Săpăturile arheologice din Piața Sf. Gheorghe s-au încheiat, iar arheologii, împreună cu arhitecții au trecut la faza a doua a proiectului, cea de schimbare locației, pentru a scoate în valoare descoperirile făcute.

Toate vestigiile care vor rămâne la suprafață vor fi desfăcute în bucăți iar fiecare cărămidă va fi tratată pentru a rezista condițiilor meteo de orice fel și  apoi vor fi repuse la loc în forma originală. În designul pieței va fi integrată și statuia Sf. Gheroghe care acum stă peste drum.

Arhitectul Radu Mihăilescu, cel care a făcut și proiectul inițial, se va ocupa de reconfigurarea pieței. Astăzi, într-o conferință de presă la primărie, a prezentat cum va arăta noua față a locației.

“Piața Sf. Gheorghe este cea mai mică din ansamblul celor 3 piețe, dar la vremea cand a fost construită era cea mai interesantă. Era un spațiu triunghiular, una din laturi fiind formată de biserica barocă construită la jumătatea secolului al 18-lea. Forma rectangulară pe care o cunoaștem noi acum a fost data la începutul secolului 20 prin construirea clădirii băncii de lângă. Odata cu începerea proiectului care s-a realizat acum 2 ani, am propus să extindem limitele pieței. Am considerat piața ca fiind marginită de 4 fronturi stradale,  și am decis să împingem latura de nord până în și sa o marcam printr-un alt tip de paviment, prin aceasta semnalizând faptul că bulevardul de mare viteză existent se termină și se intră într-un nou tip de spațiu. Știam că pe teritoriul acestei piețe, în momentul în care urmam sa escavăm, vom găsi conturul bisericii iezuite, dar nu stiam dacă structura a fost păstrată în întregime sau a fost demolată. S-au descoperit zidurile bisericii și alături de ele ziduri ce făceau parte dintr-o construcție anterioară bisericii., vorbesc despre moschee, dar și o serie de alte edificii din perioada medieval, case de lemn. În urma consultărilor avute cu domnul profesor Drașovean si cu Primăria Timișoara, am ajuns la concluzia că dintre vestigiile descoperite merită să fie păstrate și integrate în amenajarea ce urmează să se facă doar zidurile bisericii iezuite și fragmentele descoperite ale vechii moschei. Integrarea zidurilor s-ar face prin modificarea accesului în zona scufundată, am reorientat treptele de acces la zona cea mai de jos a amfiteatrului, treptele coboară pe lângă zidul bisericii. Am și reamplasat statuia Sf. Gheorghe în zona bisericii, descoperită cu ocazia săpăturilor. Este o incintă aproximativ patrata  de 3 pe 3 metri unde am considerat că monumentul s-ar integra bine. Totodata, așezandu-l așa, îl orientam spre sud-vest și poate fi pus mai bine în valoare, va beneficia de altă lumină.” a explicat arhitectul.

Informaţiile publicate de VOCEA TIMISULUI pot fi preluate doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea în lead a sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.