108 ani de la primul zbor al lui Traian Vuia, sărbătoriţi în localitatea ce îi poartă numele FOTO

Date:

Train Vuia, una dintre personalităţi cu care zona Banatului se mândreşte, şi-a pus amprenta în istoria inventatorilor mondiali. Pentru a-l celebra, la muzeul „Traian Vuia” din localitatea ce poartă acelaşi nume, a avut loc simpozionul organizat de Muzeul Banatului şi Consiliul Judeţean Timiş. Pe 18 martie 1906 la Montesson, lângă Paris, aparatul Vuia I a zburat pentru prima dată. După o accelerație pe o distanță de 50 de metri, aparatul s-a ridicat la o înălțime de aproape un metru, pe o distanță de 12 m, după care palele elicei s-au oprit și avionul a aterizat.
Evenimentul s-a bucurat de participarea alături de oficialităţi locale, judeţene, istorici şi profesori, mai multe nume de referinţă, printre care Dumitru Prunariu, membru de onoare al Academiei Române, sau Iosif Rus sau preşedintele Asociaţiei Române pentru Propaganda şi Istoria Aeronauticii. Cu acest prilej au luat cuvântul şi Titu Bojin, Preşedintele Consiliului Judeţean Timiş, Dorel Covaci, deputat al Parlamentului României, Dan Leopold Ciobotaru, manager al Muzeului Banatului, precum şi Iosif Valeriu Barboni, primarul comunei unde a avut loc manifestarea. Simpozionul a cuprins  o serie de comunicări cu referire la inventator, viaţa şi activitatea sa, poziţia pe care acesta a avut-o în cadrul Congresului natiunior oprimate de la Roma şi, de asemenea, referirile şi notiţele de la începutul activităţii sale aviatice.
Traian Vuia a mai brevetat și construit diferite invenții, spre exemplu un generator de abur în 1925, sau două elicoptere între 1918 și 1922.

foto: Constantin Duma

 

Vocea Timișului, va susține permanent adevărul mai presus de putere, viitorul mai presus de trecut, cinstea mai presus de confortul financiar, știrea mai presus de editorial și capacitatea de decizie mai presus de diplomația compromisului. Vă invităm să ne sprijiniți prin donații folosind PayPal.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Urmăriți-ne

16,028FaniÎmi place
539CititoriConectați-vă
166CititoriConectați-vă
1,670CititoriConectați-vă
190CititoriConectați-vă
48,500AbonațiAbonați-vă

articole recente

cele mai citite articole săptămâna aceasta

Articole asemănătoare