holender

Inginer, cântăreț, impresar și director de operă austriac. Aceasta ar putea fi, pe scurt, descrierea unui dintre cei mai cunoscuti timisoreni, Ioan Holender. S-a nascut la Timisoara, in 1935, si provine dintr-o familie de evrei. Desi pasionat de muzica inca din copilarie, Ioan Holender a fost nevoit, in tinerete, sa munceasca un an de zile la intreprinderea de Transport Timisoara, ca muncitor necalificat, dup ace tatal lui si-a pierdut slujba odata cu inchiderea fabricii de marmelada din oraslul de pe Bega, in 1948.

 

A fost exmatriculat din facultate, dupa ce a tinut un discurs in timpul revoltei studentilor din Timisoara in 1956, iar trei ani mai tarziu, a plecat, impreuna cu tatal sau, la Viena.

 

Iar de aici, viata sa a luat o cu totul alta turnura. Dupa nici un an , in 1960, Ioan Holender s-a inscris la Conservatorul de Stat din Viena, unde a studiat atat muzica clasica timp de doi ani, ca mai apoi sa debuteze ca bariton la teatrele de opera din Viena Sankt Polen si Klagenfurt.

Nu dupa mult timp a impresariat diferiti artisti de renume international. Iar apoi, in 1966 a devenit si manager muzical al agentiei de teatru Starka, pe care mai apoi a preluat-o si a facut-o cunoscuta in toata lumea.

 

In 1988 a devenit secretarul Operei de Stat din Viena, iar patru ani mai tarziu, dupa regretata moarta a lui Eberhard Waechter, avea sa fie numit directorul institutiei. A condus Opera din Viena timp de mai bine de 18 ani, perioada sa de directorat devenind astfel si cea mai lunga din istoria institutiei.

 

Insa, dupa o viata dedicata operei vieneze, cele mai recente realizari artistice ale maestrului s-au indreptat spre tara de origine. Pentru ca pret de trei editii, a fost presedintele si directorul artistic al Festivalului George Enescu din Bucuresti.

 

Iar pentru intrega sa activitate, a fost decorat cu diferite distinctii atat in tara, cat si peste hotare. Iar dintre cele mai cunoscute sunt titlurile de cetatean de onoare al mai multor orase din Romania, dar si cele de Doctor Honoris Causa primite din partea a patru mari universitati europene.

Alexandra Dobre

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.