FABULOS! Prima cameră video care transmite dintr-un cuib de șoim dunărean, instalată de Enel aproape de Timișoara

- Advertisement -
Ultimele perechi cuibăritoare de șoim dunărean din România mai există doar în Banat şi Dobrogea, iar una dintre ele va fi monitorizată video non-stop în cuibul de pe un stâlp de înaltă tensiune din Câmpia de Vest. Camera video a fost montată pe un cuib populat în această primăvară de o familie de șoimi dunăreni, după ce s-a încheiat sezonul de creștere a puilor, pentru a nu afecta dezvoltarea acestora.

Acesta este unul dintre cele 34 de cuiburi artificiale montate de Enel Distribuție Banat în perioada 2012-2014, prin proiectul ”Life+” de conservare a şoimului dunărean, proiect dezvoltat în colaborare cu Asociația Grupul Milvus.

Imaginile transmise în timp real pe website-ul wildliferomania.com (click pentru LIVE) vor avea o valoare inestimabilă pentru specialiști -ornitologi și cercetători în biodiversitate- dar pot fi interesante și pentru publicul larg. Din primăvară, când cuibul va fi repopulat, viața unei familii de șoimi dunăreni va putea fi urmărită, în toate etapele ei, până la plecarea din cuib a puiului de șoim.

“Wildliferomania.com este o grădină zoologică virtuală, mai exact este prima grădină zoologică online din România cu animale sălbatice aflate în libertate. Prin proiecte de acest gen vrem să comunicăm oamenilor că speciile pe cale de dispariție trebuie protejate, iar noi credem cu tărie în acest lucru: ca să poți proteja eficient pe cineva, trebuie să-l cunoști cât mai bine”, a declarat Cristian Ilea, membru fondator Wild Watch.

Degradarea habitatelor, folosirea pesticidelor sau lipsa locurilor de cuibărit, sunt printre principalele cauze ale scăderii numărului de şoimi dunăreni într-un ritm accelerat. Una dintre caracteristicile speciilor de şoimi este faptul că nu îşi construiesc cuib. Astfel, în lipsa alternativelor, o parte însemnată a perechilor de şoim dunărean îşi cresc puii în cuiburi construite de alte păsări răpitoare, pe stâlpii de înalta tensiune. Această pasăre se află pe Lista Roşie a speciilor pe cale de dispariţie realizată de Uniunea Internaţională pentru Conservarea Naturii (IUCN).

Instalare camera soim dunarean_1

Pentru a eficientiza modul de protejare a aceastei specii, testat deja în alte ţări europene, pe lângă amenajarea de cuiburi artificiale în zone ce abundă în surse de hrană, dar nu oferă locuri de cuibărit, Enel Distribuție Banat, în colaborare cu Asociația Milvus, a instalat teci electroizolante la peste 1460 de stâlpi ai liniilor electrice de medie tensiune din judeţele Timiş şi Arad, în cadrul mai multor campanii pentru protecţia şoimului dunărean și a altor păsări protejate (berze).

Șoimul dunărean este cea mai rară specie de pasăre clocitoare din România dar și una dintre cele mai impresionante păsări de pradă. Acesta are o lungime corporală cuprinsă între 47-58 centimetri şi o anvergură cuprinsă între 97-120 centimetri. Greutatea corporală variază între 730 – 1.300 grame. În Europa, perechile încep să depună ouăle încă din a doua jumătate a lunii martie, pe când în Asia, cuibăritul debutează la mijlocul lunii aprilie.

Reamintim că acum patru ani, Enel Distribuţie Banat împreună cu Asociatia Grupul Milvus au realizat o altă premieră națională, prima acţiune de inelare a trei pui de şoim dunărean, iar unul dintre exemplare a fost echipat cu un aparat ultraperformant dotat cu GPS. Enel consideră că dezvoltarea unei companii poate avea loc doar dacă această creștere se realizează într-un mod sustenabil, în corelație cu valoarea adăugată oferită comunității din care faci parte. Astfel, compania se concentrează pe inițiative care contribuie la dezvoltarea comunitatilor în care are operațiuni, fie că este vorba de protecția mediului sau dezvoltarea socială.

Cele mai citite articole în ultimele 48 de ore

Articole asemănătoare

ENEL inchide toate magazinele maine si sambata! Afla cum poti plati facturile

Toate magazinele Enel din judeţele Timiş, Caraş-Severin, Arad şi...

ENEL lasa o parte din Timisoara fara apa calda si incalzire

Compania locală de termoficare, Colterm, informează timișorenii că mâine...

Robu anunță: Primăria Timișoara va da în judecată Enel

Primăria Timișoara ar putea da în judecată Enel. Cel...
spot_imgspot_img

Din aceeași categorie

Categorii Populare

spot_imgspot_img