Hârtia suportă orice! Pe scurt, dincolo de aroganța în formă pură, la asta s-a redus poziția publică a Universității de Medicină și Farmacie ”Victor Babeș” din Timișoara, din nou, în momentul în care, cu trei luni în urmă, mai multe afișe, prin care era denunțată corupția de la Facultatea de Stomatologie, au fost lipite pe stâlpii din zona instituției de învățământ superior. Și, de acolo, după principii riguroase de marketing, reclama stradală și-a văzut de drum prin tot centrul orașului, în zona Poliției și Parchetului! După care, așa cum era de așteptat, în lipsa manevrelor de resuscitare și a interesului comun, a intervenit moartea subită și capacul pe oală!
De fapt, ca să fim corecți, ultima acțiune de guerillă stradală, care a avut în prim-plan, iarăși, emblematica școală medicală de pe malurile Begăi, a avut, totuși, un rezultat notabil! Unul singur! Dovadă că, viralizarea evenimentului ad-hoc „Stop corupției din stomatologie în UMF Timișoara”, însoțit de nume, prenume, titluri universitare și tarifare în valută, a mobilizat atât univerisitatea, cât și autoritățile de forță ale statului român. Ca dovadă certă, indubitabilă și incontestabilă, că instituțiile românești au reacționat la capacitate maximă, stă procesul-verbal de contravenție, încheiat de Poliția Locală Timișoara. Mai exact, un act punitiv care, după o anchetă riguroasă, a identificat… lipitorul de afișe, în persoana unei femei de 58 de ani! Atât și nimic mai mult!
De altfel, a fost deconspirată o doamnă care, ulterior, pe data de 6 februarie 2023, a și fost amendată cu suma de 600 RON, în baza Legii 61/1991, pe motiv că… a adus atingere onoarei și demnității unor persoane! Mai mult, că a executat un afișaj stradal… neautorizat! Și aici, în acest punct, a murit campania antișpagă, care a avut în prim plan al discuției și expunerii publice, pe stâlpii de iluminat stradali, nu mai puțin celebra Universitate de Medicină și Farmacie ”Victor Babeș” Timișoara. Acum, una peste alta, nu e pentru prima dată când instituția de învățământ superior dă piept cu acuzațiile de corupție. Și, în ultimele două decenii, Har Domnului, au tot fost scandaluri care au zguduit blazonul UMFT și liniștea cooperativei medicale.
La începutul anilor 2000, studenții mediciniști indieni, care nu au mai rezistat mercurialului, impus de o serie de cadre didactice ale UMF Timișoara, au dat startul revoltei. Atunci, ca urmare a dezvăluirilor publice, s-a lăsat cu arestări și, ulterior, cu condamnări de 10 ani de închisoare pentru angajați ai instituției de învățământ superior. A urmat mai apoi, la nivelul lui 2006, scandalul burselor, tot pentru studenții străini. Practic, cotizații pentru obținerea drepturilor studențești! În acest episod, tot datorită intervenției mass-media, s-a lăsat cu sancțiuni, iar lucrurile au reintrat în normalitate și legalitate! În 2004, profesorul universitar Ioan Branea a fost filmat cu chiloţii în vine de o studentă care venise la el pentru o mărire de notă. Pentru două puncte în plus, profesorul a cerut sex oral şi „puţin” sex normal.
Câțiva ani mai târziu, la mijlocul lui 2011, pe pereții Universității de Medicină Timișoara, exact la intrarea principală, au apărut inscripții, scrise cu vopsea, exact înainte de sesiune. Aceeași poezie: șpaga pentru examene! S-a transpirat din greu, în acel moment, ca versurile ”Șpagă, se apropie sesiunea” să dispară rapid de pe ziduri, până la primele ore ale dimineții. Și așa a și fost – acetonă și vopsea proaspătă! Ulterior, în 2019, afișe, cu același leit motiv… de șpagă, au împânzit străzile din jurul UMFT. Și atunci, ca și în februarie 2023, a fost la fel: cu nume, prenume, tarifar! Degeaba! Oricum, de departe, în ceea ce privește UMF-istanul, punctul pe I l-a pus Carmen Bejan, studenta ucigașă de la Medicină care, în fața judecătorilor de la Tribunalul Timiș, a povestit cum a ajuns să-și vândă corpul: ”M-am prostituat pentru că aveam nevoie de bani pentru șpăgile de la examenele de restanțe”.
