Vocea Timișului va susține permanent adevărul!
AcasăȘtiriEconomieȘomajul şi inflaţia confirmă: Semnale negative privind zona euro

Șomajul şi inflaţia confirmă: Semnale negative privind zona euro

Publicat in

VOCEA TIMISULUI va susține permanent adevărul mai presus de putere, viitorul mai presus de trecut, cinstea mai presus de confortul financiar, știrea mai presus de editorial și capacitatea de decizie mai presus de diplomația compromisului.

Numărul de şomeri se situează la 12,2% din populaţia aptă de muncă, un nivel record. „Ultimele date cu privire la evoluţia economiei în zona euro confirmă o uşoară înrăutăţire a situaţiei, în condiţiile în care săptămâna curentă şi cea anterioară ne-au oferit alte susţineri în acest sens. Astfel, indicii PMI (Purchasing Managers Index) privind zona euro, publicaţi săptămâna trecută, s-au situat total sub aşteptările investitorilor. Sectorul de servicii are cel mai mult de suferit, mai ales în Franţa, economia care arată probleme inclusiv pe sectorul manufacturier, indicele PMI corespunzător rămânând sub nivelul limită de 50 şi pe parcursul lunii octombrie”, a declarat Cosmin Enache, Director General Adjunct al casei de brokeraj (SSIF) Equity Invest.

Germania – rezultate slabe, dar oferă în continuare siguranţă investitorilor

Germania, cea mai mare economie din punct de vedere al Produsului Intern Brut din cele 17 state ale zonei euro arată semnale negative. Se observă o scădere a volumului vânzărilor retail cu 0,4% în septembrie faţă de luna anterioară, presiuni deflaţioniste (indicele preţurilor de consum publicat la valoarea de -0,2%) şi o creştere a numărului de şomeri mai mare decât estimările pieţei, deşi rata şomajului nu s-a modificat.

De asemenea, în ceea ce priveşte Germania, indicele de încredere a consumatorilor, publicat de institutul GfK privind noiembrie, s-a poziţionat sub aşteptările pieţei, iar indicele de sentiment în sectorul privat publicat de institutul IFO în octombrie a fost sub valoarea înregistrată în luna anterioară. „Cu toate acestea, în continuare Germania oferă siguranţă pentru investitori, randamentul cerut pentru titlurile de stat cu scadenţă de 10 ani fiind în scădere la 1,71%, iar statul reuşind să atragă fonduri cu 70% peste nivelul propus”, a mai precizat Enache.

Investitorii aşteaptă răspunsurile BCE

Investitorii vor urmări răspunsul Băncii Centrale Europene, aşteptând implementarea numeroaselor „unelte-suport” pe care guvernatorul Mario Draghi le-a enumerat pe parcursul ultimelor şedințe de politică monetară.

„Spaţiu pentru o nouă relaxare a condiţiilor monetare există, agregatul monetar M3 crescând cu 2,1% în luna septembrie, faţă de 2,3% creştere anterioară. Un aspect care nu trebuie neglijat este reprezentat de deprecierea monedei americane din ultima perioadă, euro avansând în acest context, iar exporturile europene având astfel de suferit. Va fi foarte interesantă de urmărit poziţia BCE la următoarea sa şedință, mai ales că ultimele estimări oferite publicului sugerau o revenire a creşterii economice în zona euro în trimestrul IV al acestui an”, a încheiat Enache.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele articole

Comentarii recente

Articole asemănătoare