Cele mai citite articole în ultima săptămână

Din aceeași categorie

Oraș de 5 stele? Clădirile Timișoarei, tot mai distruse. Unele nu au fost renovate de 100 ani! Cât vor mai rezista?

- Advertisement -

Imobilele istorice din Timișoara stau să cadă. Din nefericire, unele dintre ele nu au mai fost renovate chiar și de 100 de ani. Un exemplu pentru acest caz este un imobil de pe strada 1 Decembrie, nr. 8unde locatarii s-au plâns că nu au suficeienți bani pentru a reabilita clădirea în care trăiesc. Cel mai mare dușman al arhitecturii Timișoarei este umezeala. Cu fiecare ploaie, bucăți de tencuială se desprind și deseori devin o amenințare pentru trecători. Potrivit reprezentanților ISU Banat cele mai multe intervenții ale Inspectoratului pentru Urgență au loc iarna și toamna: „De regulă intervin înaintea începerii sezonului rece, când au loc căderi masive de precipitaţii şi primăvara după topirea zăpezii”, au spus aceștia.

Cât privește renovarea imobilelor din zona centrală a orașului, Primăria Timișoara a anunțat că anul acesta va da start demersului de renovare a cladirilor istorice proprietate privată din Piața Operei. Toate lucrările vor fi plătite din bugetul local, urmând ca apoi să se recupereze 80% din valoarea totală de la proprietari.

Astfel, teoretic pentru 2014 se aloca putin peste 1 milion de euro, adică 4,5 milioane de lei. Proprietarii care vor beneficia de fonduri de la Primărie ar urma să platească, timp de 10 ani, 80% din valoarea lucrării pentru persoanele fizice, fără dobândă. 20% din totalul lucrărilor se iau din bugetul local.

 “Aceasta sumă este destinată lucrărilor de reabilitare a clădirilor, dirigentei de șantier, consultanței tehnice de specialitate pentru întocmirea Notei Tehnice de evaluare a degradărilor clădirii – conform Legii 153/2011 privind măsuri de creștere a calității arhitectural-ambientale a cladirilor), plății diverselor taxe prevăzute de lege”, se arata în referatul care însoțește proiectul de hotărâre.

Potrivit conducerii Primăriei Timișoara, clădirile care vor beneficia de finanțare vor fi cele care vor obține punctajul minim în urma unei evaluări realizate de către o comisie tehnică desemnată prin dispoziția primarului. Constructorul care va realiza lucrările de reabilitare a cladirilor va fi selectat în urma unei procedurii de achiziție publică, pentru fiecare clădire în parte.

- Advertisement -
Vocea Timisului
Vocea Timisului
Întreaga responsabilitate a comentariilor lăsate de dumneavoastră vă aparține! Click aici-citeste condiţiile de utilizare ale site-ului www.voceatimisului.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole în ultimele 48 de ore