leu-euro

În curând, românii care au credite bancare în monede străine, vor avea posibilitatea să-și convertească aceste credite în lei, fără comisioane și garanții suplimentare. Opțiunea vine după ce Parlamentul European  a adopta o directivă care va schimba situația creditelor din țările Uniunii Europene. Directiva 17/2014/UE a fost transpusă de deputatul PSD Ana Birchall și susținută de 133 de parlamentari într-un proiect de lege depus în Parlamentul României.

În acord cu această directivă, băncile vor fi obligate, la cererea clientului, să transforem creditele din alte monede în leu, inclusiv din euro în leu.  Bancherii nu au fost încântați de decizia Parlamentului European, deoarece tranziția creditelor dintr-o monedă în alta va cauza pierderi de capital pentru sistemul bancar. În schimb, cei care vor apela la aceasă măsură, vor plăti dobânzi mai mici.

“Românii care au credite în monede străine vor avea posibilitatea să-şi convertească aceste credite în lei, fără comisioane şi garanţii suplimentare, odată cu adoptarea propunerii legislative pentru transpunerea prevederilor Directivei 17/2014/UE în legislaţia naţională. Toţi românii care au credite în monede străine vor scăpa de riscurile creşterii ratelor la bancă datorate fluctuaţiilor de curs valutar. Prin această modificare legislativă românii care au credite în monede străine se eliberează de majorarea ratelor bancare care îi sufocă lunar datorită fluctuaţilor de curs valutar”, afirmă Ana Birchall.

Directiva 17/2014/UE a fost adoptată şi publicată în Jurnalul UE, fiind astfel obligatorie transpunerea ei în legislaţia naţională a statelor membre UE. Acum ţine numai de Parlamentul României să adopte propunerea legislativă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here