Cele mai citite articole în ultima săptămână

Din aceeași categorie

(Auto)denunț! Arhitect Cristina Babescu, Primăria Giroc: “Atenție, la instituții, la casele înșiruite din extravilan, acolo unde am dat edificarea, s-a pus problema de favorizarea infractorului”

- Advertisement -
Bingo! Jackpot! Exact așa poate fi tradusă afirmația, fără pic de perdea, a fostei arhitecte-șefe a Primăriei Giroc, după cum rezultă dintr-o înregistrare audio, intrată în posesia… leproșilor de la Vocea Timișului. Și, tot de aici din repertoriu, se mai desprind două lucruri certe. În primul rând că, la presiuni și lobby, administrația locală a favorizat… infractorii, când, în ciuda semnalelor publice repetate, a ales să legalizeze imobilele din extravilan ale SC Minda & Mimo SRL. Dar, mai mult decât orice, arhitecta Cristina Babescu confirmă, dacă mai era nevoie, că tot ceea ce a pus pe tapet voceatimisului.ro, în special în cazul caselor înșiruite, ridicate în afara granițelor intravilane ale Girocului, e adevărul gol-goluț!

Ca să fie clar pentru toată lumea, la data de 24 mai 2021, prin Decizia nr. 13, în urma unui control tematic, pliat pe probleme de urbanism, Camera de Conturi Timiș a impus administrației girocene, sub sancțiunea legii, ducerea la îndeplinire și de îndată a unor măsuri corectoare, menite să (re)instaureze domnia legii, în localitatea de la marginea Timișoarei! Ulterior, la începutul anului 2022, în baza unor proceduri interne de follow-up, autoritatea de control a avut surpriza să constate că, în ce privește gradul de execuție a hotărârilor rectificative, Primăria Giroc a ales să frece menta. Chiar dacă, în unele situații punctuale, unitatea administrativ-teritorială a știut că riscă plângeri penale pentru abuz în serviciu!

Dincolo de toate aceste aspecte, care nu sunt deloc de neglijat, încă de la începutul analizei Camerei de Conturi Timiș, un lucru a fost clar ca lumina zilei! Că în spețele majore, cel puțin cele legate de interesele cooperativei imobiliare, entitate care gravita în jurul tandemului Ionel Dan Pascu (Puiu Minda) și Mueen Al Shawish (Mimo), măsurile imperative ale Camerei de Conturi Timiș au fost folosite pe post de hârtie igienică de către administrația de la marginea Timișoarei. Așa cum a fost, de altfel, și măsura imperativă de intrare în legalitate, dispusă de auditorii Camerei de Conturi, în ceea ce privește construcția de locuințe pe un teren extravilan din Giroc, în suprafață de 9.700 mp, în beneficiul SC Minda & Mimo SRL. Cert e că, așa cum rezultă din Planul Urbanistic General (PUG) al localității Giroc, chiar și la ora actuală, terenul arabil se află în extravilanul comunei.

Cert e că, ”dintr-o regletabilă eroare”, la momentul conversiei cărții funciare din format scriptic în format electronic, Oficiul de Cadastru și Publicitate Imobiliară Timiș a greșit în favoarea SC Minda & Mimo SRL, plasând parcela în intravilanul comunei Giroc. De aici și măsura Camerei de Conturi ca administrația locală să intre în legalitate. Practic. La acest capitol, așa cum rezultă din documente, Primăria Giroc ar fi avut de făcut, în etape, următorii pași: demararea demersurilor către OCPI Timiș pentru îndreptarea erorii materiale din CF 4765, anularea certificatelor de urbanism, a autorizațiilor de construire și a tuturor actelor administrative, emise în favoarea SC Minda & Mimo SRL pentru casele înșiruite din extravilanul comunei și, dacă există, identificarea unor situații similare. Simplu ca bună ziua, doar că administrația locală s-a făcut… că ninge!

