Avelo grija! Într-un live pe Facebook, subofițerul Raoul Iacob de la Biroul de Investigații Criminale a garantat pentru capul unei familii de rromi, în timp ce acesta își amenința rivalul cu pușcăria, în numele girantului de la IPJ Timiș

- Advertisement -
Odă în metru antic, mesaj subliminal, dedicație unidirecțională sau CEC în alb?! Iată câteva dintre întrebările la care ar trebui să răspundă, dacă mai există stat de drept în România, ofițerii Serviciului de Informații și Protecție Internă și cei de la Direcția Generală Anticorupție. Mai exact, să lămurească dacă intervenția televizată și discursul agentului-șef Raoul Iacob de la BIC, pe Facebook, în favoarea unui clan de țigani, aflat în prag de război mondial cu o grupare rivală, a fost sau nu o poziționare favorizantă, o dedicație cu tâlc, o amenințare voalată, o glumă proastă sau, pur și simplu, doar o banală cuvântare a unui angajat al IPJ Timiș, una care ține loc de pansament gastric.

Acum, în faza aceasta, lucrurile sunt cât se poate de simple. Cu mențiunea că, în ciuda eforturilor depuse în ultimele două săptămâni, nu am reușit să aflăm cu certitudine numele reale ale personajelor principale, care fac obiectul investigației jurnalistice de azi. Dificil, tocmai pentru că vorbim despre comunitatea rromilor care, în orice interacțiuni, se bazează, se apelează și se identifică pe bază de porecle, nu pe identitatea care figurează în documente legale. Cum informațiile au fost contradictorii, am decis să folosim pseudonimele acestora, așa cum apar și ele pe paginile personale și publice de Facebook. Restul, cade în sarcina autorităților!

Așa cum rezultă din probele atașate la finalul textului, atât în format audio-video cât și sub aspectul unor capturi de ecran, se vede limpede că pe data de 29 iulie 2022, un rrom din Timișoara, Ricardo Creciunel, a participat… la o masă corectă, în Iulius Mall, la restaurantul Fenice. Evident, nu de unul singur, ci alături de toată familia sa, în frunte cu mult mai cunoscutul Vidraș Capo Italiano, în rol de amfitrion. La cina cea de taină, așa cum rezultă din postarea de pe Facebook a lui Ricardo Creciunel, au participat, la vedere, și alte rude de sânge: Melenio Creciunel, Jova Samuel Mihai, Pian Napoleon Duduianu, Zoran Zoran, Adrian for Jesus și Titi Titi.

Evident, ca-n orice familie organizată, încălzirea în transmisiunea directă pe Facebook (live) a făcut-o gazda contului de socializare, Ricardo Creciunel după care, așa cum cere tradiția și datina, cuvântul pentru chestiunile grele a fost dat șefului, Vidraș Capo Italiano care, în fața unei porții sănătoase de paste cu fructe de mare, a trecut la prezentarea oaspetelui de onoare: ”Suntem aici, la o masă corectă, împreună cu toată familia. Îl avem aici și îl stimăm pe dl. Raoul, care e cu noi și pe care-l și salutăm…”. Și, conform probei video, camera telefonului lui Ricardo Creciunel s-a mutat pe nimeni altul decât pe agentul-șef Raoul Iacob de la Biroul de Investigații Criminale care, în momentul switch-ului, s-a oprit din mâncat.

Dedicații cu tâlc

Vizibil emoționat dar și surprins de gest, angajatul IPJ Timiș a cuvântat, așa cum se poate vedea și din transmisiunea live de pe contul de Facebook al lui Ricardo Creciunel, după modelul dedicațiilor de manele: ”Sunt alături de prietenii mei dragi, familia… se știe. Respect maxim. Toți sunt verișori, o familie frumoasă, o familie împlinită, fără scandaluri. Exact cum îmi place mie. Mult respect și toți sunt o forță în Timișoara, se știe…”. După care, în țigănească, toți participanții la sindrofie sunt prezentați, rând pe rând, și spun câteva cuvinte în limba maternă, ca aproape de final să anunțe o mare petrecere la Frankfurt, pe data de 3 septembrie 2022.

