Conform OMS, evaluarea de risc pentru Europa este redusă. Probabilitatea apariţiei infecţiei de febră hemoragică de tip Ebola pe teritoriul României este scăzută.
Reprezentanţii Ministerului Sănătăţii, experţi ai Institutului Naţional pentru Sănătate Publică, ai Centrului Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile şi reprezentanţi ai Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă au participat astăzi la o audioconferinţă organizată de către Organizaţia Mondială a Sănătăţii, Centrul pentru Securitate în Sănătate al Comisiei Europeane.
Domeniile specifice care au fost luate în discuţiie se referă la implicarea autorităţilor de sănătate publică pentru informarea personalului medical, a lucrătorilor din aeroporturi, porturi şi punctelor de frontieră şi a populaţiei generale cu privire la riscurile şi modul de prevenire a îmbolnăvirilor. Altă temă dezbătută s-a referit la desemnarea, în perioada următoare, structurilor şi a facilităţilor necesare pentru managementul cazurilor suspecte.
Având în vedere experienţa din cazul altor boli transmisibile (SARS, gripă pandemică etc), Ministerul Sănătăţii a revizuit procedurile existente şi a inclus proceduri suplimentare recomandate de către OMS şi Comitetul pentru Securitate în Sănătate al CE. Aceste proceduri vor fi transmise autorităţilor de sănătate publică şi a altor instituţii pe măsură ce sunt validate.
România are capaitatea medicală de a acţiona în cazul apariţiei unor cazuri de infectare cu febra hemoragică de tip Ebola.
Foto: hepato.ro