Să vină Miliția! Consilierul local USR+, Ana Munteanu, calcă-n picioare legea când semnalizează ”restaurantele clandestine” ale HoReCa

- Advertisement -
E clar că, după declarațiile și contrele din plenul Consiliul Local Timișoara, pe marginea situației Horeca, o adevărată competiție de orgolii a izbucnit între consilierul PSD, Radu Țoancă, și colega sa de la USR+, Ana Munteanu, fiecare dorind să demonstreze contrariul și să-și impună punctul de vedere.

Pe de-o parte, Radu Țoancă, prietenos cu mediul de afaceri, a încercat să impună, în cadrul plenului de la Primăria Timișoara, măsuri concrete pentru cei din domeniul ospitalității, recte o scădere, o renegociere sau, în cel mai fericit caz, o derogare de la plata chiriilor pentru spațiile aflate în patrimoniul municipalității.

Mai mult, fără să nominalizeze, pesedistul a și prezentat situația unui om de afaceri care, chipurile, după ce ar fi investit 2,7 milioane de euro într-un spațiu, proprietatea PMT, este obligat să plătească o chirie lunară de 10.000 euro, deși restaurantul a stat mai mult închis din cauza pandemiei și a restricțiilor.

Doar că, în cadrul aceleași discuții, userista Ana Munteanu, evident, a avut o altă opinie, în ceea ce privește ajutorul pentru Horeca, contrându-l pe colegul său, Radu Țoancă: ”Mult timp nu a fost carantină în Timișoara. Majoritatea antreprenorilor s-au adaptat, fie că e vorba de comenzi online, terase…Dacă au decis să pună pe pauză, este o decizie de management intern pe care noi trebuie să o privim detașat”.

Detectivul USR

Când toată lumea a crezut că povestea s-a terminat, tocmai pentru că nu s-a ajuns la nicio concluzie certă pentru Horeca, a doua zi, Ana Munteanu, a lăsat ”costumația” de consilier local la Primăria Timișoara și ”s-a deghizat” în detectiv privat. Și, alături de un jandarm, a dat buzna în restaurantul de la parterul hotelului Del Corso de pe Calea Bogdăneștilor din Timișoara, filmând toată descinderea în forță.

Nu numai că desantul a fost transmis, în direct, pe pagina de Facebook dar, după ”acțiune”, consilierul local USR+ a postat și un filmuleț mai scurt, un soi de rezumat al lung-metrajului, alături de un comentariu personal. Cine are curiozitatea să vadă opinii la postare doamnei consilier de la USR+, nu are decât: 99% dintre cei care și-au dat cu părerea – și nu au fost puțini – nu au avut chiar cuvinte de laudă vizavi de calitatea de ”avertizor de integritate” a consilierului local USR+ Timiș. Din contra!

Știați că există restaurante care preiau ilegal rezervări în această perioadă? – acesta este titlul postării de pe pagina personala de Facebook a consilierului Ana Munteanu. Și urmează textul: ”În plenul Consiliului Local de săptămâna trecută s-a discutat speța unor societăți comerciale care cereau diverse derogări de la plata chiriilor. Iată, culmea, nu erau dintre cei care respectă regulile – ci unii dintre «șmecherii» care fentează sistemul. Există două tipuri de oameni: cei care din martie anul trecut respectă cu strictețe regulile chiar dacă și-au pierdut răbdarea, chiar dacă poate ar vrea să-și petreacă o seară la o cină alături de cei dragi. Și mai sunt «șmecherii». Cei care nu înțeleg că ajunge ca o singură persoană, dintre cei prezenți ilegal în acest local, să aibă COVID 19. Doar o persoană. Dacă știți că există cazuri în care nu este respectată carantina, vă rog semnalați-le autorităților”.

Requiem legsilativ

A urmat și un ”later edit” la descinderea, în forță, în restaurantul Hotelului Del Corso, film regizat de consilierul local userist Ana Munteanu, având în rol secundar un subofițer MAI: ”Jandarmii au rămas la fata locului sa aplice sancțiuni. Angajații încercau să-i convingă că totul e legal, că toți clienții sunt de fapt cazați la hotel. Ce nu știu ei e că noi știam că rezervarea a fost făcută încă de ieri, pentru patru persoane… toți timișoreni 100%”.

Ca să înțeleagă toată lumea, ce s-a întâmplat de fapt?! Acționarii SC Del Corso Family SRL, care sunt atât proprietarii hotelului Del Corso dar și ai afacerii de la Berăria 700, spațiu aflat în proprietatea Primăriei Timișoara, au cerut Consiliului Local aplicarea clauzei de forțe majore din contractul de închiriere care vizează locația din vechiul Bastion. Nu au avut succes pentru că nu era atașat, la dosar, documentul Camerei de Comerț, care sa constate forța majoră.

Investitorii din Horeca s-au ales, în schimb, cu o descindere din partea consilierului USR+, Ana Munteanu, însoțită de un jandarm. Motivul: restaurantul de la parterul hotelului avea vreo 7 clienți înăuntru. Trei mese ocupate! De precizat că legea permite, chiar și în pandemie și în scenariul roșu, așa cum e Timișoara, ca altfel de spații să funcționeze…pentru clienți!

