Veselie totala la Spitalul Judetean Timisoara: lupta împotriva Covid-19 continua, in forța!

- Advertisement -

Nu e zi de la Dumnezeu, de când s-a declarat pandemia de Covid-19, ca vreun cadru medical din România, indiferent ca e medic, asistent sau infirmier, sa nu fie depistat pozitiv.

Pana azi, avem peste 200 de cadre medicale în aceasta situație, ultimul caz fiind cel de la Lugoj. Asta în situația în care, la fel ca în toată Europa, și România are nevoie de medici, ca de aer! 

Și numărul îmbolnăvirilor, în rândul cadrelor medicale, este în continua creștere! Mai mult, nu se prevede nicio ameliorare a dezastrului: medicii duc lipsa, în continuare, de echipamente de protecție și cadrele medicale sunt, tot astăzi, când vorbim, în continuare netestate pentru Covid-19. Doar de dragul cifrelor și raportărilor, managerii unităților sanitare se îngroapă în hârtii, simulează circuite, dispun formarea unor comisii inutile și fac scenarii de lucru.

Da, doar scenarii care, în momentul haosului generalizat, evident, nu vor funcționa. Nu vor funcționa, în primul rând pentru ca, dacă nu se va interveni frontal, nu va mai avea cine sa pună “teoriile”, în practica. Și, în al doilea rând, pentru ca sistemul sanitar, indiferent cât l-am ventila mecanic, este în moarte clinica, iar spitalele, datorita infecțiilor nosocomiale (ne)declarate, au devenit mult mai periculoase acum, decât o înghesuiala dintr-un club de noapte.

La Spitalul Clinic Județean de Urgentă Timișoara, totul arată bine pe hârtie, în raportări ministeriale, în imagini pe Facebook și în declarații radio-tv! Lapte și miere! Și totuși, cadrele medicale, nu au nici acum echipamente de protecție și nici măști împotriva Covid-19, adecvate. Au doar la nivel declarativ! Pe unde radio, e abundență! Pe aceeași frecventa de FM, “planul roșu” funcționează din plin, pe un singur etaj de la Ortopedie! Pe presa, depozitele sunt pline și se fac chiar și donații către spitale din județele învecinate! Pe TV, ai impresia ca medicii de la SCJUT umbla echipați pe coridoare, mai ceva ca și cosmonauții de la NASA, iar ușile de la depozitele de pe secții, nu se mai pot închide, ca dau pe dinafara! Totul e magnific!

Când, de fapt, în realitate, totul este exact invers: doua măști chirurgicale pe semnătura, echipamente incomplete și de foarte proasta calitate, personal timorat, stresat și epuizat! Plus, un personal medical amenințat cu dosare penale sau cu concedierea, dacă mai da din casa sau refuza sa picteze totul…în roz! După apariția primului nostru material care nu s-a dorit a fi nimic altceva decât un semnal de alarma și o responsabilizare vizavi de viața și siguranța cadrelor medicale, lucrurile s-au mișcat, pe mai multe paliere! In primul rând, așa cum era și normal, viața de zi cu zi, în clădirea Ortopediei, revine la normal. Adică, nu se mai închide doar etajul 1, ci și parterul imobilului, astfel încât toată construcția rămâne sigilată pentru “planul roșu” de combatere a Covid-19.

Așa cum era normal și logic, de altfel, chiar de la început! Cu alte cuvinte, junele Raul Pătrașcu, managerul SCJUT, s-a văzut nevoit sa-l evacueze din clădirea Ortopediei și pe fratele/unchiul sau, prof Jenel Pătrașcu, deși intenția, pana ieri, a fost cu totul alta! O intenție monstruoasa, care punea în pericol toate cadrele medicale și cu o intenție ascunsa de preluare în forța a secției de la etajul superior! Totul, îmbrăcat frumos și ambalat, într-un document, chipurile, de combatere a coronavirusului! N-a fost sa fie: ghinion! Bine, planul era mult mai amplu și în trei pași, dar ii lăsam pe creatori sa doarmă liniștiți, în speranța ca secretul e sigur și e doar la ei!

Măști de carnaval

Dacă pana mai ieri, cadrele medicale primeau doar câte doua măști chirurgicale, și astea pe semnătura, de azi au început sa primească și “supliment”. E foarte complicat și dificil sa spunem dacă e un “supliment” potrivit pentru vremuri de criza, tocmai pentru ca pana și medicii au rămas muți și fără cuvinte. In primul rând, pentru ca măștile sunt cu “floricele” și cutiile sunt inscripționate “Triple layer”, adică trei straturi de protecție! Unde sunt cele 3 straturi, nimeni nu știe, nu le vede, nu le palpează! Pentru ca nu sunt, decât pe inscripția de pe cutie! Bine, medicii au mai primit, tot azi, și câte 2 măști FFP2 sau FFP3 pe toată secția.

