Vocea Timișului va susține permanent adevărul!
AcasăȘtiriEconomieSăptămâna trecută, Dolarul a crescut cu 13 bani

Săptămâna trecută, Dolarul a crescut cu 13 bani

Publicat in

VOCEA TIMISULUI va susține permanent adevărul mai presus de putere, viitorul mai presus de trecut, cinstea mai presus de confortul financiar, știrea mai presus de editorial și capacitatea de decizie mai presus de diplomația compromisului.

Astfel, cursul dolarului american a crescut vineri la 4,1559 lei, mai sus cu 13,15 bani faţă de începutul săptămânii, într-o şedinţă în care cotaţiile au fluctuat între 4,117 şi 4,172 lei. În cazul în care plasamentele în dolari se vor menţine pe o pantă ascendentă în paralel cu ieşiri de capital de pe pieţele emergente, este posibil ca săptămâna aceasta dolarul să depăşească maximul de 4,2107 lei, care a fost atins în 16 martie.

Aprecierea monedei elveţiene a fost de mai mică amploare, ea crescând vineri la 4,2462 lei, când ea creştea pe pieţele internaţionale la 1,037 – 1,043 franci/euro. Comparativ cu începutul săptămânii cursul a urcat cu 1,53 bani. Volatilitatea euro a fost mai mare decât în ultimele săptămâni. Maximul de 4,4192 lei a fost atins luni iar minimul ultimelor şapte luni şi jumătate, de 4,3965 lei, a fost înregistrat joi.

La finalul perioadei analizate, media a fost stabilită la 4,4105 lei, într-o şedinţă cu volume de tranzacţionare ridicate, în ton cu evoluţiile de pe pieţele internaţionale. Deschiderea s-a realizat la 4,4040 lei, iar tranzacţiile s-au realizat între 4,40 şi 4,4120 lei. La închiderea pieţei locale cotaţiile erau de 4,4110 – 4,4140 lei, dar seara, pe cele internaţionale, ele au coborât uşor, la 4,4070 – 4,41 lei.

Evoluţia leului nu a fost influenţată de anunţul INS referitor la creşterea inflaţiei în martie cu 0,4%, astfel că rata anuală a ajuns la 0,8%, în condiţiile majorării costurilor la mărfurile nealimentare şi servicii. În perioada următoare, monedele de la marginea zonei euro ar urma să se deprecieze, în condițiile în care Rezerva Federală americană urmează să majoreze dobânzile.

Aceste perspective au marcat şi evoluţia perechii euro/dolar, care de la 1,1018 dolari a coborât la finalul perioadei la 1,0568 dolari, minimul ultimelor trei săptămâni. Reamintim că în 16 martie euro a scăzut până la 1,0458 dolari, cea mai scăzută cotaţie a ultimilor mai bine de 12 ani, iar analiştii anticipează pentru acest an atingerea parităţii între cele două monede. La deprecierea euro contribuie şi politica de relaxare cantitativă a BCE, care injectează lunar 60 de miliarde euro în economia zonei, dar şi situaţia incertă a Greciei, care ar putea fi nevoită să renunţe la moneda unică.

În piaţa la termen de la Sibiu, euro a scăzut pentru iunie de la 1,0825 la 1,0605 dolari.

*Analiza cuprinde perioada 6 – 10 aprilie

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele articole

Batalion disciplinar! Poliția Locală Timișoara, centru de reeducare și reprofesionalizare pentru avertizorii publici, incomozi administrației Dominic Fritz

Până să sară cu comentariile în online, mereu din spatele unor conturi false, micuții...

Cuiul lui Pepelea! UMF Timișoara face salturi mortale ca sa privatizeze sănătatea bănățenilor, chiar sub nasul ministrului Alexandru Rafila

În numele autonomiei universitare și a unei modificări legislative, făcute pe genunchi și noaptea...

Comentarii recente

Articole asemănătoare

Posta Romana linisteste pensionarii: Pensiile vin intre 10 si 20 ianuarie 2020

Compania Naţională Poşta Română informează că, în această lună, distribuirea pensiilor se va decala....

Cautat de politisti dupa ce a inselat un batran cu 900 de lei. Suna la 112 daca il vezi

Alertă în Timiş. Oamenii legii caută un bărbat suspectat de săvârșirea infracțiunii de înșelăciune....

Burse de 7.500.000 de lei pentru elevii din Timisoara. Cum se impart banii de la primarie

Aproape 11.000 de elevi din Timiş vor primi burse pentru notele bune pe care...