Cele mai citite articole în ultima săptămână

Din aceeași categorie

FOTO 1 Noiembrie – ziua şi noaptea care umple de lumină toate cimitirele din Timişoara

Vocea Timișului va susține permanent adevărul!

De 1 noiembrie a fiecărui an tradiţia, care are la origine o sărbătoare catolică denumită „Sărbătoarea Tuturor Sfinţilor”, „Luminaţia” – aşa cum i se spune popular, aduce an de an din ce în ce mai multi oameni în jurul mormintelor celor plecaţi în lumea de dincolo. Ziua Morţilor, este un vechi obicei catolic păstrat de sute de ani, ocazie cu care cimitirele din Banat, dar şi cele din Ardeal sau Maramureş se transformă în locaţii iluminate precum ziua datorate miilor de lumânări aprinse în memoria celor decedaţi.

Ziua morților a fost preluată şi de ortodocşii din Banat, chiar şi preoţii timişoreni fiind prezenţi astăzi în cimitire pentru a ţine mici slujbe la căpătâiul celor din lumea „de dincolo”.

Sărbătoarea a adus un adevărat haos în traficul Capitalei Banatului, după ora 13:00 circulându-se bară la bară pe mai toate străzile ce duc înspre cimitire, existând locaţii în care coloanele de maşini depăşeau un kilometru, semafoarele din intersecţii nemaiavând niciun folos, iar poliţiştii de la „Rutieră” aflaţi în intersecţii, nici atât.

Mâine, 2 noiembrie, „Moşii de toamnă”

Prima sâmbătă a lunii noiembrie, aşa cum a stabilit Biserica Ortodoxă, se pomenesc cei adormiţi, ziua fiind cunoscută în tradiţia populară ca „Moşii de toamnă”. În toate locaşurile de cult se vor oficia parastase, iar de la acestea nu trebuie să lipsească coliva şi vinul. Parastasele se ţin după Sfânta Liturghie.

- Advertisement -
Tiberiu Kiss-Radu Constantin
Tiberiu Kiss-Radu Constantin
Întreaga responsabilitate a comentariilor lăsate de dumneavoastră vă aparține! Click aici-citeste condiţiile de utilizare ale site-ului www.voceatimisului.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole în ultimele 48 de ore