Cele mai citite articole în ultima săptămână

Din aceeași categorie

Pe stenograme DNA! Colegiul Medicilor Timiș, la fel ca și Academia de Științe Medicale, anexa băieților deștepți din sănătate

Vocea Timișului va susține permanent adevărul!
O lume minunată! Și da, cu siguranță, nu toată suflarea medicală timișoreană va fi încântată, nici de metafore și nici de epitete! Așa că prima promisiune pe care o facem e că vom trata toate episoadele jurnalistice, sterilizați până la cot și cu duble mănuși chirurgicale. Nu de alta, dar nimeni nu și-ar dori ca holurile Universității de Medicină și Farmacie ”Victor Babeș” Timișoara sau cele ale Spitalului Clinic Județean de Urgență ”Pius Brînzeu” să se transforme într-un ring de box cu protagoniști de primă clasă din categoria muscă: profesori universitari și academicieni!

Da, atât de tensionată va fi situația! Cel puțin în primă fază căci, ulterior, așa cum rezultă din stenogramele Direcției Naționale Anticorupție, coroborate cu alte înregistrări ambientale, la care se adaugă, pe lângă banalele SMS-uri, și discuții în platformele ”Whatsapp” și ”Signal”, lucrurile merg chiar mai departe, în aceeași notă abjectă de lejeritate și efervescență didactico-medicală. Cu mențiunea că atât amenințările și șantajul, cât și epitetele de genul gunoaie, jeguri umane, zoaie, mercenari, tonomate și șpăgari sunt atribuite, în discuțiile academice, unor jurnaliști timișoreni. Patru la număr.

Ziariști care nu au făcut altceva decât să-și practice meseria și abilitățile, la modul cel mai onest cu putință, și au ”greșit” în momentul în care, de-a lungul timpului, au tras semnale publice de alarmă – nu pe sub masa de joc și nici pe contracte mascate – asupra unor derapaje ale sistemului sanitar și de învățământ medical timișorean. Toate blindate de probe și evidențe penale! Semn că unele investigații jurnalistice, ca urmare a autosesizării unor instituții de forță ale statului, au primit un număr de dosar iar altele, mai nou, de câteva zile, sunt în fază de REM. Adică, fapta există, se caută doar combinagii!

Și a doua promisiune pe care o facem: acolo unde limbajul devine penibil sau unde imaginile explicite au un caracter personal, discriminatoriu sau aduc atingerea onoarei sau vieții private, cu siguranță, le vom cenzura sau reformula, cu explicațiile de rigoare, astfel încât nimeni să nu se simtă lezat. Nu de alta dar, așa cum am spus chiar la început, nu ne-am dori ca medicii să se înarmeze cu topoare și securi, ca la 1907 – Flămânzi, și să se ducă peste marii profesori universitari sau academicieni, să-i caute prin cabinete, blocuri operatorii sau pe la catedra de la UMF Timișoara, ca să-și justifice afirmațiile, acuzele, catalogările, timbrele și ștampile individuale, puse pe persoană fizică.

Așadar, spre bucuria sau disperarea tuturor, voceatimisului.ro nu va face decât să redea, întocmai, aplicând protecția datelor cu caracter personal, o serie de stenograme rezultate din convorbiri telefonice, obținute în urma unui mandat judecătoresc de supraveghere tehnică, pus în executare de instituțiile de forță ale statului român. Plus, conținutul unor fișiere electronice de pe două unități de calculator, mai exact un număr de 74 de foldere, așa cum apar acestea detaliate în procesul-verbal de percheziție informatică, întocmit de Direcția Națională Anticorupție.

Voceatimișului.ro consideră că toate aceste elemente și detalii sunt de interes public major. Cu atât mai mult, necesare pentru aflarea adevărului și pentru conturarea unei imagini cât mai clare asupra sistemului medical timișorean și a intereselor obscure sau de grup care gravitează în mediul sanitar. Dinspre Universitatea de Medicină și Farmacie Timișoara înspre Spitalul Clinic Județean de Urgență ”Pius Brînzeu”, Academia de Științe Medicale, Colegiul Medicilor etc. Și invers!!! Tocmai pentru că minunata cooperativă medicală funcționează în toate sensurile de mers și doar spre binele propriu. Mai puțin, așa cum o să se lămurească toată lumea, spre binele pacientului. Așa că povestea aia cu ”pacientul, în centrul sistemului sanitar” e doar un deziderat care, până la proba contrarie, rămâne numai la stadiul de poveste și de exercițiu patetic de imagine.

