Ca la noi, la nimeni! Cam asta ar fi, în traducere liberă, modul în care acționează instituțiile statului român, când vine vorba de asumarea răspunderii. Dacă totul iese bine, toată lumea se înghesuie să-și asume victoria. Se fac poze de grup, se zâmbește larg, iar personajele principale se înfoaie, mai ceva ca curcanii de pe masa de Crăciun.
În schimb, când lucrurile merg prost, ”pisica moartă” este aruncată peste gard, în vecini. Încep declarațiile, atacurile sub centură, se furnizează informații ”pe surse”, se spun jumătăți de adevăruri, se minte că la ușa cortului, doar-doar vinovații își vor putea păstra posturile călduțe, obținute cu atâta trudă și, evident, cu sprijin politic. Și, totuși, când minciuna iese la suprafață și începe să plutească, ba chiar să miroase a corupție, ori, în cel mai fericit caz a incompetență sau reavoință, atunci lucrurile o iau şi mai razna, astfel încât toată lumea ajunge, în final, să se contrazică, chiar în cadrul aceleași instituții. O țară de nebuni, în care ”profesioniștii” sunt doar cei care au sprijin politic sau carnete de partid…Cam asta ar fi, în mare, povestea ”haos-ului” care s-a creat în jurul contractului de catering pe care Spitalul Clinic Județean de Urgență ”Pius Brînzeu” Timișoara l-a încheiat, cu începere de la 1 august a.c., cu SC Dio Eden SRL.
Practic, un contract pe 2 ani de zile, prin care, în baza unei licitaţii electronice pe SEAP, societatea câştigătoare era obligată să livreze 3 mese pe zi, în caserole termice și cu tacâmuri de unică folosință, atât bolnavilor cât și personalului medical, aflat de gardă. Undeva, în jur de circa 1000 de porții pe zi. Și ca toată lumea să înțeleagă exact cum stă treaba cu catering-ul acesta, trebuie specificat faptul că, bucătăria SCJUT a fost desființată, în anul 2006, în baza unor calcule economice și de rentabilitate, în mandatul de manager al prof. Dr. Mihai Ionac. Din acel moment, o firmă din Brăila, SC Titan Grup SRL, a fost blagoslovită cu un contract pentru furnizarea hranei, valabil pe o perioadă de 10 ani, înțelegere care a expirat la data de 1 august 2016. Înainte de expirarea contractului cu ”Titan Grup”, firmă condusă de Ștefan Fusea, actualul președinte al Camerei de Comerț Brăila. SCJUT a organizat o licitație electronică pe SEAP, la care au participat un număr de 4 societăți comerciale, printre care și cei de la ”Titan Grup”. Câștigătoare a fost declarată de către SEAP societatea ”Dio Eden” Timișoara, întrucât aceasta a oferit cel mai mic preț, locul doi fiind ocupat, la o diferență mică, de circa 4 bani, de firma patronată de președintele Fusea. De specificat și faptul că SC Titan Grup, tot de circa 10 ani, a mai fost blagoslovită și cu un contract pentru spălătorie, în ceea ce privește lenjeriile de pat și efectele personalului medical din Spitalul Județean Timișoara. Și în acest caz, la diferență de zile, Titan Grup SRL a pierdut licitația pe SEAP, în favoarea unei firme din Oradea, care a oferit cel mai bun preț. Așadar, în decurs de o săptămână, președintele Camerei de Comerț Brăila, Ştefan Fusea, a pierdut din mână găina cu ouă de aur, practic două contracte mari și late cu SCJUT: hrana bolnavilor și spălătoria! Le-a pierdut, deși ambele contracte, când au fost adjudecate, nu au fost câștigate prin licitație, ci prin încredințare directă, pe procedura 2 B din vechea ordonanță, care, la vremea respectivă, guverna atribuirile publice!
