Vărădia, printre ultimele redute bănățene ale pescuitului la crap

- Advertisement -
Dacă ţările vecine precum Serbia şi Ungaria beneficiază de o tradiţie şi o infrastructură bine organizată la noi lucrurile nu stau tocmai extraordinar. Costurile foarte mari de amenajare şi întreţinere, asociate cu un număr destul de scăzut al practicanţilor fac ca investiţiile în lacuri cu principal obiectiv de a practica pescuitul sportiv să fie destul de scăzute. Rezultatul se vede în caravana pescarilor de crap români ce iau dumul pistelor de concurs sau a partidelor de relaxare de peste graniţe, şi în numărul de lacuri autohtone numărate pe degetele de la o mână. Banatul nu face nici el notă discordantă de la peisajul românesc general, rezumându-se la doar câteva lacuri amenajate pentru a practică acest sport raportat la un fond de acumulări disponibil de câte sute.

Carp4Fun sau Asociaţia Pentru Promovarea Pescuitului Sportiv a luat fiinţă la iniţiativa unui grup Timişorean de a îşi pune la dispoziţie cunoştinţele, energia şi pasiunea pentru a sprijinii, aşa cum îi spune şi numele, orice inititiva de menţinere şi dezvoltare al acestui fenomen. Pe lângă multe alte proiecte, pescuitul de performanţă în regim competiţional este unul din obiectivele principale ale clubului, motiv pentru care în 2014 membrii acestuia au tatonat în premieră cu ocazia primului concurs al sezonului un lac bănăţean aparent necunoscut, Vărădia.

Accesul spre complexul de lacuri se face dinspre drumul naţional DN57 ce leagă localităţile Oraviţa şi Moraviţa, în dreptul comunei Greoni. Lacul amenajat pentru pescuitul la crap măsoară un luciu de apă de aproximativ 5ha şi se bucură de o populaţie piscicolă de ciprinide evaluată la 6 tone. O cantitate impresionantă raportată la dimensiunea acestuia cu atât mai mult cu cât greutatea crapilor pleacă de la 3kg şi depăşeşte pentru anumite exemplare chiar şi 20 de kg. Acest lucru face că locaţia să fie potrivită atât pentru sesiunile de pescuit de plăcere în regim catch & release în căutarea capturilor capitale, cât şi organizarea competiţiilor unde cantităţile mari dau savoare concursurilor. În anul 2014 au avut loc deja câteva competiţii cu caracter regional ce au adunat la start echipe din Cluj, Alba, Timiş, Caraş sau Arad.

Carp4Fun şi-a propus sprijinirea eforturilor administratorilor lacului prin organizarea a încă 2 competiţii pe anul în curs, fiind conştienţi de eforturile financiare depuse de aceştia pentru a menţine pista de pescuit şi eventual de a imbunatati-o prin extinderea facilităţilor existente.

Acesta este motivul pentru care în weekendul care tocmai s-a încheiat, pe Vărădia a avut loc Ediţia I a Cupei Carp4Fun la individual unde sportivii s-au întrecut timp de 48h într-o competiţie organizată de APPS Carp4Fun. La finalul acesteia, cantitatea totală de crap prins a depăşit 1150 kg cu o medie de 4.8 kg realizată din 240 de capturi. Cea mai mare captură a competiţiei fiind un superb exemplar de crap oglindă ce a cântărit 12.5 kg în timp cel locurile 1,2 şi 3 în clasamentul general au fost adjudecate de Alexandru Pau, Doană Adrian şi Dumitrașcu Gabi.

În încheiere dorim să tragem încă o dată un semnal de alarmă acelor pasionaţi de acest fenomen. Fără voi, pescuitul la crap şi tot ce ţine de el se va stinge, iar Vărădia poate deveni în scurt timp încă o locaţie de care ne vom amintii cu nostalgie. Mirajul exodului spre lacuri externe atrage după sine neglijare şi pârjolirea potenţialului românesc, o datorie morală în care noi cel puţin, ne încăpăţânăm încă să credem cu naivitate.
Fire întinse pe Vărădia!
Carp4Fun Team

Cele mai citite articole în ultimele 48 de ore

Articole asemănătoare

Campionatul Regional Intercluburi de Pescuit la Crap ediţia 2015, gata de start

Competiţia este organizată de către A.P.P.P.S Carp4Fun, clubul bănăţean...

Un deputat român cere reducerea TVA la 0, la alimentele de bază

Prin iniţiativa legislativă înaintată spre dezbatere se propune aplicarea...
spot_imgspot_img

Din aceeași categorie

Categorii Populare

spot_imgspot_img