Pro bono publico

Că pacienții, și nu numai aceștia, au fost mereu interesați de sistemul sanitar timișorean, în special de dedesubturile acestuia, o dovedește, cu vârf și îndesat, preambulul de săptămâna trecută, cel legat de examenele de la Academia de Științe Medicale Timiș: peste 110.000 de accesări, până acum! O instituție sub egida Academiei Române unde aceiași profesori universitari, care tronează de decenii întregi și pe la departamentele UMF Timișoara și pe secțiile clinice ale SCJUT, și-au plătit polițe unii altora, scăpând obiectivitatea-n rahat și echidistanța-n bălării.

Mai rău, s-au blagoslovit și s-au executat între ei, mai ceva ca între clanurile țigănești, punând astfel primele cărămizi la ceea ce va avea să devină, la majorat, marea Enciclopedie a Penibilului. Toată nebunia a avut loc sub privirile pline de blândețe ale șefului Academiei de Științe Medicale Timiș, prof. dr. Virgil Păunescu, coordonatorul Oncogen și directorul departamentului III – Științe Funcționale și mai marele Disciplinei de Imunologie, Alergologie și Biologie din cadrul UMF Timișoara.

Și mai sunt titluri și funcții universitare, dar acestea contează mai puțin, în contextul stenogramelor de mai jos. O parte dintre ele provin dintr-un dosar care, de vreo 2 luni, a fost înmormântat cu brio și cu toate onorurile civile, de către fostul procuror Lucian Papici. Exact cu vreo săptămână înainte ca președintele României, Klaus Iohannis, să-l scoată pe magistratul timișorean la pensia cea de toate zilele și să-i publice decizia în Monitorul Oficial. Așadar, un ultim omagiu adus cooperativei medicale. Cel puțin asta a fost și intenția, doar că socoteala de acasă nu s-a potrivit cu cea din târg.

Virgil Păunescu: Bun!…deci tu până… la…Nu, nu…eu vorbeam de faptul că el mi-a spus că ai primit o hârtie de la Direcție…

Mihai Ionac: Da! Da!…aia…aia…aia…

Virgil Păunescu:…care-ți restrânge activitatea…

Mihai Ionac: Da! Da!…aia mă întâlnesc atuncea…

Virgil Păunescu: Bun…p-aia dacă o dai în instanță, se suspendă efectul…

Mihai Ionac: da…

Virgil Păunescu:…oricărei solicitări până când instanța care…sigur, și la Colegiul Medicilor…că instanța…tot la Colegiul Medicilor va apela…

Mihai Ionac:…da…

Virgil Păunescu:…ăăă…hotărăște dacă tu…ai atribuțiile care ți le stabilește direcția spitalului sau nu…

Mihai Ionac:…da…da

Virgil Păunescu:…și cu asta îi saluți din tren și le spui: bă băieți…salutare! Când se încheie procesul, mă mai căutați…

Mihai Ionac: Aha…aha…

Virgil Păunescu:…adică si că peste vreo 3-4 ani, daca oți mai fi directori

Mihai Ionac: Aha…aha

Virgil Păunescu:…dacă nu…uite…eu nu am vrut să fiu director, dar acuma…

Mihai Ionac: Aha…aha

Virgil Păunescu:…e pe viață și pe moarte…

Mihai Ionac: Da…

Virgil Păunescu:…și… pula mea (n.n – transcris întocmai)…haideți că…așteptați-mă!…

Mihai Ionac: Da! Da! Da!…

Pro Patria, Pro Lege

Importante în discuția de mai sus, dincolo de limbajul pur academic și universitar, sunt strategia de atac, pașii care trebuie urmați și căile care trebuie accesate, astfel încât rezultatul să fie cel dorit. Cuvântul zilei: Colegiul Medicilor Timiș! O instituție strategică, care funcționează în baza Legii 74/1995, privind exercitarea profesiunii de medic, și care a avut parte de primele alegeri libere, în anul 1996. Atât de libere, încât din cauza intereselor enorme, alegerile au avut nevoie de două tururi de scrutin. Nu de alta, dar în prima tură de vot, care ulterior a și fost invalidată de instanța de judecată, absolvenții UMF au încercat să impună președintele Colegiului Medicilor. Nu prin vreo strategie oacheșă, ci prin introducerea în urna de vot a 500 de buletine, copiate identic la imprimantă și ștampilate cu ”omul nostru”.

Asta ca să înțeleagă toată lumea că funcția de președinte al Colegiului Medicilor nu e o chestiune onorifică, ci una extrem de delicată care, în orice moment, poate înclina balanța într-o parte sau alta și poate distruge cariere medicale, cât ai zice pește! Da, toate reclamațiile privind abaterile disciplinare ale cadrelor medicale cât și acuzațiile de malpraxis ajung, întotdeauna, în prima fază, la Colegiul Medicilor care judecă și dă sentința. În funcție de specificul reclamațiilor, plângerile se învârtesc prin diverse comisii: jurisdicție profesională, disciplină, avizări-acreditări, profesional-științifică, imagine și relații interne sau externe, etică și deontologie profesională sau medicină de familie.

