lansare-de-carte-Cenad

Eveniment deosebit pentru cetățenii din Cenad, localitatea de lângă frontiera cu Ungaria, acolo unde se va sărbători sâmbătă, în 21 noiembrie, Ziua Asociației Culturale „Concordia”. Manifestarea care va avea loc la Pensiunea „Anka”, aflată la marginea DN6, ce străbate Cenadul, se va încheia cu o dublă lansare de carte.

Scriitorul Dușan Baiski își va lansa cărțile Cenad – Studii monografice, ediția a II-a (revăzută și adăugită), care a văzut lumina tiparului cu ajutorul Primăriei Cenad, respectiv Lugoj – Studii monografice, apărută cu ajutorul lui Florin Teodorescu. Aceleași lansări de carte au avut loc și vineri, în 13 noiembrie, la Timișoara, la sala „Orizont” a Filialei Timișoara a Uniunii Scriitorilor din România, dar și la Teatrul Municipal „Traian Grozăvescu” din Lugoj și „English Pub”, tot din Lugoj.

Evenimentul de la Cenad, a cărui moderator va fi Gheorghe Ivașcu, președintele Asociației Culturale Concordia, va debuta la 9.30 – 10.00, atunci când va avea loc cuvântul de deschidere și prezentarea invitaților. Pe parcursul zilei vor urma o sesiune internațională de comunicare pe teme istorice, dar și un seminar de literatură care se va încheia cu dubla lansare de carte.

*Deși nu se numără printre localitățile importante din județul Timiș, Cenadul este o așezare încărcată de istorie. În antichitate s-a numit Morisena, până târziu, în secolul al XIII-lea. Istoricul Vasile Pârvan a presupus că la Morisena era locul unei cetăți dacice. În timpul imperiului roman, la Morisena a fost construit un castru în care a staționat temporar legiunea a XIII-a Gemina. Morisena a fost oraș și reședință temporară a avarilor și apoi a hunilor lui Atila. La Cenad s-a aflat, sub numele de Urbs Morisena, localitatea de reședință a căpeteniei Ahtum. Acesta a înființat o mănăstire și o episcopie ortodoxă sub control bizantin, cu hramul Sf. Ioan Botezătorul, cu călugări aduși de la Vidin, undeva în jurul anului 1000. În anul 1003 sau 1030 (data este controversată), comandantul de oști bănățean Chanadinus, fugit la curtea regelui Ștefan, primește comanda trupelor regelui și pornește la cucerirea voievodatului lui Ahtum. Primele bătălii au fost câștigate de Ahtum dar în ultima bătălie, care a avut loc lângă Tomnatic (la sud de Morisena), trupele pecenegilor românilor și bulgarilor sunt înfrânte iar Ahtum este ucis. Chanadinus pătrunde în Morisena și mai târziu îi schimba numele în Cenad.