Vocea Timișului va susține permanent adevărul!
AcasăȘtiriSocial108 ani de la primul zbor al lui Traian Vuia, sărbătoriţi în...

108 ani de la primul zbor al lui Traian Vuia, sărbătoriţi în localitatea ce îi poartă numele FOTO

Publicat in

VOCEA TIMISULUI va susține permanent adevărul mai presus de putere, viitorul mai presus de trecut, cinstea mai presus de confortul financiar, știrea mai presus de editorial și capacitatea de decizie mai presus de diplomația compromisului.

Train Vuia, una dintre personalităţi cu care zona Banatului se mândreşte, şi-a pus amprenta în istoria inventatorilor mondiali. Pentru a-l celebra, la muzeul „Traian Vuia” din localitatea ce poartă acelaşi nume, a avut loc simpozionul organizat de Muzeul Banatului şi Consiliul Judeţean Timiş. Pe 18 martie 1906 la Montesson, lângă Paris, aparatul Vuia I a zburat pentru prima dată. După o accelerație pe o distanță de 50 de metri, aparatul s-a ridicat la o înălțime de aproape un metru, pe o distanță de 12 m, după care palele elicei s-au oprit și avionul a aterizat.
Evenimentul s-a bucurat de participarea alături de oficialităţi locale, judeţene, istorici şi profesori, mai multe nume de referinţă, printre care Dumitru Prunariu, membru de onoare al Academiei Române, sau Iosif Rus sau preşedintele Asociaţiei Române pentru Propaganda şi Istoria Aeronauticii. Cu acest prilej au luat cuvântul şi Titu Bojin, Preşedintele Consiliului Judeţean Timiş, Dorel Covaci, deputat al Parlamentului României, Dan Leopold Ciobotaru, manager al Muzeului Banatului, precum şi Iosif Valeriu Barboni, primarul comunei unde a avut loc manifestarea. Simpozionul a cuprins  o serie de comunicări cu referire la inventator, viaţa şi activitatea sa, poziţia pe care acesta a avut-o în cadrul Congresului natiunior oprimate de la Roma şi, de asemenea, referirile şi notiţele de la începutul activităţii sale aviatice.
Traian Vuia a mai brevetat și construit diferite invenții, spre exemplu un generator de abur în 1925, sau două elicoptere între 1918 și 1922.

foto: Constantin Duma

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele articole

Batalion disciplinar! Poliția Locală Timișoara, centru de reeducare și reprofesionalizare pentru avertizorii publici, incomozi administrației Dominic Fritz

Până să sară cu comentariile în online, mereu din spatele unor conturi false, micuții...

Cuiul lui Pepelea! UMF Timișoara face salturi mortale ca sa privatizeze sănătatea bănățenilor, chiar sub nasul ministrului Alexandru Rafila

În numele autonomiei universitare și a unei modificări legislative, făcute pe genunchi și noaptea...

Comentarii recente

Articole asemănătoare

Expozitie Stefan Popa Popa’s: Fauritorii Marii Uniri, la Muzeul Catedralei Mitropolitane din Timisoara

Catedrala Mitropolitană din Timișoara va fi gazda unui eveniment inedit cu prilejul Centenarului. Muzeul...

Primarul Robu anunta noi demersuri pentru construirea Muzeului Revolutiei la Timisoara

Anunț important făcut de primarul Nicolae Robu cu privire la Muzeul Revoluției. După ce...

Muzeul caricaturistului Popa’s, deschis cu atacuri la adresa politicienilor şi a „curvelor” din SRI

Cu atacuri dure la adresa Serviciului Român de Informaţii şi cu certitudinea că va...