cimitir

Viceprimarul Traian Stoia a anunțat ieri că municipalitatea are intenția de a amenaja două cimitire noi în Timișoara. Decizia vine în condițiile în care cimitirele existente sunt vechi de peste 100 de ani și și-au atins gradul maxim de funcționare. Practic, înhumările se pot face acum doar de cei care au deja cumpărate locuri de veci. Mai mult, cimitirele din oraș nu sunt la norme europene, ele nu pot asigura locuri de veci în fucnție de religie, și nici nu au case funerare moderne unde să fie depuse persoanele decedate în vederea ritualurilor de dinainte de înhumare.

“Direcția de Patrimoniu a Primăriei propune înființarea a 2 noi cimitire, având în vedere că cele existente sunt la limita superioară a folosinței. Cimitirele timișorene sunt înființate de peste 100 de ani și unele dintre ele și-au atins de mult timp gradul maxim de ocupare, fiind posibilă înhumarea numai de către familiile care dețin în prezent locuri de veci. Cimitirele noastre actualmente nu pot asigura locuri de veci în funcție de religie, nu corespund normelor europene care prevăd construirea unor case funerare pentru depunerea persoanelor decedate, în vederea asigurării ritualelor premergatoare înhumării. Mai mult,  în capele sunt depuse mai multe persoane, iar acest fapt generează disconfort familiilor”, a explicat viceprimarul.

În aceste condiții, Traian Stoia a declarat că a solicitat municipalității să pună la dispoziție două terenuri în oraș pentru amenajarea unor cimitire noi și moderne. Locurile de veci vor beneficia de drum de acces auto, parcare, grup sanitar, magazin de profil, loc de reculegere și de depunere de lumânări, capelă, casă funerară, sală de priveghi, camere frigorifice, sediu administrativ, birouri, loc de depunere a urnelor cu cenușă.

“Am solicitat 2 suprafețe, în zone diferite ale orasului, pe care urmează să fie proiectate 2 cimitire, care să permită accesul cu orice tip de mijloc de transport și să asigure funcțiunile următoare: drum de acces auto, parcare, grup sanitar, magazin de profil, loc de reculegere și de depunere de lumânări, capelă, casă funerară, sală de priveghi, camere frigorifice, sediu administrativ, birouri, loc de depunere a urnelor cu cenușă. Baza de date va fi computerizată”, a descris Stoia cum vor arăta noile cimitire.

Deocamdată s-a găsit un singur teren: „Un teren s-a găsit spre Jimbolia, la marginea orașului, iar pe celălalt îl căutăm deocamdată. Ar trebui să fie în altă parte a orașului. Eu estimez că în 2 ani o să avem cimitire noi”, a încheiat vicele.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Moderarea comentariilor este activată. Poate dura ceva timp până ce comentariul tău va fi aprobat.