Că transmisiunea live de pe Facebook a avut și un alt scop, în afara anunțului privind ceremonialul din Germania, se vede clar din bâlbele și emoțiile de pe finalul transmisiunii directe, atât din partea lui Ricardo Creciunel, cât mai ales din direcția polițistului Raoul Iacob care, într-un mod subtil a încercat să-și aleagă cuvintele cu mare grijă. Așa că, la întrebarea cameramanului ”Raoul, pe încheiere mai ai ceva de zis, fratele meu?”, în râsetele comesenilor, plin de gestică și mimică, subofițerul de la BIC răspunde:”Avelo grija toți, ca să nu cădeți în altă parte cu familia. În rest, totul Ok. În rest, eu vă iubesc, Tot respectul pentru toți care se uită. Forță…”.

Cert e că nu e pentru prima dată când angajatul Inspectoratului de Poliție al Județului Timiș, condus de chestorul Alin Petecel, este onorat și omagiat ca un rege, la petrecerile familiilor de rromi de mătase. Voceatimișului.ro a publicat, în urmă cu puțin timp, și imagini video inedite de la petrecerea unui al lider al țiganilor, Ion Teodor, zis Codreanu, cu ocazia majoratului fiului său, Noe. Acolo unde, la cererea gazdelor, în uralele rromilor din toată Europa, celebrul cântăreț de muzică de petrecere din Banat, Monică Lupșa, i-a dedicat polițistului Raoul Iacob, tot live, următorul referen, care a stârnit emoție vie printre participanții la eveniment: ”Raoul e printre noi, nu mi-e frică, nici răcoare că el ne scoate de la pârnaie…

Revenind la transmisiunea directă din sala de mese de la Fenice – Iulius Mall, care s-a consumat pe data de 29 iulie 2022, chiar pe contul de Facebook care aparține rromului Ricardo Creciunel, intervenția de pe live, dincolo de anunțul bairamului din Frankfurt, a avut în spate un substrat. Războiul dintre Vidraș Capo Italiano și un alt rrom, Tibi Jupânu, cunoscut în mediile sociale drept Tibi Unguru! Și acum, exact în acea perioadă din vara anului trecut, când subofițerul Raoul Iacob ținea discursuri cu tâlc și în favoarea familiei lui Vidraș Capo Italiano, așa cum rezultă din capturi de ecran, liderul garantat de angajatul MAI cu apelative de genul… prieteni dragi și familie fără scandaluri, îl amenința cu moartea pe rivalul său, Tibi Jupânu’.

Amenințări directe

Și nu numai că Vidraș Capo Italiano, garantat pentru corectitudine și caracter de către agentul-șef Raoul Iacob de la Biroul de Investigații Criminale, îl teroriza pe Tibi Jupânu’, dar îl mai și amenința că îi va da foc și va arde ca șobolanul, cu toată familia lui. Iată o parte din sorcovă, exact așa cum a fost scrisă de prietenul drag Vidraș Capo Italiano: ”Ba tipi, vezi cum vorbești. Mai ai un pic și ajungi la Pucerie. Fute nevasta cât mai ieti acasa tipi. Du-te dracu de beligar. Vă lichidez. Unu pe unu. Muriți ca șobolonii. Tipi, îti demonstrez boschetaților. Nu mai vorbesc. Face Raul ce trebuie. Te pup tipi că mergi la Pucerie”.

După care, odată cu finalizarea evenimentului de la Frankfurt, pe data de 8 octombrie 2022, dragostea și afecțiunea lui Vidraș Capo Italiano, care provine dintr-o familie frumoasă și împlinită, vorba agentului-șef de la Biroul de Investigații Criminale din cadrul Poliției Timișoara, se revarsă tot în direcția lui Tibi Jupânu’, așa cum rezultă din mesageria de Facebook: ”Mai am ceva pentru tine tipi. Dau 10.000 euro la Raul să te bage la Pucerie. Promit. Am dat 2.000 mă…”.

Una peste alta, e cât se poate de limpede că războiul dintre Vidraș Capo Italiano și Tibi Jupânu’ e unul cu miză mare. Exact așa cum e și circul monstruos dintre alți doi rromi cu ștaif din Timișoara, Lovari și Codreanu, care-l are în discuție și pe alocuri pe agentul-șef Raoul Iacob de la BIC. În acest caz, așa cum o să vă lămuriți în zilele următoare, s-a lăsat și cu sentință interesantă a staborului! Oricum, de departe, nimic nu se compară cu trăirile și dezvăluirile altor doi rromi, care l-au cunoscut îndeaproape pe angajatul IPJ Timiș: Alin Molcocian, actualmente încarcerat la Penitenciarul Arad și Denisa Sara Căldăraș, o tânără de 21 de ani din Blaj, în momentul de față… în România.

Cele mai citite articole în ultimele 48 de ore

Articole asemănătoare

Din aceeași categorie

Categorii Populare