Adică, pentru cei cazați în hotel! Nu e clar dacă cei pe care i-a surprins, în imagini, doamna consilier Munteanu erau sau nu cazați în hotel. Până la urmă, asta e o altă poveste și e datoria organelor de control să lămurească situația.

Problema e alta! De fapt, sunt mai multe! Filmarea, chiar dacă a avut un interes public justificat, a avut loc într-un spațiu privat. Chiar dacă hotelul/restaurantul este un loc de utilitate publică, tot proprietate privată rămâne! Aici vorbim despre imagine! Nu neapărat imaginea hotelului/restaurantului, ci a persoanelor care se aflau în incintă și care au fost filmate și a căror imagine a fost difuzată, în mod public, pe rețeaua de Facebook, fără accept prealabil.

Deci, doamna Ana Munteanu e culpabilă, evident, pe Codul Civil. Și doi dintre cei care se aflau în restaurant, la momentul descinderii, a căror imagine a apărut în spațiul public, chiar de pe pagina de Facebook a useristei, au probleme, deja, în familiile lor. Desigur, consilierul local USR+ nu avea de unde să știe, dar ar fi trebuit să (se) gândească, înainte de difuzare și de live-uri pompieristice!

Și mai sunt câteva aspecte de lămurit, înainte de a vorbi despre cele ”două categorii de oameni – cei care respectă regulile și cei care aleg să nu le respecte”, așa cum o face doamna Munteanu. În primul rând, logic e ca cei care vorbesc despre valoarea regulilor, să fie primii care le respectă. Altfel, nu sunt altceva decât niște demagogi cu gura plină. Și imaginile postate de userista Munteanu dovedesc că, ea însăși, în primele 15 secunde de filmare, încalcă legea de 2 ori, cel puțin, până la intrarea în Hotelul Del Corso.

Și după, o mai încalcă de câteva ori! În primul rând, doamna Ana Munteanu își parchează autoturismul, în zonă interzisă, pe banda întâia de circulație, chiar pe Calea Bogdăneștilor – 290 de RON amendă, plus 2 puncte penalizare la permisul de conducere. După care, traversează strada (liniile de tramvai) prin loc nepermis – 290 de RON amendă! Cum e doamna Munteanu cu teoria aia cu cele două categorii de oameni…??

Descindere eșuată

Și partea cea mai faină e că, deși Ana Munteanu, în acel celebru ”later edit”, declara sus și tare că ”Jandarmii au rămas la fața locului ca să aplice sancțiuni”, nu e deloc așa. Doru Trandafir, responsabil al grupului de firme, susține că ”nu am primit nicio amendă și nicio invitație scrisă, ca să mergem în altă zi. Trei persoane erau cazate, în hotel, cu formele de înregistrare legale. Am mai avut o masa de 4 persoane, care se vede și în imaginile postate de doamna Munteanu. Oamenii au venit chiar înainte ca doamna consilier să dea buzna peste noi cu jandarmul. Erau de-ai lor, trimiși la provocare. Au zis că se înregistrează, după ce beau o bere. Deci, ideea e că nu am fost sancționați sub niciun fel”.

Dan Dinu, patronul hotelului Del Corso, la modul elegant, a făcut o postare pe Facebook, tocmai din vacanța din Kenya în care explică: ”Sincer, nu îmi face o deosebită plăcere să mă laud cu acțiunile întreprinse de mine. Cu ajutorul vostru, la începutul pandemiei, prin fundația pe care o patronez, am donat suma de 500.000 RON către Spitalul Victor Babeș. Pentru că astfel de gesturi mi se par obligatorii. Copil fiind, tata m-a învățat că binele pe care-l faci în viață, este normalitate. Eu am o curiozitate, doamna Ana Munteanu, in calitate de consilier, ce a făcut pentru cetățenii urbei și care sunt acțiunile pe care le-a întreprins pentru NOI, în lupta cu pandemia…”.

Da, patronul hotelului Del Corso, Dan Dinu, a donat spitalului din subordinea Primăriei Timișoara, instituție condusă de useristul Dominic Fritz, nimeni altul decât șeful Anei Munteanu, suma de 100.000 euro. Și a atașat la postarea de pe Facebook chiar și dovada plății, emise de BRD!

Unde mai pui că minunatul Cod Administrativ, după care funcționează și doamna Ana Munteanu, nu permite niciunui consilier local să desfășoare activități de aplicare concretă a legii, consilierul fiind parte a unui organ colectiv, care nu se poate exprima din punct de vedere juridic, decât numai în ședințe de plen.

Ca să nu mai vorbim de bietul jandarm – armă a MAI care, la manifestațiile publice din 10 august 2019, era egală cu PSD în discursul useristilor – care este în offside tocmai pentru că a acționat la ordinul unui organ inexistent și vădit necompetent.

Evident, nu e vorba despre niciun abuz de funcție! Și nici despre vreo înscenare perversă și copilărească! Că doar se știe că USR-iștii nu aruncă, pe fereastră, statul de drept, nu-i așa!?

Cele mai citite articole în ultimele 48 de ore

Articole asemănătoare

Din aceeași categorie

Categorii Populare