Da, doua bucăți la vreo 50-100 persoane, depinde de mărimea secției. Important este ca și în acest caz, nimeni nu știe dacă sunt FFP2 sau FFP3, dar sunt ce trebuie: cu filtre speciale pentru viruși! Nu ca cele chirurgicale sau “Triple layer”, care nu au nicio întrebuințare împotriva virusurilor, cu atât mai puțin împotriva celor mutageni, cum e coronavirusul! Acum, cele doua măști date pe fiecare etaj, tot pe semnătura, sunt privite ca Sfintele Moaste și lăsate la îndemâna tuturor în cazul în care ghinioniștii vor fi obligați sa le folosească. Ce se va întâmpla cu ceilalți, care nu apuca sa pună mâna pe ele, nu e greu de imaginat!

Este cât se poate de clar ca lupta împotriva coronovirusului nu se poate face cu discuții, cu raportări și cu echipamente de protecție, date cu porția, atâta timp cât viețile cadrelor medicale sunt în primejdie, în fiecare ora! Corect ar fi, dacă tot se fac scenarii și raportări mărețe, ca oamenii sa știe, ce risca dacă contactează coronavirusul și ajung sa fie tratați, într-un spital de stat! Sa le explice cineva cum e cu ventilarea mecanică pentru COVID-19, în secțiile ATI, în condițiile multidrog ale rezistenței microbiene la antibiotice, descrise în mai multe studii, făcute în spitalele noastre!? Cum e cu riscul major de apariție rapidă a pneumoniilor nosocomiale bacteriene, de suprainfecție, aproape imposibil de tratat!? Cât e de logic sa aduci ventilatoare noi în spitale vechi, pline de microbi?!

Adepții lui Isus

Toate aceste întrebări rezidă dintr-un studiu de biologie moleculară – REZBIN – al doamnei doctor Daniela Neculoiu. Frumos ar fi ca managerul Raul Pătrașcu, (semi)absolvent de Yale și discipol al unor cercetători de talie mondiala, sa explice cât de corecte sunt aceste studii ale cercetătorilor romani!? Pot sa modifice și infecțiile nosocomiale ADN-ul uman, așa cum o făceau gazele lacrimogene ale Jandarmeriei, când evacuat protestatarii din Piata Victoriei din București?

Fără doar și poate, junele Pătrașcu, conform CV-ului său, își poate exprima un punct de vedere! Speram doar ca punctul sau de vedere sa fie preluat, la fel de repede și isteric de mass-media, ca și opinia mentorului sau, prof Virgil Păunescu, directorul Oncogen, instituție aflată în subordinea SCJUT, adică sub Raul Pătrașcu. Multiexperimentatul prof Virgil Păunescu a decretat, din nou, ca mai scoate un vaccin. De acestea data, împotriva coronavirusului: “O zi foarte importantă pentru Oncogen: avem vaccinul!  Ieri am terminat sinteza vaccinului. De azi încep testele”Un strigat lacunar și șmecheresc, iar toată mass-media a plecat după fenta! De fapt, nu avem leacul, ci un vaccin, despre care nu știm cum va reacționa, deoarece “de maine încep testele”.

După anunț, toată presa a înnebunit: Păunescu și-a făcut numărul de acrobație, a povestit nației cum au vrut chinezii sa-i fure jucăria, cum a fost sunat de fonduri de investiții din USA sa-și vândă patentul dar el, mare patriot, tot de la Raluca Turcan vrea 3,5 milioane euro pentru aparatura, care ar produce vaccinul. Un vaccin care nu e încă în teste, nu e testat nici pe subiecți umani etc. Bine, cine-l știe pe prof Păunescu își aduce aminte ca poezia asta cu coronavirusul a mai aruncat-o și când a candidat pentru funcția de rector al UMF Timișoara, unde a pierdut cu zgomot. Atunci, nu a scos niciun cuvânt nici despre chinezi și nici despre americani!

Și ca sa va faceți o imagine de ansamblu asupra prof Virgil Păunescu – e bine una de ansamblu, ca iți da imaginea globala – acesta a mai promis vreo patru vaccinuri pana acum, dar nu a apucat sa termine niciunul: vaccin anti-alergie la amrbozie (2007), vaccin anti-cancer…de doua ori pana în 2019 și un tratament pentru leucemie limfatică acută cu limfocite B în fază avansată.
Dar nu le-a finalizat pentru ca…a fost sabotat! Și, nu în ultimul rând, pentru ca lumea i-a pus bete în roate, ca e invidioasa!

 

Cele mai citite articole în ultimele 48 de ore

Umilință maximă! Președintele CJ Timiș Alin Nica, ignorat și ironizat de primarii PNL, pe grupul intern de comunicare

În ciuda eforturilor constante și apreciabile, dar fără niciun...

Sânzienele Sărbătoarea verii şi a bucuriei

Prilej de a sărbătorii soarele şi muncile agricole, bunăstarea...

O noua linie de transport scolar la Timisoara. Apare traseul S11!

Societatea de Transport Public Timișoara (STPT) a anunțat, cu...

Timișoara – de la primul tramvai electric la întâiul mijlocul de transport în comun cu cea mai lungă autonomie din lume

De-a lungul secolelor, în Banat s-au înregistrat nenumărate premiere....

Articole asemănătoare

Din aceeași categorie

Categorii Populare