Alocuțiuni universitare
Revenind la zi, acum, câteva lucruri sunt clare ca lumina zilei, semn că logica și construcția frazelor, în ceea ce privește mediul academic în care se scaldă UMF Timișoara, nu s-au schimbat deloc în ultimele două decenii. Din contră, asemănările sunt izbitoare. Iată două exemple, în oglindă. În 2011, când au (re)apărut acuzațiile de șpagă pentru promovarea examenelor, scrise cu litere de șchioapă și cu vopsea, chiar la intrarea principală în instituția de învățământ superior, rectorul de atunci al stabilimentului și fost ministru al sănătății, prof. dr. Ștefan Iosif Drăgulescu, a spus: „Dacă se dă importanță și la ce se scrie pe ziduri, ce să mai zic. Eu nu comentez scrisul pe ziduri”. Așa că totul a rămas la nivelul intelectual de… simple mâzgălituri pe pereți! Nu anchetă internă sau externă… absolut nimic!
La fel a fost și în 2019 când, de pe pereții UMFT, protestele s-au mutat, în format letric, pe stâlpii de iluminat stradal și pe suport de celuloză! Cuvântul a rămas neschimbat: șpagă! Și atunci, la fel ca-n 2011, a fost liniște și pace! În aceeași bulă spațio-temporală, în februarie 2023, povestea cu afișajul ilegal, la adresa și onoarea UMF Timișoara, a revenit. Și, chiar dacă povestea s-a tot repetat în ultimele două decenii, decanul Facultății de Stomatologie din cadrul UMF Timișoara, Meda Negruțiu, ne demonstrează că logica universitară a rămas încremenită în timp, de această dată, pe principiul că:”Hârtia suportă orice! Oricine poate scrie orice. Atâta timp cât nu există nicio plângere, nici din partea studenților, nici din a altcuiva, care să fie înregistrată la facultate sau undeva, o hârtie lipită pe un stâlp, mie nu-mi spune nimic. Dorm foarte bine. Colegii mei la fel…”.
Acum, povestea care durează de cel puțin 20 de ani, se repetă! Spre deosebire de scrisul cu vopsea pe zidul instituției sau lipitul de afișe pe stâlpii de iluminat, de această dată, anunțul public, referitor tot la practicile neortodoxe de tarifare ale cadrelor didactice, a fost făcut pe Facebook. Chiar pe pagina oficială a Universității de Medicină și Farmacie ”Victor Babeș” Timișoara, într-o postare care laudă și preaslăvește eforturile instituției de învățământ superior de a recruta studenți străini, tocmai din Orientul Mijlociu. Mai exact, vorbim despre un simpozion din Maroc unde, sub egida Consiliului Național al Rectorilor (G6) și sub sloganul Study in Romania, UMFT a prezentat… beneficiile școlii medicale românești.
Până aici, toate bune și frumoase! În sensul că, așa cum rezultă din probe certe, postarea publică de pe pagina oficială de Facebook a UMF Timișoara a avut loc în cursul după-amiezii zilei de vineri, 5 mai 2023. Și până, azi, 8 mai a.c., la ora 11.35, a reușit să strângă 274 de aprecieri și… 2 comentarii. Un minut mai târziu, după 3 zile întregi de expunere, la ora 11.36, comentariile au fost șterse, semn că, după 72 de ore, cineva a sesizat și a (auto)evaluat… riscurile de imagine și potențialul exploziv! Evident, există și o explicație logică pentru acest demers universitar, total netransparent: un comentariu! De fapt, un altul, cu același subiect și predicat: șpaga din UMF Timișoara!
