a situației, respectiv să nu îl concurez la licitația de la SCJU Timișoara și astfel nici el nu mă va concura la viitoarea licitație de la SCJU Arad pentru catering. Mi-a mai spus de variante de prezentare la licitație în înțelegere, fără a da de bănuit etc etc…”, susține Florin Alexa în sesizarea adresată către conducerea SCJUT. Pe scurt, strategia președintelui Camerei de Comerț Brăila și patron al SC Titan Edilitara SRL, Ștefan Fusea, a fost una simplă, cu mai multe variante care, în situația unui om personaj slab de inimă, s-ar fi putut dovedi câștigătoare.
În primul rând, folosirea numelui lui Gheorghe Seculici, fost vicepremier al României şi socru al primarului Gheorghe Falcă, a fost ”o recomandare” mai inteligentă decât ultima pe care a folosit-o Fusea, la ultima licitație, anul trecut, chiar în biroul managerului SCJUT, Marius Craina:” Pe cine vreți să sun, să vi-l dau la telefon? Pe Blaga sau pe Dragnea?”.
Din păcate, la fel ca şi atunci, nici acum, interlocutorii nu ”au vibrat” și nici nu au stat în poziție de drepți la auzul unor asemenea nume (Dragnea, Blaga, Seculici), semn că, înainte de a iniția conversații de genul acesta, Ștefan Fusea nu și-a făcut ”temele de casă”! Dacă și le-ar fi făcut, altul ar fi fost deznodământul poveștii…
Risc maxim
Nici varianta ,,șantajului”, mai degrabă emoțional, conform căruia Fusea nu-l va încurca la viitoarea licitației de catering de la SCJU Arad, dacă Florin Alexa face un joc de picioare la SCJU Timișoara, nu a ținut. Practic, mai mult, Fusea a pierdut decât a câștigat din această încercare… cu recomandare! Tocmai pentru că atitudinea președintelui Camerei de Comerț Brăila, Ștefan Fusea, contravine flagrant condițiilor de achiziție publică și reprezintă, fără doar și poate, o condiție de excludere din cursă, deoarece patronul SC Titan Edilitara SRL a demarat ,,o înțelegere în vederea câștigării licitației”, lucru interzis ferm de legislația în vigoare, deoarece denaturează rezultatul. Articolul 167 din Legea Achizițiilor Publice arată că autoritatea contractantă, în speță SCJUT, poate exclude din procedura de atribuire a contractului de achiziție publică orice operator economic care, fie” a comis o abatere profesională care îi pune în discuție integritatea” fie” a încheiat înțelegeri cu alți operatori economici sau a încercat să influențeze, în mod nelegal, procesul decizional al autorității contractante”. Evident, toate acestea stau în picioare, spune aceeași lege, doar dacă” autoritatea contractantă poate demonstra acest lucru prin orice mijloc de probă adecvat”.
Și, ca să nu existe discuții despre competențe sau probatoriu, conducerea SCJUT, reprezentată de prof. Dr. Marius Craina, a înaintat sesizarea patronului SC Mark” us Unltd SRL Arad, chiar în aceeași zi, către Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Timișoara. Așa că, de acum, apanajul este al procurorilor…
Contactat telefonic, Gheorghe Seculici a confirmat că îl cunoaște pe Ştefan Fusea, dar doar din postura de președinte al Camerei de Comerț Brăila: „Nici nu ştiu cu ce se ocupă, în viaţa de zi cu zi. Confirm că m-am întâlnit cu domnia sa. M-a sunat că era în Arad şi că vrea să mă salute. A stat la Hotel Continental, iar eu am birourile de la firmă vis a vis. A trecut, am schimbat două vorbe şi a plecat. Nici cafea nu a băut. Nu am discutat despre nicio licitație de la Spitalul Județean Timișoara. Îl cunosc şi pe Ţinu (n. n-Florin Alexa). E un băiat serios şi harnic despre care nu pot să spun decât lucruri bune”…..
L-am contactat telefonic și pe Ștefan Fusea, care ne-a declarat: „Dvs căutaţi motive ca să incriminaţi pe cineva! Am fost la domnul de la Arad, nu ştiu cum se numeşte, pentru că eram în trecere pe acolo. Am vrut un schimb de experienţă. Nu am discutat nimic cu dl. Seculici despre licitaţia de la Timişoara. M-am dus la dl. Alexa la birou, un domn drăguţ cu bărbuţă. Am schimbat câteva cuvinte despre activitatea dânsului, ne-am despărţit şi am plecat. Ăsta e tot! E adevărat că eu l-am rugat să ieşim din birou, dar nu ca să negociez contractul său licitaţia de la Spitalul Judeţean Timişoara, ci am dorit să-mi prezinte locaţia sa. Am vrut un soi de schimb de experienţă. Nu i-am propus niciodată să se retragă din nicio licitaţie”.
Urmăriți mai jos un interviu cu Marius Craina, Managerul Spitalul Clinic Județean de Urgență Timișoara, pe acest subiect.
Cine s-a-nteles cu cine!
http://www.mandri.ro/tinu-de-la-marem-in-scandal-cu-contracandidatii-la-o-licitatie-penala-in-timisoara-seculici-traficat-si-fusea-inregistrat-video-audio/