Grupul-Clientilor-cu-credite-in-CHF

Duminică, 8 februarie 2015, Grupul Clienților cu Credite în CHF organizează, simultan, în 5 oraşe din ţară, mai multe proteste prin care solicită Guvernului, Camerei Deputaților, Băncii Naționale și Băncilor Comerciale convertirea în lei a creditelor în valută (franci elveției, euro și dolari americani).

În Timisoara, protestul a fost autorizat pentru a se va desfăşura în Piata Victoriei, între orele 12:00-15:00. Celelalte oraşe în care se mai organizează proteste similare sunt: Bucureşti, Cluj, Craiova și Iași. Acțiunea din centrul Timișoarei are un eveniment creat și pe Facebook, acolo unde și-au anunțat participarea peste 150 de persoane.

Solicitările membrilor acestui grup (peste 20,000 de membri, acumulați în ultimele trei săptămâni) au fost înaintate în data de 20 ianuarie 2015, Guvernului, Camerei Deputaţilor şi Senatului printr-un document care cere dispunerea în regim de maximă urgenţă a unei inițiative legislative care să soluționeze situația gravă în care se găsește o bună parte a clienţilor băncilor care au contractat credite în valută (CHF, EUR, USD). Documentul, care poartă numerele de înregistrare 686 din 20.01.2015 (Guvernul României), 296 din 20.01.2015 (Camera Deputaților) şi 113/17 din 20.01.2015 (Senat), conține și o propunere de text legislativ care are următoarele prevederi:

– posibilitatea consumatorilor cu credite în valută (CHF, EUR, USD) de a opta pentru conversia în lei a creditelor, la cursul de la data semnării contractului + o diferență de maximum 20%, indiferent de tipul de credit acordat (cu sau fără garanție);
– interzicerea solicitării și aplicării oricăror altor comisioane, costuri și garanții suplimentare în procesul de conversie a creditelor;
– interzicerea perceperii unei dobânzi anuale efective (DAE) mai mare în noua monedă de creditare;

Pentru susținerea acestui demers legislativ, Grupul a lansat și o petiție online, care a strâns peste 27.500 de semnături în mai puțin de două săptămâni. Petiția este disponibilă AICI.

Inițiatorii mișcării civice sunt Cătălin Voivozeanu, Andreea Cristoforidis, Sorin Comănescu, Daniel Teodorescu, iar cei care doresc detalii suplimentare despre această ”mișcare”, le pot obține de la organizatorul local, responsabil cu comunicarea, Liliana Matei, la numărul de telefon 0723.310.130.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here