Presiuni și șicane
Până aici, nicio tragedie! Până la urmă, piața românească e liberă, iar concurența e pe măsură, pe alocuri, chiar acerbă. Partea interesantă e că, înainte de ziua licitației, președintele Camerei de Comerț Brăila a încercat marea cu sarea, făcând pe dracu-n patru, ca să rămână în continuare la contractele cu Spitalul Județean Timișoara. Adică, la banii statului! În primă fază, așa cum spun martorii, Fusea a încercat cu vorbă bună și cu un zâmbet cald, pe la Serviciul de Achizții al SCJUT, încercând să dirijeze ”bunul mers al lucrurilor, în pur stil românesc”. Nu a ținut, fiind rugat să își tină ambele mâini în buzunarul de la pantaloni! Ulterior, în prezența a trei martori, toți angajați ai SCJUT, într-un exces de disperare, patronul Titan Grup SRL a afirmat, în biroul managerului Marius Craina, următoarea strigare cu nume şi prenume: ”Pe cine vreți să sun, să vi-l dau la telefon? Pe Blaga sau pe Dragnea?”. Răspunsul a venit imediat:”Nu-i mai bine, pe amândoi?”. Există probă!!! Cum nici numele președintelui PSD, Liviu Dragnea, şi nici cel al vicepreședintelui PNL, Vasile Blaga, nu au ținut și nu au dat pe spate auditoriul, astfel încât nimeni din cei trei nu a făcut pe ei de frică, la câteva săptămâni distanță, regele mâncării și rufelor murdare din SCJUT, Ștefan Fusea, a încercat să facă ”o vizită de lucru”, dar privată, la domiciliul managerului SCJUT, Marius Craina. Ghinion: a fost refuzat! Ba mai mult, a încercat ”să discute prietenește”, tot cu managerul Craina, fiind dispus chiar să facă o deplasare la casa acestuia de vacanță, situată într-o zonă a Banatului Montan, mai exact la Sasca, județul Caraș-Severin. Și de această dată… pas! Există probă!!! Și, mai mult decât atât, cu nici două zile înainte de preluarea contractului de furnizare a hranei către bolnavii SCJUT, licitație câștigată de ”Dio Eden” SRL, tot în biroul managerului, de această dată în prezența a 6 martori, președintele Fusea a dat pe gură propoziția magică, în așteptarea unui document de bună-purtare din SCJUT: ”Am sigilat bucătăria ca să nu se fure și nu are sens să îmi car aparatele, că, oricum, cel târziu în octombrie, sunt înapoi”!
Filaj și contrafilaj
Cert e că, în mare parte, Ștefan Fusea a avut dreptate. Lucrurile au început să se miște, în favoarea domniei sale, în sensul că, într-o anumită parte a mass-media locală au început să apară fotografii cu activitățile de catering ale firmei ”Dio Eden”: mașinile care livrau marfă, cărucioare și caserolele cu mâncare, chestiuni tehnice vizavi de porții și gramaje dar şi declarații sub protecția anonimatului date, chipurile, de bolnavi ai SCJUT care, revoltați, au sesizat presa. Aici se impun câteva precizări! În primul rând, nimeni nu crede povestea că bolnavii stau prin curțile spitalelor și fac pe paparazzo, cu telefonul în mână, organizați în cete, în așteptarea caserolelor, tocmai pentru că mâncarea intră în SCJUT prin trei puncte. Pozele au fost făcute de angajați ai ”Titan Grup”, chiar de soția domnului Fusea, asta nu e un secret, întrucât au văzut toți paznicii SCJUT, după care imaginile au fost livrate către media, în ”interesul pacienților” de către un grup de ”bolnavi revoltați”. În al doilea rând, bolnavii care au dat declarații, evident sub protecția anonimatului, unul internat pe gastrologie, unul pe cardiologie iar altul pe chirurgie, sunt rude ale angajaților de la ”Titan Grup”. Nu are sens să intrăm în detalii cu magazioneri sau alții care se vizau contabili pe la firma președintelui Fusea! Oricum, declarații de genul ”Sunt a doua oară internat anul ăsta la Judeţean. În primăvară totul era perfect, mâncarea foarte bună, chiar am fost uimit. Venea la timp. Acum nu are niciun program, vine când vine” sunt de poveste, dacă nu chiar comice. Mult mai simplu şi frumos ar fi sunat dacă s-ar fi spus: ”Domnilor, mâncarea din primăvară de la Titan Grup era fabuloasă, iar acum, asta de la Dio Eden nu are nicun gust”. Punct! Ce atâta stres pentru o disimulare, atât de evidentă!? Manevra e clară ca lumina zilei, la fel cum sunt şi comentariile tehnice, aflate în subsolul materialelor de presă. La prima lectură, ai impresia că toţi bolnavii din SCJUT sunt niște reclamagii de meserie, dar toți sunt, cel puțin, nutriționiști de talie internațională! Este atât de evident…
Băiat orientat şi cu sprijin politic la greu, Fusea nu pleacă din SCUJT cu mâna goală,
ci cu o gaură de 725.681 ron, conform raportului Curţii de Conturi, bani din diferența de chirie nepercepută pentru perioada august 2006 – februarie 2016. Dar lucrurile nu vor rămâne aşa, conducerea Spitalului Judeţean Timişoara se va îndrepta pe cale juridică împotriva SC Titan Grup SRL pentru recuperarea întregii sume datorate unității sanitare!
