Vocea Timișului va susține permanent adevărul!
AcasăȘtiriAdministrațieOraș de 5 stele? Clădirile Timișoarei, tot mai distruse. Unele nu au...

Oraș de 5 stele? Clădirile Timișoarei, tot mai distruse. Unele nu au fost renovate de 100 ani! Cât vor mai rezista?

Publicat in

VOCEA TIMISULUI va susține permanent adevărul mai presus de putere, viitorul mai presus de trecut, cinstea mai presus de confortul financiar, știrea mai presus de editorial și capacitatea de decizie mai presus de diplomația compromisului.

Imobilele istorice din Timișoara stau să cadă. Din nefericire, unele dintre ele nu au mai fost renovate chiar și de 100 de ani. Un exemplu pentru acest caz este un imobil de pe strada 1 Decembrie, nr. 8unde locatarii s-au plâns că nu au suficeienți bani pentru a reabilita clădirea în care trăiesc. Cel mai mare dușman al arhitecturii Timișoarei este umezeala. Cu fiecare ploaie, bucăți de tencuială se desprind și deseori devin o amenințare pentru trecători. Potrivit reprezentanților ISU Banat cele mai multe intervenții ale Inspectoratului pentru Urgență au loc iarna și toamna: „De regulă intervin înaintea începerii sezonului rece, când au loc căderi masive de precipitaţii şi primăvara după topirea zăpezii”, au spus aceștia.

Cât privește renovarea imobilelor din zona centrală a orașului, Primăria Timișoara a anunțat că anul acesta va da start demersului de renovare a cladirilor istorice proprietate privată din Piața Operei. Toate lucrările vor fi plătite din bugetul local, urmând ca apoi să se recupereze 80% din valoarea totală de la proprietari.

Astfel, teoretic pentru 2014 se aloca putin peste 1 milion de euro, adică 4,5 milioane de lei. Proprietarii care vor beneficia de fonduri de la Primărie ar urma să platească, timp de 10 ani, 80% din valoarea lucrării pentru persoanele fizice, fără dobândă. 20% din totalul lucrărilor se iau din bugetul local.

 “Aceasta sumă este destinată lucrărilor de reabilitare a clădirilor, dirigentei de șantier, consultanței tehnice de specialitate pentru întocmirea Notei Tehnice de evaluare a degradărilor clădirii – conform Legii 153/2011 privind măsuri de creștere a calității arhitectural-ambientale a cladirilor), plății diverselor taxe prevăzute de lege”, se arata în referatul care însoțește proiectul de hotărâre.

Potrivit conducerii Primăriei Timișoara, clădirile care vor beneficia de finanțare vor fi cele care vor obține punctajul minim în urma unei evaluări realizate de către o comisie tehnică desemnată prin dispoziția primarului. Constructorul care va realiza lucrările de reabilitare a cladirilor va fi selectat în urma unei procedurii de achiziție publică, pentru fiecare clădire în parte.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele articole

Batalion disciplinar! Poliția Locală Timișoara, centru de reeducare și reprofesionalizare pentru avertizorii publici, incomozi administrației Dominic Fritz

Până să sară cu comentariile în online, mereu din spatele unor conturi false, micuții...

Cuiul lui Pepelea! UMF Timișoara face salturi mortale ca sa privatizeze sănătatea bănățenilor, chiar sub nasul ministrului Alexandru Rafila

În numele autonomiei universitare și a unei modificări legislative, făcute pe genunchi și noaptea...

Comentarii recente

Articole asemănătoare

Piaţa Victoriei va fi reabilitată! Primăria Timişoara pregăteşte un concurs internațional de soluții pentru reamenajare

Primăria Timișoara va lansa un concurs internațional de soluții arhitecturale pentru amenajarea zonei Piața...

Colegiul Tehnic “Henri Coandă” devine prima școală cu clădiri smart din Timişoara! Două firme au depus oferte pentru realizarea proiectului tehnic

S-a încheiat termenul de depunere a ofertelor în cadrul licitației pentru proiectarea reabilitării termice...

Liceul Pedagogic „Carmen Sylva” intră în şantier de anul viitor! Clădirea va fi complet reabilitată

Primăria Timișoara a lansat licitația pentru reabilitarea Liceului Pedagogic "Carmen Sylva”. Lucrările vor începe...