Organizaţia Studenţilor din Universitatea de Vest din Timişoara (OSUT) condamnă şi în acest an lipsa de responsabilitate a guvernanţilor care, la ultima rectificare bugetară, a decis să diminueze bugetul educaţiei. Deşi acest domeniu a primit încă de la începutul anului fonduri mult sub nivelul necesităţilor, nerespectându-se nici în acest an Legea Educaţiei Naţionale nr. 1/2011 care prevede alocarea a 6 % din PIB pentru educaţie, în momentul de faţă şi bugetul acesta este diminuat cu suma de 5,5 milioane de lei, lucru ce se răsfrânge direct asupra studenţilor, unii dintre beneficiarii direcţi ai educaţiei.
Din cauza subfinanţării cronice a sistemului, studenţii Universităţii de Vest din Timişoara care încep anul 1 licenţă sau master în anul universitar 2014-2015 vor fi nevoiţi să plătească taxe cu aproximativ 20 % mai mari decât colegii lor din ceilalţi ani de studiu. Deoarece finanţarea de bază alocată de Guvern pentru fiecare student a scăzut constant din 2008 până acum iar bugetul universităţii s-a diminuat semnificativ, în ciuda tuturor reducerilor de cheltuieli, ultima soluţie a fost creşterea taxelor universitare, pentru a evita apropierea de faliment economic a universităţii. În ciuda condiţiilor sociale tot mai dificile, o parte din studenţii UVT vor trebui să plătească taxe şi mai mari pentru a-şi putea continua studiile, din cauza lipsei de responsabilităţi şi de viziune în domeniul învăţământului superior în deciziile luate de Guvernul României şi Ministerul Educaţiei Naţionale.
De asemenea, una dintre principalele probleme cu care se confruntă studenţii UVT este numărul insuficient de locuri de cazare disponibile. Deşi universitatea a început construcţia unui nou cămin, ce ar aduce un plus de peste 700 de locuri de cazare, Guvernul României refuză să aloce fonduri suplimentare pentru continuarea lucrărilor, precum şi deblocarea soldurilor universităţii, care ar permite avansarea acestora. Chiar dacă UVT este în topul universităţilor din România, toate solicitările făcute către Minister atât de către conducerea UVT, cât şi de către OSUT, cu privire la finanţarea construcţiei unui nou cămin studenţesc au fost ignorate.
Chiar dacă universitatea oferă burse de ajutor social, valoarea acestora este mult prea mică, iar abandonul şcolar are o rată destul de ridicată chiar şi la UVT, una dintre cauze fiind că studenţii proveniţi din medii defavorizate nu îşi permit să locuiască în chirie sau să plătească taxe la un nivel foarte ridicat şi sunt oarecum constrânşi să renunţe la studii.
OSUT, în calitate de organizaţie reprezentativă pentru studenţii din UVT şi partener permanent al UVT, se preocupă de situaţia învăţământului românesc şi, în mod special, de problema locurilor de cazare cu care se confruntă studenţii UVT şi condamnă lipsa de viziune şi de responsabilitate a Guvernului României şi a Ministerului Educaţiei Naţionale faţă de sistemul educaţional românesc, în general, precum şi atitudinea acestora faţă de problema locurilor de cazare destinate studenţilor Universităţii de Vest din Timişoara şi solicită public atât alocarea de fonduri suplimentare, cât şi deblocarea soldurilor universităţii, în vederea continuării construcţiei căminului studenţesc situat în Piaţa Sf. Petru din Complexul Studenţesc din Timişoara.
”OSUT s-a implicat mereu în rezolvarea problemelor studenţilor UVT şi, la momentul actual, cele mai importante dintre acestea sunt creşterea taxelor universitare, valoarea scăzută a burselor şi numărul insuficient de locuri de cazare, toate cauzate de iresponsabilitatea Guvernului României de a finanţa educaţia corespunzător. Din păcate, guvernanţii noştri nu înţeleg că investiţia în educaţie este cea mai preţioasă dintre toate investiţiile pe care le pot face, fiind o investiţie în viitorul României. Salutăm eforturile conducerii UVT de a sprijini studenţii cu probleme sociale, de a suplimenta numărul de locuri de cazare şi de a îmbunătăţi condiţiile în căminele deja existente şi condamnăm lipsa de reacţie a Guvernului şi Ministerului la solicitările ce vin dinspre noi. Sperăm ca măcar acum să avem parte de o reacţie responsabilă din partea acestora şi UVT să poată să finalizeze construcţia noului cămin studenţesc în cel mai scurt timp. De asemenea, sperăm că în Legea Bugetului pentru anul 2015 educaţia să aibă în dreptul ei cifra pe care o merită, şi anume 6 % din PIB, aşa cum prevede şi Legea Educaţiei Naţionale” spune dezamăgit, preşedintele organizației, Vlad Cherecheş.