Așadar, vizavi de recrutarea studenților străini, în cadrul campaniei UMFT din Maroc, un anume Abbas Kamal (cont real) a avut ceva de adăugat, chiar pe pagina instituției de învățământ, exact la postarea universitară despre Study în Romania. Și a făcut-o în limba engleză așa cum rezultă din probele afișate la finalul textului. Pe scurt, internautul zicea cam așa: că nu sfătuiește pe nimeni să studieze la UMFT (și se referă strict la Facultatea de Stomatologie), că știe de la fratele său care a urmat cursuri la Timișoara că, indiferent câtă carte știi, nu treci examenele fără șpagă, că toată lumea (cu mic cu mare) cunoaște mercurialul, că toți știu identitatea brokerilor de care se folosesc anumite cadre didactice și că nimeni nu face absolut nimic! Ca la final, să spună că o parte dintre cadrele de la Facultatea de Stomatologie din cadrul UMF Timișoara sunt… unprofessional și hungry doctors!
Lume nouă
Azi, așa cum știe toată lumea, rector al UMF Timișoara este prof. dr. Octavian Crețu. Și, vizavi de toată aceste elemente și suspiciuni de corupție, care încă planează asupra instituției de învățământ, mai ales după arestările recente ale profesorilor universitari doctori Marian Gașpar (cardiolog) și Octavian Mazilu (chirurg oncolog), mai marele școlii medicale bănățene a avut un mesaj interesant. În sensul că știe de existența unor astfel de situații punctuale, doar la nivel de informație brută. Atât și nimic mai mult! ”Când au venit studenții să se plângă de chestiuni de genul acesta, i-am ascultat, apoi i-am rugat să scrie o reclamație sau dacă doresc să meargă să denunțe faptele la organele abilitate. Toți au refuzat…”.
Cu alte cuvinte, chiar dacă au existat semnale că unii profesori condiționează actul academic, UMF Timișoara n-a reușit niciodată să-i convingă pe petenți ca să pună totul pe hârtie. Așadar, n-a existat, în situații clare, nici măcar vreo comisie de disciplină, care să analizeze faptele și să stabilească adevărul. Deci, nici vorbă de sancțiuni! În schimb, după cum susține rectorul UMFT, s-a reușit altceva: ”Unde au existat semnale clare, am dispus schimbarea comisiilor de reexaminare, de rezidențiat etc. Da, recunosc că unii colegi au venit peste mine în birou, dar am rămas pe poziții. Sunt studenți care și astăzi îmi roagă de sănătate. Știu că mai avem de lucru la acest capitol, dar semnalele sunt încurajatoare”.
Bun, nu e foarte clar în acest moment, la fel cum nu e nici foarte palpabil, că vibrațiile de pace și prietenie sunt îmbucurătoare pe palierele UMF Timișoara. În schimb, certe sunt următoarele aspecte, tocmai pentru că se bazează pe cifre și calcule matematice, deloc sofisticate: bătălia pentru studenții străini e tot mai acerbă iar, de la an la an, chiar dacă numărul acestora e într-o ușoară scădere la UMFT, configurațiile etnice ale viitorilor medici, care calcă pragul instituției bănățene, sunt într-o continuă schimbare și într-o dinamică nebună! Practic, tocmai din cauza suspiciunilor rezonabile de corupție, universitatea nu-și găsește locul în piață, nu-și stabilizează segmentul de străini și totul e un du-te-vino. Așa se explică și dispariția studenților greci, sirieni, indieni și pachistanezi. Chiar și reducerea drastică a italienilor și nemților!
Acum, UMF Timișoara mizează mult pe piața din Maroc și Tunisia, unde are ceva tradiție, după cum se pare. Dar, cea mai mare provocare a școlii medicale bănățene, începe abia din toamna lui 2023 când la studii, pe linie interguvernamentală, sunt așteptați, în bănci, israelienii. Și aici, o dată cu riscul, se îngroașă și gluma…