Vocea Timișului va susține permanent adevărul!
AcasăȘtiriEconomieScăderea dobânzii şi tensiunile politice aruncă, din nou, Leul în aer. Euro...

Scăderea dobânzii şi tensiunile politice aruncă, din nou, Leul în aer. Euro a crescut cu 0,7%

Publicat in

VOCEA TIMISULUI va susține permanent adevărul mai presus de putere, viitorul mai presus de trecut, cinstea mai presus de confortul financiar, știrea mai presus de editorial și capacitatea de decizie mai presus de diplomația compromisului.

Mugur Isărescu a declarat miercuri că scăderea dobânzii-cheie ar trebui să deprecieze leul, afirmând în acest sens că, „în mod normal aşa ar trebui să se întâmple, eu mă tem că nu se va întâmpla şi n-am folosit expresia «mă tem» aiurea, ci cu subînţeles”. Reamintim că anul trecut, guvernatorul B.N.R. a afirmat că o volatilitate a cursului în limita a 5% este una normală.

B.N.R. doreşte astfel să stimuleze atât creditarea, lichidităţile eliberate în piaţă fiind de 4 miliarde de lei şi 500 de milione de euro, dar şi exporturile, motorul creşterii P.I.B.-ului, prin deprecierea leului. O măsură asemănătoare, de depreciere, a luat la finalul anului trecut banca centrală a Cehiei, care a început să vândă coroane pentru a stimula exporturile.

Preluând semnalul dat de şeful B.N.R., piaţa a reacţionat astăzi prin deprecierea leului, după ce ieri acesta se apreciase. Astfel cursul euro a crescut de la 4,4979 la 4,5290 lei, iar o medie mai ridicată, de 4,5340 lei, a fost înregistrată în 20 iunie 2013. Piaţa s-a deschis în jurul pragului de 4,5 lei, faţă de 4,4870 – 4,49 lei, la închiderea de miercuri, creşterea ordinelor de vânzare de lei, urcând euro la peste 4,53 lei.

Cursul dolarului american a crescut de la 3,3106 la 3,3267 lei/dolar, cel mai ridicat nivel începând cu 11 noiembrie. La rândul său francul elveţian s-a apreciat de la
3,6372 la 3,6616 lei.

Perechea euro/dolar era stabilă, ea fluctuând între 1,3569 şi 1,3621 dolari. Această evoluţie s-a datorat faptului că BCE a menţinut dobânda-cheie la minimul istoric de 0,25%.

În piaţa la termen de la Sibiu, euro se tranzacţiona pe martie la 1,3559 – 1,3613 iar pe iunie la 1,3580 – 1,3655 dolari, în timp ce uncia de aur cu scadenţa februarie se situa la 1.228 – 1.231 dolari.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele articole

Comentarii recente

Articole asemănătoare

Ministerul Finantelor Publice lanseaza noi emisiuni de titluri de stat destinate exclusiv populatiei. Neimpozabile!

Ministerul Finanțelor Publice (MFP) a anunțat că cele trei titluri de stat ”Tezaur” urmează...

Conferinte, expozitii si educatie financiara! BNR sarbatoreste Centenarul la Timisoara

În contextul aniversării Centenarului Marii Uniri, Banca Națională a României (BNR) organizează în perioada...

BNR propune Președintelui României să NU promulge ”Legea Dării în Plată” în forma existentă. Vezi ARGUMENTELE

Banca Națională a României aduce trei tipuri de argumente pe baza cărora propune președintelui...