Un singur numitor comun există: toate comisiile, cât și întreg corpul Colegiului Medicilor Timiș, sunt formate din cadre universitare ale UMF Timișoara! Iar instituția, din 2008 și cel puțin până-n 2015, este și va fi condusă de prof. dr. Lazăr Fulger, reputat chirurg timișorean. Mai nou, dezvoltator imobiliar pe raza comunei Giroc, printr-un soi de joint venture între SC Lago Residence SRL și SC Goya Residence SRL! Prima, cu o cifră de afaceri declarată pe 2018, în sumă de 7.029.086 RON, iar a doua societate cu o strigare de 7.652.698 RON pe anul 2020. De aici, și numele de ”Lago”: Lazăr și Goia!

Revenind, partea mișto e că, an de an, pacienții se plâng Colegiului Medicilor Timiș cu zecile, dacă nu cu sutele, vizavi de atitudinea unor cadre medicale, despre tarifare/pretenții obscene și chiar despre posibile tratamente incorecte – malpraxis. Unele, absolut halucinante și notorii, au ajuns și în mass-media! Degeaba, instituția condusă de prof. Fulger nu a găsit decât feți frumoși și albe ca zăpada! Zero vinovați, cel puțin în ultimul deceniu și jumătate! Și avem mai jos și un posibil răspuns:

Virgil Păunescu: Mă…cum ai, cum ai…Care-i situația: Zi-mi și mie…

Ionac Mihai: Păi…ă…situația e în felul următor: ăăă…e o urmărire penală în rem, deci din asta…fără făptuitor, pentru fapte de corupție, deschisă anul trecut…

Virgil Păunescu: Da…

Mihai Ionac:…probabil în urma unei reclamații a unui pacient…

Virgil Păunescu: Da…

Mihai Ionac:…ă…cred că am identificat:…o prostie, o colegă de-a mea s-o dus, nu știu dacă e adevărat, habar n-am, dar așa zice pacientul: s-ar fi dus să-i ceară, colega mea, trei sute de euro pentru dom profesor…

Virgil Păunescu: Aha…

Mihai Ionac: Na…bun…ok…o fost o reclamație de asta…la conducerea spitalului, cred că cei din conducere l-au îndrumat pe om în locul…bun, nu contează asta…o fost și la Colegiu (n.n. – Colegiul Medicilor Timiș)…

Virgil Păunescu: Aha…

Mihai Ionac:că m-o atenționat și FULGER, am răspuns (n.n- sublinierea și majusculele, nu ne aparțin)…

Virgil Păunescu: Aha…

Asadar, e limpede de ce, decât să mai asiste la ”teatrul de păpuși” de pe scena Colegiului Medicilor Timiș, pacienții au preferat, mai bine, să treacă pe fotosinteză. Până la urmă, Dumnezeu e Mare că ne-a dat luptele feudale între cavaleri și pedestrași, între bine și rău, între lumină și întuneric. Și, bineînțeles, cavalerii, binele și lumina sunt academicienii de la UMF Timișoara. Pedestrașii, răul și întunericul sunt, evident, mercenarii, gunoaiele, șpăgarii și zoaiele societății – jurnaliștii! Nu-i așa ca-i mișto logica asta imbatabila?

- Advertisement -
Tiberiu Kiss
Tiberiu Kiss
Întreaga responsabilitate a comentariilor lăsate de dumneavoastră vă aparține! Click aici-citeste condiţiile de utilizare ale site-ului www.voceatimisului.ro

2 COMENTARII

  1. Vesnic incruntat, vesnic martial, vesnic ii miroase, vesnic, vesnic prezent unde miroase a cascaval, acest Galuscanu Vergica, cu mustata aia zburlita si cu fata de sobolan inmuiat in ulei de masina, aterizat cu caruta cu coviltir din Serbanesti – Olt! De Ionac ce sa mai vorbim, privindu-i poza astepti ca din moment in moment sa-i alunece saliva incontrolabil, iar halatul (halatul, halatul, cat ii halatul?) sa aibe manecile legate la spate.

  2. Intr-o tara normala papici pleca altundeva, nu la pensie. Mai ales ca in sistem se stia de plimbarile lui in Ungaria. Ce facea in Ungaria? Se plimba, ca sa nu fie la vedere. Culmea e ca initiatii sistemului stiau si cand si de ce….si nimic. Avea dreprate Tribunul cand zicea ca Romania e singura tara unde astia alearga nu sa prinda hotii, ci sa imparta prada cu ei!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole în ultimele 48 de ore