Importurile ar putea tempera creşterea preţurilor produselor agricole

- Advertisement -

Importurile ar putea tempera creşterea preţurilor produselor agricole 1Sfârşitul acestui an şi începutul anului viitor ne vor scoate din buzunare mai mulţi bani pentru a ne asigura traiul de zi cu zi. Utilităţi, carburanţi, impozite şi taxe locale, pentru toate vom plăti mai mult. Însă, cel mai mult vom fi afectaţi de creşterea preţurilor la alimente, un proces care a început deja şi care va continua şi în perioada următoare. Conform datelor Institutului Naţional de Statistică, cheltuim aproape jumătate din venituri pe produse alimentare şi băuturi nealcoolice, iar scumpirile cauzate de seceta din acest an vor lovi puternic în bugetele familiilor şi în puterea de cumpărare.

Celebrul cartof  a intrat deja în hora scumpirilor. Localnicii vând acest produs de trei ori mai scump decât anul trecut, când s-a înregistrat o producţie record, iar preţul ajunge acum la un leu pe kilogram, pentru cei care aleg să îl achiziţioneze direct de la sursă.

Specialiştii se aşteaptă ca după ce vor sosi primele importuri din Polonia, preţurile să se stabilizeze sau chiar să coboare.

Dacă pentru anumite produse, cum este cartoful, o creştere a preţului se justifică prin prisma diminuării producţiei din cauza secetei, ceea ce a subţiat oferta din pieţe, în cazul altora, asistăm la scumpiri speculative, fără a avea nici o altă bază reală decât goana după profit. Este vorba despre produsele lactate şi carnea de vită, care s-au scumpit cu peste 10 procente în ultimele luni, fără ca procesatorii să aibă costuri mai ridicate cu materia primă. „Până acum câteva săptămâni, procesatorii nu au majorat preţul oferit producătorilor de lapte, în ciuda faptului că produsele pe care le comercializează s-au scumpit, doar din cauza speculaţiilor pe seama secetei. Abia recent au mai urcat puţin preţul de achiziţie, constrânşi de scăderea producţiei de lapte”, arată Iuliu Suătean. Acelaşi tipar se aplică şi în cazul cărnii de vită. Şi în acest caz preţurile de comercializare cresc, în vreme ce preţul oferit de abatoare scade, deoarece, în prag de iarnă, mulţi fermieri îşi fac calcule şi preferă să vândă o parte din animale pentru a reduce costurile de furajare pe perioada iernii.

O.T.

 

Cele mai citite articole în ultimele 48 de ore

Articole asemănătoare

Piata volanta din zona Stadion, deschisa si in Vinerea Mare

Societatea Piețe SA anunță că piața volantă din zona...

Germania rămâne cel mai important partener comercial al României

Importurile din Germania au însumat 11,2 miliarde de Euro,...

Partidul Poporului European susţine cu tărie alegerea „europeană” a Republicii Moldova

"Regulamentul Parlamentului European (PE) şi al Consiliului European adoptat...

Timiş, printre judeţele care asigură jumătate din exporturile României

Capitala este fruntaşă cu exporturi de 4,45 miliarde euro...

Sprijin pentru producătorii locali de fructe şi legume

Ministerul Agriculturii va lansa, în perioada 26 noiembrie 2012...

Scumpiri „tradiţionale” la carnea de porc

Preţurile la carnea de porc ar putea creşte cu...

Din aceeași categorie

Categorii Populare