Ada-Kaleh, insula pierdută ce a lăsat în urma ei parfum de trandafir, tutun şi delicatese turceşti

- Advertisement -

Ada-Kaleh, în traducere Insula Fortăreață, a fost un paradis turcesc situat în mijlocul Dunării. Avea nici mai mult, nici mai puţin de doi kilometri lungime şi jumătate de kilometru lăţime, dar era concentrată în tradiţiile celor aproximativ 600 de turci ce o populau. Documentele o atestă ca fiind locuită încă din antichitate, într-un raport al Cavalerilor Teutoni din 1430 ce amintea de nişte fortificaţii bănăţene pe insula Saan.

Denumirea a căpătat-o de la Iancu de Hunedoara când a ridicat primele fortificaţii împotriva turcilor. Ada-Kaleh a fost numele pe care otomanii i l-au dat, pe lângă toate acestea şi prinţul Eugeniu de Savoya şi-a lăsat amprenta pe această insulă, construind una dintre cele mai riguroase şi puternice cetăţi ale timpului. Tot pe teritoriul acestui petec de pământ din mijlocul Dunării, un botanist ungur a descoperit peste 18 specii de plante cu flori unice în lume.

Abia după aproape un secol, Ada-Kaleh şi-a găsit liniştea şi locuitorii permanenţi. În mare parte turci, printre care se strecuraseră şi arabi, perşi sau kirghizi, aceştia trăiau într-o lume a lor, o lume orientală, unde îşi ţeseau tradiţiile şi meşteşugurile. Cunoscută şi ca „coşul cu flori ce pluteşte pe Dunăre”, insula adăpostea căsuţe de un alb lăptos, iar în mijloc se ridica falnică o moschee. Străzile erau împânzite de comercianţii de rahat multicolor şi transparent, sugiuc, halviţă şi fructe zaharisite, iar aerul purta un parfum aromat de narghilea şi tutun. Faima Ada-Kaleh-ului a fost dată de construcţia fabricii de ţigări Musulmana, vestită peste tot în lume, dar și pentru creșterea trandafirilor din care localnicii obțineau uleiul și parfumul de trandafir.

Odată cu ajungerea la conducere a lui Ceauşescu s-a „scufundat” şi măreţia ostrovului. Înainte de crearea lacului de acumulare de la Porţile de Fier, construcţiile principale au dost distruse. Dorinţa demolării Orşovei şi ridicarea unui nou oraş modern, Orşova Nouă, a înăbuşit celebra insulă în apele Dunării. Aceasta avea să renască în zona Şimianului, însă tradiţiile şi bogăţiile nu au mai putut fi niciodată resuscitate.

sursa foto:patrickleighfermor.files.wordpress.com/

Cele mai citite articole în ultimele 48 de ore

De-a hoții și vardiștii. Fostul șef al Poliției Lugoj a recunoscut că este infractor!

La trei luni de la publicarea pe site-ul nostru...

Bianca Gavrilita, singurul reprezentant al judetului Timis in PSD, pentru alegerile europarlamentare

PSD Timiş are un reprezentant pe loc (greu) eligibil,...

Vărădia, printre ultimele redute bănățene ale pescuitului la crap

Dacă ţările vecine precum Serbia şi Ungaria beneficiază de...

FOTO SEXY Nu vă uitaţi dacă nu aveţi inima tare! Laura Cosoi, în costumul Evei!

Că moldovencele sunt sexy, nu este doar o vorbă!...

RATT caută şoferi şi vatmani. Vezi ce trebuie să faci pentru a conduce un autobuz, troleibuz sau tramvai

Regia Autonomă de Transport Timişoara organizează cursuri de calificare...

Articole asemănătoare

FOTO Rămăşiţele secolului XVIII au oprit lucrările din Piaţa Sfântul Gheorghe

Piaţa Sfântul Gheorghe, una dintre cele mai vechi ale...

Drum turcesc descoperit la Ciacova

Drumul otoman ce parcurge mijlocul localităţii Ciacova din judeţul...

Sinagoga din Cetate găzduieşte a 9-a ediţie a festivalului SIMULTAN

Festivalul SIMULTAN se află în acest an la a...

Din aceeași categorie

Categorii Populare