Cele mai citite articole în ultima săptămână

Din aceeași categorie

“Alta zi cu soare”, spectacol de teatru inspirat dintr-o poveste din Banat, la Casa Artelor

- Advertisement -

Experiențele de viață ale altora ne sunt adeseori sursă de inspirație sau cel puțin ar trebui să ne facă să contemplăm la diferite situații. Asta se aplică și în cazul spectacolului de teatru ”Altă zi cu soare”, pus în scenă de cei de la Asociația Solidart, care invită iubitorii de teatru pe data de 12 aprilie, de la ora 20, la Casa Artelor din Timișoara.

”Altă zi cu soare” este un spectacol de teatru scris de Andrei Ursu, care prezintă cu emoție povestea de viață a țăranului Serafin Oproni din Zorani, localitate din județul Timiș, care în anii ’50 a refuzat să intre în colectivul comunist.

Povestea a fost descoperită și culeasă în cadrul proiectului cultural ”Cămine în Mișcare”, un proiect oficial Timișoara 2021, produs de Asociația Prin Banat – singurul din programul cultural îngrijit de Asociația Timișoara 2021 – Capitala Europeană a Culturii care se desfășoară în jurul Timișoarei, în regiunea Banatului istoric, gândit pentru a încuraja oamenii să-şi împărtăşească moştenirea culturală şi poveştile personale cu cei din jur.

Spectacolul este alcătuit din trei acte, iar primele două acte au mai fost jucate chiar în curtea casei în care a locuit Serafin Oproni din satul Zorani, în cadrul evenimentului principal ”Cămine în Mișcare”, în perioada 28-30 septembrie 2018, organizat la Margina și Zorani.

”Călătoria lui Serafin Oproni prin burta sistemului se încheie în actul 3. Vom fi martori la felul în care se face dreptate în Republica Populară Romînă. Şi la felul în care soarele răsare întotdeauna peste aceeaşi lume în care nimic nu e nou şi totul are trista tendinţă de a se repeta”, spune Andrei Ursu, dramaturgul ”Altă zi cu soare”.

”Am luat o poveste locală și am transformat-o într-o piesă de teatru, apoi am pus-o în scenă în casa în care am aflat povestea, în prezența și cu sprijinul celor care ne-au spus-o. Ne-am bucurat că toți sătenii au venit să vadă spectacolul, iar impactul și mândria că spectacolul vorbește lumii despre satul lor au însemnat mult pentru echipa de proiect. Este prima oară când o astfel de idee se implementează în spațiul cultural românesc, iar «Altă zi cu soare» reprezintă esența proiectului nostru: povești locale transpuse în formă artistică, cu participarea activă a comunității”, spune Alexandra Palconi-Sitov, președintele Asociației Prin Banat.

”Altă zi cu soare” se va juca pe data de 12 aprilie 2019, de la ora 20:00, la Casa Artelor (strada Episcop Augustin Pacha, Timișoara), iar intrarea spectatorilor este liberă în limita locurilor disponibile, dar se face în baza unei rezervări în prealabil la adresa de email: contact@basca.tm.ro sau la telefon 0722.34.74.74.

“Alta zi cu soare”, spectacol de teatru inspirat dintr-o poveste din Banat, la Casa Artelor 1
- Advertisement -
Radu Constantin
Radu Constantinhttp://www.voceatimisului.ro
Întreaga responsabilitate a comentariilor lăsate de dumneavoastră vă aparține! Click aici-citeste condiţiile de utilizare ale site-ului www.voceatimisului.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole în ultimele 48 de ore