Șomajul şi inflaţia confirmă: Semnale negative privind zona euro

- Advertisement -

Numărul de şomeri se situează la 12,2% din populaţia aptă de muncă, un nivel record. „Ultimele date cu privire la evoluţia economiei în zona euro confirmă o uşoară înrăutăţire a situaţiei, în condiţiile în care săptămâna curentă şi cea anterioară ne-au oferit alte susţineri în acest sens. Astfel, indicii PMI (Purchasing Managers Index) privind zona euro, publicaţi săptămâna trecută, s-au situat total sub aşteptările investitorilor. Sectorul de servicii are cel mai mult de suferit, mai ales în Franţa, economia care arată probleme inclusiv pe sectorul manufacturier, indicele PMI corespunzător rămânând sub nivelul limită de 50 şi pe parcursul lunii octombrie”, a declarat Cosmin Enache, Director General Adjunct al casei de brokeraj (SSIF) Equity Invest.

Germania – rezultate slabe, dar oferă în continuare siguranţă investitorilor

Germania, cea mai mare economie din punct de vedere al Produsului Intern Brut din cele 17 state ale zonei euro arată semnale negative. Se observă o scădere a volumului vânzărilor retail cu 0,4% în septembrie faţă de luna anterioară, presiuni deflaţioniste (indicele preţurilor de consum publicat la valoarea de -0,2%) şi o creştere a numărului de şomeri mai mare decât estimările pieţei, deşi rata şomajului nu s-a modificat.

De asemenea, în ceea ce priveşte Germania, indicele de încredere a consumatorilor, publicat de institutul GfK privind noiembrie, s-a poziţionat sub aşteptările pieţei, iar indicele de sentiment în sectorul privat publicat de institutul IFO în octombrie a fost sub valoarea înregistrată în luna anterioară. „Cu toate acestea, în continuare Germania oferă siguranţă pentru investitori, randamentul cerut pentru titlurile de stat cu scadenţă de 10 ani fiind în scădere la 1,71%, iar statul reuşind să atragă fonduri cu 70% peste nivelul propus”, a mai precizat Enache.

Investitorii aşteaptă răspunsurile BCE

Investitorii vor urmări răspunsul Băncii Centrale Europene, aşteptând implementarea numeroaselor „unelte-suport” pe care guvernatorul Mario Draghi le-a enumerat pe parcursul ultimelor şedințe de politică monetară.

„Spaţiu pentru o nouă relaxare a condiţiilor monetare există, agregatul monetar M3 crescând cu 2,1% în luna septembrie, faţă de 2,3% creştere anterioară. Un aspect care nu trebuie neglijat este reprezentat de deprecierea monedei americane din ultima perioadă, euro avansând în acest context, iar exporturile europene având astfel de suferit. Va fi foarte interesantă de urmărit poziţia BCE la următoarea sa şedință, mai ales că ultimele estimări oferite publicului sugerau o revenire a creşterii economice în zona euro în trimestrul IV al acestui an”, a încheiat Enache.

Cele mai citite articole în ultimele 48 de ore

Articole asemănătoare

MANIPULARE marca PSD privind PIB-ul Romaniei

"România a întrecut și Portugalia la mărimea economiei”, anunță...

Moneda Naţională, una dintre cele mai stabile din Europa

De două săptămâni şi jumătate, moneda naţională este una...

Moneda americană a crescut cu 2,5% săptămâna trecută pe piaţa valutară

Decizia Rezervei Federale americane de a menţine nemodificată dobânda,...

Francul elveţian a atins minimul ultimelor opt luni

Perioada analizată a fost una pozitivă pentru leu, acesta...

Leul a încheiat săptămâna trecută pe apreciere

Apropierea de jumătatea lunii, când va avea loc şedinţa...

Săptămâna trecută, Euro a scăzut cu un ban

Săptămâna precedentă a debutat pe minus, cursul euro urcând...
spot_imgspot_img

Din aceeași categorie

Categorii Populare

spot_imgspot_img