Scandal planetar
Imediat după apariția materialelor în mass-media, Direcția Sanitar-Veterinară Timiș se autosesizează și dă buzna peste SC ”Dio Eden” SRL, ca să le pună ordine în viață și să le scoată figurile din cap. Deși, cu circa o săptămână înainte de descinderea în forță a celor de la DSV Timiș, la solicitarea SCJUT, chiar pe data de 28 iulie a.c., aceeași instituție publică de control stabilise, negru pe alb, că la ”Dio Eden” este în regulă din toate punctele de vedere, dar că ”trebuie să-și adapteze volumul producției, constatându-se că firma a demarat, în regim de urgență, acțiuni de extindere/dotare spații lucru”. Deci, nu tu șobolani, nu tu gândaci, nu tu dinozauri prin mâncare! Așadar, ”la sesizarea presei”, DSV Timiș revine în control la ”Dio Eden”, stă ce stă și, tam-nesam, suspendă activitatea firmei, ”până la remedierea deficienților”, lăsând în aer și fără mâncare, de pe un minut pe altul, circa 1000 de bolnavi și personal medical de gardă. Partea proastă e că, înainte de luarea unei asemenea măsuri draconice, cei de la DSV Timiș nu s-au sfătuit deloc cu conducerea SCJUT, măcar să le fi comunicat verbal ”bomba”, ca oamenii să aibe timp să pună în aplicare planul de avarie, menit să hrănească bolnavii. Nici vorbă! Sabotaj în toată regula! Manevră prin care viața bolnavilor a fost pusă în pericol! Un act de o inconștiență totală! Din acest moment, practic, începe valsul. Și, înainte de a intra în ring, trebuie lămurite niște mici chestiuni. În primul rând, angajații ”Dio Eden” susțin că cei de la DSV Timiș au venit chitiți ca să îi închidă, existând probe în sensul unei afirmații, cel puțin halucinante, făcute de un angajat al organului de control:”Găsiți orice, numai închideți-i, așa ne-a spus…”. O altă discuție, în acest sens, cu probatoriul de rigoare, este afirmația directorului adjunct al DSV Timiș, Csaba Daroczi, conform căreia ”suspendarea activității firmei s-a făcut de gura presei”. Și, partea cu adevărat interesantă este o altă afirmație a aceluiași Csaba Daroczi, director adjunct al DSV Timiș care, în biroul managerului SCJUT, Marius Craina, în prezența a 4 persoane, a afirmat că ”suspendarea activității s-a făcut la sesizarea Titan Grup”, document care a fost primit la DSV Timiș chiar în dimineața în care unitatea sanitară a fost lăsată fără mâncare. Totuși, în spațiul public, adică în declarațiile date mass-media, directorul adjunct al DSV Timiș susține că întreruperea activității s-a făcut… la solicitarea celor de la SC Dio Eden SRL. Nimic mai fals!
Punct de plecare
Să vedem ce spune directorul adjunct al DSV Timiș, Csaba Daroczi: „Firma are suspendare de la noi. Această firmă a participat la o licitaţie cu avizele şi documentele de autorizare a DSVSA Timiş. Aceste avize au fost emise în 17.09.2014, pentru activitatea de catering. Autorizaţiile nu s-au emis în momentul licitaţiei. S-a făcut o licitaţie la care au participat mai multe firme. Firma Dio Eden are o înregistrare sanitară veterinară din 2014, iar noua Dio Eden ne-a făcut o notificare la Direcţia Sanitar Veterinară în data de 29.07.2016 de modernizare şi extindere a fluxului tehnologic pentru mărirea spaţiilor tehnologice şi adaptarea la capacitatea de mare producţie. Cel care a făcut caietul de sarcini trebuia să specifice acolo toate aceste amănunte şi să-şi fi trimis auditul intern să verifice capacitatea de producţie şi volumul pe care l-au contractat. Pe lângă asta, toate aceste unităţi sunt avizate şi verificate şi de către DSP. Noi, în urma notificării firmei de catering ne-am deplasat imediat, a doua zi, la unitate, am constatat că ei vor extindere şi este necesară, pentru a pune acele o mie de porţii către Spitalul Judeţean şi din momentul respectiv am stabilit şi suspendarea activităţii, deoarece nu se poate face modernizare împreună cu gătitul şi cu procesarea alimentelor. Noi nu avem nicio legătură cu licitaţiile sau cu achiziţiile publice de la alte instituţii sau alte firme. Acea firmă a participat la o licitaţie corect, deoarece, din punctul nostru de vedere, avea autorizaţie sanitară veterinară. Că nu avea capacitatea pe care şi-au dorit-o, asta trebuia să verifice auditul intern al spitalului „.
