Vocea Timișului va susține permanent adevărul!
AcasăȘtiriTimişorenii vor boicotarea circului. Cele câteva minute de divertisment, nu merită suferinţa...

Timişorenii vor boicotarea circului. Cele câteva minute de divertisment, nu merită suferinţa din spatele arenei

Publicat in

VOCEA TIMISULUI va susține permanent adevărul mai presus de putere, viitorul mai presus de trecut, cinstea mai presus de confortul financiar, știrea mai presus de editorial și capacitatea de decizie mai presus de diplomația compromisului.

Circul, probabil cea mai îndrăgită formă de divertisment la nivelul ţării noastre. Indiferent că e vorba de circul pe care îl consumăm zilnic, de la beţivii care se ceartă în tramvaie sau junglele politice şi mondene pe care presa le serveşte şi până la spectacolele ostentative cu animale ce au avut ghinionul de a da de mâna omului. Da, circul, o scamatorie denaturată şi ieftină.

Faimosul circ ambulant Orlando a sosit şi la Timişoara, ieri. Ansamblul aminteşte mai mult de metodele de tortură folosite în Siria, unde prizonierii sunt ţinuţi în nişte cutii de dimensiuni mai mult decât reduse, într-o poziţie ce nu permite absolut nicio mişcare. Că totul să devină şi mai „interesant”, o parte din tortură presupune şi mişcarea bruscă a cutiei, rostogolirea, lovirea şi, nu în ultimul rând, prizonierului îi este aruncată mâncare, de obicei un ou fiert, într-un colţ în care îi este imposibil să ajungă şi… tot ce poate să facă e să îi suporte duhoarea. Cam pe acolo ne aflăm când vine vorba de acest circ.

Animalele de circ sunt ţinute în lanţuri, transportate în condiţii improprii şi forţate să facă lucruri care nu le stau în natură. Sau dumneavoastră, dragi amatori de „circărie”, consideraţi că în mediul lor natural animalele sar prin cercuri, dansează macarena sau merg pe bicicletă ? Poate veţi spune că sunt „dresate”, aşa au fost crescute de mici… le place. Desigur, căruia animal sălbatic nu îi place să fie ţinut în captivitate şi un abuz constant ?

Este de-a dreptul deprimant să priveşti un astfel de spectacol care nu este doar al circului, ci al umanităţii. Pe o scenă improvizată şi prăfuită se derulează un show mizer care pe lângă acrobaţii banale şi nereuşite, produce suferinţă unor animale nevinovate. Totul pentru distracţia unor oameni lipsiţi de imaginaţie cărora „gânditorul” nu le poate oferi o alternativă mai bună de petrecere a timpului. Mămici venite de la coafor îşi forţează plodul care ţipă ca din gură de şarpe să „stea frumos la poza cu maimuţa”, mai dai câţiva lei să călărească al mic poneiul, să mai dea ăla un bici, poate se mai dă un animal peste cap şi îţi face un sandwich. Iar, când toată lamentabila reprezentaţie se sfârşeşte şi măştile plictisite se dau jos, animalele se întorc în cuştile lor de 12 metri pătraţi şi mai taie un spectacol spre sfârşitul vieţii.

Sosirea circului Orlando în oraşul de pe Bega a dat naştere, spre admiraţia mea, mai multor discuţii în rândul timişorenilor care văd dincolo de luminiţele colorate şi jongleriile banale. În acest sens, Asociaţia Pieces of Heaven a propus o întâlnire ce va avea loc în Parcul Botanic, sâmbătă, 31 mai, de la orele 10:00 ale dimineţii şi până la ora 16:00.

sursa foto:emptyallcages.files.wordpress.com/

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele articole

Tardivitate instituțională! Agenția Națională de Integritate somează Spitalul Județean Timișoara să-l tragă pe dreapta pe prof. dr. Lazăr Fulger

Până una alta, azi, indiferent pe ce parte e întoarsă decizia inspectorilor de la...

Pe calendar! ANAF și IPJ Timiș se roagă de Primăria Giroc să pună la dispoziție documentele tehnice care au stat la baza imobilelor construite...

Partea senzațională a investigației noastre jurnalistice de azi nu e neapărat că administrația locală...

Comentarii recente

Articole asemănătoare

VIDEO Circ la o inmormantare cu tigani! Politia le-a ridicat o masina, pe Calea Stan Vidrighin

Înmormântarea unui cetățean de etnie rromă a fost transformată în circ de o parte...

Implementarea programului de Capitală Culturală Europeană se face cu circ la Timişoara

Cu cini reprezentaţii ale unui spectacol de circ – aşa începe implementarea programului Timişoara...

VIDEO Părinții care și-au abuzat fiica cu handicap, duși la Secția 1. Ce reacție au avut

Părinții care au șocat opinia publică din Timișoara, după ce și-au abuzat fiica, au...