Joc de glezne

Că așa a fost, rezultă negru pe alb din raportul Camerei de Conturi Timiș, întocmit pe data de 20 ianuarie 2023: UATC Giroc nu a efectuat demersurile necesare imediate, în vederea solicitării către OCPI Timiș a îndreptării de eroare materială privind schimbarea categoriei de folosință a terenului din extravilan în intravilan. Și, abia în timpul verificărilor, cu potera la ușă și cu pistolul la cap, prin adresa nr. 1204 din 11 ianuarie 2023, administrația locală a solicitat OCPI Timiș ”îndreptarea cu celeritate a erorii înscrise în CF nr. 407426 Giroc”. Și a anexat la cererea către OCPI Timiș, triumfător și cu mult tupeu, măsura lăsată de auditorii publici, în luna mai a anului… 2021. Una peste alta, abia atunci, în ianuarie 2023, angajații Camerei de Conturi Timiș au observat… (in)explicabilul. Mai exact că, deși, încă din mai 2021, exista o decizie clară și fermă de intrare în legalitate cu casele din extravilan ale SC Minda & Mimo SRL, în august 2021, așa cum rezultă din documente, în loc să sisteze eliberarea de acte administrative în favoarea cooperatiștilor, Primăria Giroc a făcut exact contrariul.

Astfel, pe data de 09 august 2021, administrația locală a întărit „regretabila eroare materială a OCPI Timiș” și a legalizat casele înșiruite din extravilanul comunei, construite de SC Minda & MImo SRL: în aceeași zi, a emis, eliberat și semnat două certificate de atestare a edificării construcției, nr. 37668 și nr. 37669. Altfel spus, indirect, a intabulat proprietățile din extravilan ale SC Minda & Mimo SRL deși, cu 3 luni în urmă, auditorii publici ceruseră imperativ, sub sancțiune legală, demararea procedurilor de intrare în legalitate. Între timp, casele înșiruite ale celor doi cooperatiști de soi au fost intabulate și vândute, evident, către cumpărători de bună-credință. Și, tot la fel a percutat Primăria Giroc și cu demararea procedurii pentru anularea certificatelor de urbanism și a autorizațiilor de construire, care au stat la baza imobilelor care au răsărit, dincolo de lege, în beneficiul SC Minda & Mimo SRL: tragere de timp, până la momentul eliberării celor două atestate de existență a construcțiilor!

Pur și simplu, instituția publică a valsat: pe procedură internă, a contestat măsura la Camera de Conturi Timiș și a pierdut, a formulat greșit cerere în instanță la secția de contencios administrativ – a solicitat anularea abaterii dispuse de auditori, în loc de desființarea încheierii emise de comisia de contestații ca, în final, în octombrie 2022, să ceară anularea documentelor, dar să nu se conformeze sarcinilor stabilite în seama sa de către magistrați. Noroc cu judecătorii de la Tribunalul Timiș care, prin încheierea cu nr. 28 din 10 noiembrie 2022, au pus punct șaradei și au constat, negru pe alb, că Primăria Giroc  nu s-a conformat obligațiilor stabilite în sarcina sa! Unde mai pui că, în fiecare etapă, chiar și înainte de emiterea documentelor de edificare a construcțiilor, Vocea Timișului a atras atenția asupra faptului că Primăria Giroc săvârșește o ilegalitate, mare cât o zi de Post. Degeaba!

Așadar, în toată această cheie trebuie interpretată înregistrarea audio de mai jos, care o are ca protagonistă principală pe fosta șefă a Urbanismului comunal, arhitect Cristina Babescu. Și iată că, după mai bine de 2 ani, combinațiile imobiliare de pe raza Girocului, marea majoritate bazate pe lobby, trafic de influență și presiuni, continuă să iasă la lumină, încet-încet. Culmea, zeci de învârteli, cunoscute de toată lumea și de toți funcționarii, mai puțin de către secretara instituției publice, întâia juristă și legalistă a administrației locale, Carmina Mateia…

(Auto)denunț! Arhitect Cristina Babescu, Primăria Giroc: “Atenție, la instituții, la casele înșiruite din extravilan, acolo unde am dat edificarea, s-a pus problema de favorizarea infractorului”
- Advertisement -
Tiberiu Kiss
Tiberiu Kiss
Întreaga responsabilitate a comentariilor lăsate de dumneavoastră vă aparține! Click aici-citeste condiţiile de utilizare ale site-ului www.voceatimisului.ro

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole în ultimele 48 de ore