În primul și în primul rând, așa cum rezultă din cererea depusă la DSV Timiș, SC Dio Eden SRL nu a cerut suspendarea actvității de catering, ci ”încetarea activității laboratorului de cofetărie-patiserie”. Două coduri CAEN diferite, o cu totul altă poveste! Documentul din anexa, lămureşte totul, pe deplin! Așa cum domnul Daroczi ar fi trebuit să știe că nu poți să suspenzi activitatea unei firme pe baza unei SESIZĂRI, ci, eventual, pe baza unei CONSTATĂRI!!
Lămuriri suplimentare
Oricum, cel mai mare mister care trebuie lămurit – și cineva oricum o să-l deslușească, cât de curând – este cum de a fost posibil, ca în decurs de nici două săptămâni, aceeași insituție a statului român (DSV Timiș), nu orice fel de insituție publică, ci una de control, să emită două documente contradictorii, diametral opuse. Un joc care a pus în pericol sănătatea și viața pacienților celui mare mare spital din vestul Românei. Nu e greu de înțeles pentru nimeni că bolnavii trebuie să mănânce, ca să poată lua și suporta medicamentația! Ceea ce este greu, ba chiar inadmisibil de înțeles, cum de a putut să ia DSV Timiș o asemenea măsură drastică – să admitem că firma de catering ar fi cerut suspendarea activității – fără o minimă consultare cu SCJUT, cu atât mai mult că știa că miza jocului o reprezintă viețile unor bieți bolnavi!? De ce atâta grabă?!
„Admitem că au fost probleme mari de livrare a alimentelor în prima şi a doua zi de contract. Apoi s-a îmbunătăţit, mâncarea a ajuns la timp şi porţiile corespundeau cu ce trebuia să ajungă. În momentul suspendării activității firmei, spitalul a fost pus într-o postură foarte delicată şi periculoasă. Este responsabilitatea noastră să asigurăm mâncare în Spitalul Judeţean. Independent de voinţa şi puterea noastră, am fost puşi în situaţia de a demara o nouă procedură, pentru ca mâncarea trebuie asigurată. Cei de la DSV Timiș trebuie să înțeleagă că noi nu putem face comisii mixte, nu putem trimite auditul intern peste firma de catering. Nu avem calitate, nu suntem organ de control. Spre liniştea domnului Daroczi de la DSV Timiș, țin să îl informez, tot public, că văd că așa se poartă, că avem prevăzut în contractul cu Dio Eden SRL clauză de forță majoră. Este foarte clar cine trebuie să livreze şi să plătească mâncarea bolnavilor, în situații neimputabile SCJUT! Așa că, să stea liniştit! Ce s-a încercat de fapt? E simplu: s-a pus o presiune uriaşă pe noi, doar-doar spitalul cade în capcana unei achiziţii ilegale, moment în care eram atacabili şi vulnerabili din toate părţile. Asta s-a încercat! S-a pus presiune pe autoritățiile statului! Asta e grav! Şi cineva ar trebui să se sesizeze. Am tot auzit discuții și am văzut afirmații în spațiul public, cum că spitalul nu are fond de rezervă. Îi informez, tot pe cei de la DSV Timiş, că spitalul are fonduri suficiente de rezervă, astfel încât, metaforic vorbind, chiar am putea să-i ducem pe bolnavi la restaurant, chiar şi pe toţi medicii veterinari din județ. Să știe şi asta dl. Daroczi! Partea bună e că am ieșit cu bine din tot acest haos creat de DSV Timiș. Și cel mai important e că nu mor caii, când vor câinii. Cât timp sunt la SCJUT, legalitatea va prima întotdeauna și nu voi ceda la niciun soi de presiune și nu voi face parte din niciun grup de interese, cu atât mai mult, în detrimentul bolnavilor. Odată şi odată tot se pune ordine în ţara asta…”, declară Marius Craina, directorul SCJUT.