Vladimir Tismăneanu lansează două cărţi, la Timişoara. Evenimentul are loc la „Cartea de Nisip”

Marţi, 10 iunie 2014, de la ora 18:00, în cafeneaua librăriei Cartea de Nisip, politologul Vladimir Tismăneanu va lansa volumele „Stalinism pentru eternitate” şi „Diavolul în istorie”. În cadrul evenimentului, vor lua cuvântul Mircea Mihăieş şi Vladimir Tismăneanu.

Stalinism pentru eternitate

Cartea reprezintă o lucrare de referinţă despre comunismul românesc, o istorie foarte bine documentată şi extrem de clară, care porneşte de la perioada de ilegalitate a Partidului Comunist Român în anii ’20, descrie crearea unui stat sovietic satelit în anii ’40, ajunge la regimul poststalinist al lui Gheorghiu-Dej, apoi la cel de antireformă, militant stalinist, al lui Ceauşescu şi la căderea violentă a acestuia în 1989. Vladimir Tismaneanu face mai mult decât să disece în mod analitic odiseea politică a Partidului Comunist Român. El caută şi identifică etosul său particular: dimensiunile socială, psihologică şi experimentală şi expresiile politice ale autoimaginii sale de paria.

Diavolul în istorie

Cu această carte, Vladimir Tismăneanu atinge cele mai grave acorduri ale angajamentului său moral în favoarea demnităţii şi a libertăţii omului. În Stalinism pentru eternitate, făcând istoria politică a comunismului românesc, autorul consacra un tip de analiză intens etică şi pasională, în care competenţa istorică se împletea strâns cu experienţa personală şi cu revendicarea dreptului sentimentelor morale de a avea o voce în istorie. Încă de atunci, prin stilul pasionat al analizelor sale, el încerca să ofere o voce publică sentimentelor pe care istoria secolului trecut le înecase în dispreţ: bunele sentimente morale.

Cele mai citite articole în ultimele 48 de ore

Articole asemănătoare

spot_imgspot_img

Din aceeași categorie

Categorii Populare

spot_imgspot_img